Možná, že přesně takový zápas extraligové Pardubice potřebovaly. Někoho zničit, rozstřílet v přesilovkách, zavřít vrata od své branky a ledaře nechat spolknout klíč.

S Chomutovem vyběhly 5:0.David Krejčí zaznamenal hattrick. Jakub Kindl se trefil poprvé v extralize. Václav Benák posbíral další tři body za asistence. A ano, brankář Martin Růžička vychytal svoji premiérovou letošní nulu. Od začátku sezony to v jeho podání tak nějak nebylo ono. Ve třetím kole bral výhru v Plzni a od té doby se ne a ne chytit. Jeho výkony byly často dost strašidelné. Průměr inkasovaných gólů rostl, úspěšnost zákroků klesala…

Dostával kapky, sodu, kouř, ránu zleva i zprava od novinářů i od fanoušků. Proti Chomutovu konečně předvedl, co v něm je.
Byl báječný a jistý. Puky z něho zbytečně nepadaly a všechny situace řešil s naprostým klidem.

„Neřekl bych, že to byl nějaký můj den, spíš to byl den Pardubic, zářil celý tým. Od první do poslední minuty jsme hráli fantasticky, zápas nám vyšel," komentoval se svým tradičním klidem svoje parádní vystoupení.
Necítil ani potřebu to všem, kteří ho kritizovali, vrátit: „Ne, to ani náhodou. Já jsem hlavně rád, že se podařilo vyhrát. Nula je jenom bonus navíc, nejvíc mě těší, jak kluci zápas odmakali. Takhle to má vypadat," pochválil defenzivní linii.

Obránce Jakub Kindl mu poklonu vracel: „Růža nám zachytal. Potřebovali jsme, aby nás už gólman podržel. Dnes klobouk dolů, měl neskutečné zákroky."
Kámen ze srdce spadl i kouči Mojmíru Trličíkovi. „Jsem rád za celý tým a pardubický hokej, že nám zápas takhle vyšel. Zodpovědná obrana, nula vzadu, produktivita v přesilových hrách, dobré bruslení a navíc výborný výsledek, takový zápas jsme potřebovali," ulevil si poté, co jeho tým smázl Chomutov.

Piráti za skvělého Růžičku puk jednou procpali, když ránu Jurčiny tečoval Frolík, ale ještě předtím viděl rozhodčí faul a místo oslav šel Treille „bručet" na trestnou. „Byl jsem zrovna na ledě a ten hráč do mě trochu žďuchnul. Vůbec jsem to nečekal. Bylo štěstí, že to rozhodčí viděl," ulevil si Jakub Kindl.

Na dlouhé oslavy není čas. Pardubice jdou v pátek znovu do rachoty, čeká je cesta do Plzně. „Musíme se vyvarovat vyloučení, zodpovědnou a jednoduchou hrou eliminovat sílu, kterou Plzeň doma má. Znovu budeme potřebovat výborný výkon brankáře," přeje si Trličík.

Růžička už letos jednou přinutil Straku zpívat. Proč by to nemohl zvládnout znovu?
Motivaci musí mít ohromnou a teď už nejspíš i formu…