Dlouhá éra mocného vládce je minulostí. ZBYNĚK KUSÝ (45) byl odvolán z křesla generálního manažera hokejových Pardubic.

Během jeho působení na východě Čech se slavily tři tituly, bombastický návrat ohlásil Dominik Hašek, přestavěla se aréna nebo proběhl historicky první extraligový zápas pod širým nebem,

Vlivný muž a silný zákulisní hráč už nebude mít od 30. dubna s Pardubicemi nic společného. Klub opustí po 22 letech. „Takový je sportovní život. Nevidím v tom nic, co by bylo nepochopitelné. Nedohodli jsme se, jak dál. To je celé," bral navenek svoje odvolání bez emocí.

Jak dlouho dopředu jste věděl, že končíte?
V úterý jsme měli sezení s majoritním vlastníkem. Tam jsme se takhle domluvili.

Celá věc se prý připravovala několik měsíců. Nic jste netušil?
Ne.

Byl jste hodně zaskočen?
Ale tohle je přeci normální. My jsme se hlavně nerozešli vůbec ve zlém. Jenom jsme se nedohodli, jak to bude dál. Řekli jsme si, že bude lepší se rozejít. Dál bych v tom velkou vědu nehledal.

Neříkejte, že jste se ale nepídil po konkrétním důvodu…
To bylo v podstatě zbytečné. Schůzka byla pracovní, trvala 15 minut a nestalo se něco zase tak zvláštního, co by se jinde nestávalo. Takový je sportovní život. Nevidím v tom nic, co by bylo nepochopitelné. Nedohodli jsme se, jak dál. To je celé.

Počkejte, končí manažer, který vyhrál titul a vám to nepřijde zvláštní? Třeba pro fanoušky Pardubic je to i podle ohlasů na fóru docela šok…
To je spíš proto, že jsem na jednom místě seděl 22 let. Já to fakt neberu jako něco nenormálního. Přestupují hráči, odchází trenéři… Ve sportovní branži je to běžná věc.

Takže vyhazov po titulu neberete jako podpásovku?
Tyhle věci neřeším. Nedohodli jsme se, dál se tím nezabývám.

Při rozhovoru před mistrovskou kabinou jste ale vykládal, jak začínáte připravovat novou sezonu. V Brně jste se koukal na hodinky a říkal, že před deseti minutami vám to zase začalo. Chuť jste evidentně měl…
To byla pravda. V každé minutě se musím chovat jako člověk, který je někde zaměstnaný a vykonává nějakou činnost. V okamžiku, kdy sezona dobíhá, musíte mít určité věci připravené. Vlak jede a není moc času vystoupit a zase do něj naskočit.

Přemýšlel jste, zda šlo udělat něco jinak, abyste v Pardubicích zůstal dál?
Nevím. Každý má nějaké představy a v případě, že jsou rozdílné, tak se prostě ta stanoviska rozejdou. To je přirozený jev. Stejně jsem přesvědčen, že za půl roku si na mě tady nikdo nevzpomene.

Myslíte?
Manažeři tenhle osud zkrátka mají. Je to normální. Už jsme se o tom spolu bavili v tom Brně. My jsme servis a děláme všechno pro to, abychom vytvořili co nejlepší podmínky pro hráče.

Stanovisko klubu bylo k vašemu konci docela strohé. Není to chyba?
Ale já bych řekl, že v tom je všechno podstatné.

Jenže se nikde nepíše, proč jste skončil. Budou vznikat různé spekulace…
Samozřejmě že za tím bude kde kdo hledat nějakou senzaci. Jenže ta tentokrát vážně není. Jenom jsme se nedohodli. Žádná další niť, která by navazovala na nějaké další spekulace nevede. Třeba jsem si přečetl jednu zajímavost, že máme stomilionovou ztrátu kvůli stavbě arény a další nesmysly. Nedávno se přitom přímo majoritní vlastník k této věci vyjadřoval. Mluvil o tom, že jsme v klidu, máme vyrovnané účetnictví a pracujeme se ziskovým rozpočtem. Hráči dostávali peníze včas. Snažili jsme se chovat maximálně zodpovědně.

Na pozici generálního manažera nastoupí od 1. května Ondřej Šebek. Překvapilo vás, že se kormidla ujme váš bývalý podřízený?
Nebudu to vůbec komentovat. Je plně v kompetenci majitele, koho si tam posadí.

Vy máte už jasno, co budete dělat dál?
Ještě nevím. Pár dní počkám a pak se rozmyslím.

Přiletěly už od středečního rána, co je informace venku, nějaké nabídky?
K tomu bych se nechtěl vůbec vyjadřovat.

V minulosti jste měl blízko do NHL. Existuje varianta, že byste zkusil pracovat za mořem?
Ta nabídka byla na stole několik sezon zpátky. Teď musím být realistou. Ozvali se mi v době, kdy mi onemocněla moje matka, takže jsem to přijmout nemohl. Nebylo to ale na pozici generálního manažera, nabízeli mi asistenta. Rozmýšlel jsem se hodně dlouho, byl jsem rozhodnutý, že to přijmu, ale osud mi přiřkl jinou roli. A myslím, že to bylo v pořádku. Byla mě potřeba někde jinde. Nelituju toho. Teď pracuji na malém českém trhu, to s NHL nemá nic společného. Tam jsem dělal pro Boston šest let skauta.

Takže zakotvíte spíš někde v Evropě?
V případě, že zůstanu u sportu, tak ano.

Je reální třeba ruská KHL?
(usmívá se) Vím teprve od úterý, že v Pardubicích končím a žádnými spekulacemi jsem se do této chvíle nezabýval.