V Plzni povedete tým společně s Vladimírem Martincem. Jedná se o dlouhodobější řešení?

Zatím je to jen pro zápas s Plzní, přičemž celou situaci bychom chtěli vyřešit během pěti šesti dnů. Nevidím to jako pravděpodobné.

Dobře. Připravovali jste se na současnou situaci s předstihem? Tedy víte, z jakých jmen budete vybírat?

Nejsme nepřipraveni. Přesně víme, jak to bude, ale má to svůj čas. Akcionáři se shodli na několika řešeních, která mají určitou časovou prodlevu a posloupnost.

Je na trenérském trhu z čeho vybírat?

Nebudeme postupovat nestandardní cestou. Ať už to vezmeme z jakéhokoliv pohledu, tak buď zvolíme jednu velmi nestandardní variantu nebo řešení, které se týká vyloženě Pardubic. Myslím si, že varianty jsou dvě až tři. Ale ty dvě mírně převažují nad tou třetí. (Do hovoru se vloží prezident klubu Ondřej Heřman: „Chceme mít stoprocentní jistotu, že to, co děláme, odpovídá tradicím klubu. Proto chceme pět dní.“ – pozn. red.)

Sáhli byste i k zahraničnímu trenérovi?

Ne.

Pan Říha nabízel rezignaci už před měsícem. Nenazrála doba na jeho odchod od týmu už tehdy?

Abych byl úplně konkrétní. Pan Říha nenabízel rezignaci, nabízel ukončení kontraktu se vzájemným vyrovnáním. S touto variantou jsme nesouhlasili.

Můžete specifikovat co znamená, že byl Miloš Říha pověřen jinými úkoly v klubu?

V tuto chvíli asi těžko. Situaci budeme podrobně řešit a samozřejmě postupovat velmi obezřetně. Na druhou stranu musím říct, že jsme čekali dvacet pět kol. Nicméně jsme došli k řešení, které bylo dané dopředu. A tím byl zisk osmi bodů ze tří utkání. Postupovali jsme naprosto průhledně, věděl o tom realizační tým i hráči.

Budou se změny týkat i složení týmu?

V nejbližší době se budeme zabývat situací i v hráčském kádru. Už jsme uvolnili Martina Richtera a možná, že budeme řešit i další záležitosti. To bych však nechtěl zatím specifikovat.

Hrají hráči za změněných platových podmínek?

Ano. Už měsíc a půl. Vychází to z jejich smluv. Výstraha? To je otázka pro každého zvlášť. Je těžké, do někoho vidět. Prostě hrajeme hokej, který je plný chyb a osobního selhání. Pro nás je nejdůležitější najít z toho cestu ven. Jestli se to povede nebo ne, to je otázka budoucnosti. Umíme aritmeticky počítat, takže víme, o co hrajeme. Věříme, že se nám podaří situaci stabilizovat a že se dostaneme na pozice, jež jsou důstojné tomuto klubu.

Kdo může obsadit uvolněný post po trenéru Říhovi?

ERNEST BOKROŠ
Pro: Vítězný typ trenéra. Ve Zlíně je pátým rokem, v roce 2004 vyválčil s týmem titul, o rok později dotáhl valašskou družinu do finále.
Proti: U fanoušků Moelleru by měl kouč „odjinud“ složitou roli. Případné neúspěchy by těžce dopadaly na jeho hlavu.
Bokroš: „Do konce sezony bych chtěl zůstat ve Zlíně. K nějakému týmu bych šel až od léta.“

Čtěte také: Manažer Zlína tvrdí - Snaží se nás rozhodit

JOSEF PALEČEK
Pro: Detailně zná pardubické prostředí. Je to typický „Pardubák“. Jím vedené týmy dokážou předvádět líbivý kombinační hokej.
Proti: V play off nedosáhl žádného pronikavého úspěchu. Důkazem je jeho poslední klubová štace v Liberci.
Paleček: Nedostal jsem nabídku. Jsem vázaný u reprezentace. Smlouvu bych rád dodržel.

SLAVOMÍR LENER
Pro: Miluje výzvy a angažmá na východě Čech by tuto podmínku bohatě splňovalo. Řadí se mezi pokrokové trenéry vyznávající moderní trendy.
Proti: V poslední době nikde příliš nezazářil. Naposledy vydržel v německém Düsseldorfu do začátku listopadu.
Lener: Nic vám k tomu opravdu nepovím. Jde o hypotetickou věc, ke které vám nic neřeknu.

NĚKDO JINÝ
Názor Deníku: Kdo by mohl ještě připadat v úvahu? Tak třeba Ladislav Lubina. V Chrudimi si pochvalují styl jeho práce. Navíc by svým příchodem mohl bývalý miláček tribun vnést do týmu život. Kdo další? Rulík? Hosták? Když vše dobře půjde, může zůstat i Martinec.
Lubina: Nechci vůbec spekulovat. O ničem takovém nevím. Je to nesmysl.

K týmu by měl přijít trenér - psycholog

Co říká na odvolání trenéra Miloše Říhy bývalý pardubický hokejista a v současnosti hráč druholigového HC Chrudim DAVID POSPÍŠIL?

„Všechno k tomu směřovalo. Výkony s výhodou domácího prostředí nešly rapidně nahoru. Mužstvo je pořád takové tápající, po dobrých výsledcích vždy přichází útlum. Poslední kapkou byl zápas s Ústím, kdy neuspokojil výsledek ani výkon. Každá trpělivost má svoje hranice, a něco už jednoduše muselo přijít. I odvolaný trenér Říha hodnotil svůj konec věcně, že už je čas na radikální změnu.

Myslím si však jedno, že tohle už není věc trenéra. Pardubice jsou ve velké krizi a budou mít velké starosti se vůbec dostat do play off. Slabších chvil v jejich hře je moc.

Kdo by měl do Pardubic přijít? Říha byl tvrdý, nekompromisní trenér, takže by měl přijít trochu psycholog. Člověk, který se nedívá jen na hokej a na výsledky, ale i na to, jak se hráč cítí, proč mu to nejde a jaké má problémy. Člověk, jenž zapadne do mužstva a bude, když to hodně přeženu, jedním z třiadvaceti hráčů. Ti pak za něho budou schopni bojovat. To mi v letošní sezoně u týmu Pardubic chybělo. Hokejisté za trenéry příliš krev necedili.“

Čtěte také:

 

Říha měl asi ještě zůstat, myslí si Robert Záruba

Martinec: Tým jsem převzal jen dočasně, na pár dní

Otázka dne: Co říkáte na odvolání trenéra Říhy

Trenér Říha i asistent Rohlík končí!

Novic potupil Moeller