Od zavedení play out do něj Pardubice ve své historii zapluly jen jednou.

Před osmi lety jim ale o nic nešlo. Do baráže padalo jen poslední Ústí nad Labem, Východočeši byli v suchu. Tehdejší generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý říkal skupině o udržení „Sajrajt cup…"

Teď je situace dramaticky jiná. Pardubicím jde o krk. Do baráže půjdou dva nejhorší. Vítkovice sotva. Karlovy Vary mají už nejspíš podepsanou jízdenku. Kdo k nim? Pardubice, nebo Litvínov. Šest zápasů rozhodne…

„Bohužel do budoucna nevidím, nejsem schopen odhadnout výsledky, takže vám neřeknu, jestli to bude mezi námi s Litvínovem, kdo skončí v baráži. My se musíme postarat sami o sebe, to je naše jediná práce," nechce se pardubický trenér Peter Draisaitl pouštět do velkých prognóz.

Každopádně dnes play out začíná a jeho parta hostí Litvínov (18.00). Když vyhraje, odstřelí ho od sebe na, možná klíčových, pět bodů. „Rozhodně to bude velmi důležitý zápas. My si to tady můžeme ale připomínat klidně osmdesátkrát. Jenže pořád musíte hrát a zvládnout svůj úkol na ledě," dodal pardubický kouč.

Na Litvínov jeho tým dnes hodně vyroste. Do akce Draisaitl vyšle Matouše Venkrbce, Jiřího Cetkovského a Marka Drtinu, kterým skončila sezona v prvoligovém Prostějově. Jsou to chlapi kategorie „193 cm plus"!

„Potřebuješ stabilní hráče do play out, kteří mají víru v sebe sama. Tím nám mohou pomoci, jsou navíc v herním režimu. Slibujeme si od nich, že nám dodají čerstvou krev. Jirka Cetkovský umí soupeře dohrát, dodá týmu energii," plánuje pardubický kouč do play out nastoupit s drsnou tváří.

O tom byl i poslední trénink. Ne, aby někdo vyloženě boural mantinely, ale hráčům neustále kladl na srdce, že vládnout bude důraz. Byla to trochu jiná příprava na utkání. Pan učitel přednášel a zkoušel, žáci s hokejkami odpovídali a ukazovali, jak pochopili…

Možnost, že z Venkrbce a Cetkovského Peter Draisaitl ušije bořící formaci, která bude mít za úkol leptat nápady litvínovských šikulů? „Toho jsem ve svých týmech často využíval. Ale takové hráče si musíte vychovat, připravit, oni tomu musí věřit… To je věc, kterou neuděláš během 24 hodin," vysvětlil.

V úterý od 6 večer začíná válka o právo na extraligový život…

Na čtyři nejhorší čeká play out

11. HC VÍTKOVICE STEEL 66 bodů
Proč jsou v play out: Rvaly se do poslední chvíle o postup do předkola, jenže neklaplo to. Hlavní průšvih ale byl, že jim odešel během sezony do Švýcarska Olesz. Bez něj byl tým bezzubý, hodně prohrával. Vrátil se, ale už bylo pozdě.
Největší zbraň: Náskok. Jsou v pohodě, ve hře je 18 bodů a Vítkovice mají na předposlední místo 11 bodů fóra. Ostatní musí, jim stačí drobek a je záchrana v kapse. Budou mít čistou hlavu.
Hvězda – Rostislav Olesz: Pitbull, srdce hokejové Ostravy a klíčový útočník. V NHL odehrál přes 300 zápasů. Škoda, že odcházel do Švýcarska, měl reprezentační formu.
Šance, že nepůjdou do baráže – 98%: Musel by nastat totální kolaps, 6 porážek v řadě… Ale Vítkovicím téměř na tuty sezona po play out skončí.

12. HC DYNAMO PARDUBICE 57 bodů
Proč jsou v play out: Protože celá sezona byla plná kotrmelců a stála za houby. Ani jednou se tým nevyhrabal z poslední čtyřky. Další průšvih? Závěry zápasů, psychicky zdecimovaný tým poztrácel v posledních minutách dost bodů.
Největší zbraň: Matadoři. Sýkora a Čáslava zkrátka nenechají padnout hokej v Pardubicích až na úplné dno. Přetrhnou se, aby tým nešel do baráže. Navíc se dá čekat návrat Tomáše Rolinka.
Hvězda – Petr Sýkora: Výjimečný útočník umí svojí ránou udělat díru i do pancéřové zdi, to je pořád mocná zbraň. Jeho jméno děsí, i když je mu už 37 let, soupeři z něj musí mít nahnáno.
Šance, že nepůjdou do baráže – 55%: Hodně napoví úterní zápas s Litvínovem. Ale aktuálně mají Pardubice všechno ve vlastních rukou.

13. HC VERVA LITVÍNOV 55 bodů
Proč je v play out: Vloni na jaře tým slavil titul, ale odešli Francouz s Petružálkem, plus Ručinský skončil. Bez tří hvězd najednou parta nebyla konkurenceschopná. Nadšení jí nechybělo, ale kvalita ano.
Největší zbraň: Přesilovky. Na začátku sezony byly úděsné, na konci základní části hlavní zbraň. Šikulové Hanzl, Hübl, ofenzivní bek Kubát, mládě Reichel… To jsou hlavní trumfy.
Hvězda – Viktor Hübl: Sbírá body jak stará babka kořenářka bylinky. Ve velkém! Sedmatřicetiletý veterán má pořád obrovský přehled. Je odměna s ním nastupovat v jednom útoku.
Šance, že nepůjdou do baráže – 45%: Musí přetlačit Pardubice, to je jediná cesta. Jestli dnes prohraje, bude jednou nohou v baráži.

14. ENERGIE KARLOVY VARY 47 bodů
Proč jsou v play out: Jména neudělala tým. V létě se hodně hráčů nakoupilo, přišli Benák, Marosz, Gulaši, T. Rachůnek… S Dudou, Bartekem to vypadalo na slušnou sílu. Omyl, neklapalo to. Manažeři navíc s týmem pořád kvedlali.
Největší zbraň: Nikdo nic nečeká. Karlovy Vary jsou ve srabu, každý si k nim pojede pro povinné body. Kdyby z ničeho nic začaly kousat, byl by to zázrak. Ostatní by se vylekali.
Hvězda – Martin Bartek: Pardubice si to pamatují moc dobře. Klíčové góly? Na ty by mohl mít patent. V zápasech o všechno je úplně nejlepší. Jenže potřebuje i podporu od spoluhráčů.
Šance, že nepůjdou do baráže – 2%: Zpackaným koncem extraligy si řekli o roli hlavního kandidáta na baráž. Hrabat se nahoru by byla dřina.