Město by nemělo být spoluvlastníkem hokejového klubu a nechce žádným způsobem brzdit rozvojové snahy většinového majitele. Na tom se shodli radní i zastupitelé města, a proto v minulém týdnu podpořili záměr prodat podíl města v pardubickém hokejovém klubu.

I po prodeji pak bude ale město pokračovat v podpoře hokejové mládeže a bude požadovat záruky, že extraligová licence zůstane dál v Pardubicích.
„Hokej k Pardubicím neodmyslitelně patří a po skvělém letošním úspěchu našich hokejistů si to uvědomujeme ještě výrazněji," uvedla primátorka města Štěpánka Fraňková.

Řešení problému

„Už dlouho je však vedena diskuze o tom, zda má být město nakládající s veřejnými prostředky spoluvlastníkem profesionálního sportovního klubu. A pokud většinový vlastník Roman Šmidberský projevil zájem o odkup našich akcií s tím, že pro něj pak bude snadnější klub rozvíjet, pak to vidím jako ideální příležitost k vyřešení tohoto problému," dodala primátorka s tím, že hodnota podílu města, který činí zhruba 35 procent, by měla být stanovena odborným posudkem.

Zatím však město respektuje všechny své povinnosti vycházející z akcionářské smlouvy. Radní proto udělili souhlas k tomu, aby městská akciová společnost Služby města Pardubic poskytla hokejovému klubu půjčku ve výši 7 milionů korun. Tuto částku klub tradičně používá jako povinnou záruku stanovenou Asociací profesionálních klubů. A rada rovněž vyšla vstříc přání klubu a vzdala se předkupního práva na akcie, které dosud vlastní bývalý manažer Zbyněk Kusý.

Rozvoj klubu

„Nemám důvod nevěřit tomu, že hokej v Pardubicích bude prosperovat i poté, co město nebude mít vlastnický podíl v HC. Pan Šmidberský mi řekl, že jeho zájmem je další rozvoj klubu v Pardubicích a prodej extraligových práv jinam nepřipadá v úvahu.  Nicméně my určitě budeme chtít nějaké smluvní záruky, že se toto nestane. Právníci se už intenzivně věnují tomu, jak toto nejspolehlivěji ošetřit," zdůraznila Štěpánka Fraňková.

Podle pardubického radního Jana Němce je právě v současné době nejvhodnější doba na prodej akcií.
„Prvním dlouhodobým cílem pro naše město by jednoznačně mělo  být nevlastnit majetkový podíl v žádném profesionálním sportovním klubu. To znamená nepodporovat přímo profesionální vrcholový sport. Veškeré prostředky určené na podporu sportu by měly směřovat především na podporu mládeže a volnočasových aktivit určených pro širokou veřejnost," poznamenal Jan Němec.

Vysoká cena

Dalším argumentem je prý porovnání s ostatními extraligovými kluby. Ve většině případů totiž nemá město v hokejových klubech významnější podíl.
„Z hlediska načasování se domnívám, že po výborných výsledcích z posledních let je hodnota klubu na vysoké úrovni a lze i předpokládat zajímavé nabídky ze strany soukromých subjektů. Je mi jasné, že město bude respektovat předkupní právo současného majoritního vlastníka, ale hlavním cílem musí být prodej podílu města za co nejvyšší cenu," dodal pardubický radní.