Ideální scénář vypadal následovně: udržet Lukáše Radila, dotáhnout příchod Tomáše Rolinka a skočit po Robertu Kousalovi. Pak by se útok blýskal.

Jenže sportovní manažer hokejových Pardubic Dušan Salfický se přes léto zapotí. Dopadl jenom Rolinek. KHL se konkurovat nedalo. Radil má před podpisem smlouvy ve Spartaku Moskva, Kousala si zamluvil Novokuzněck.
„S kádrem jsem zatím spokojený, ale tohle je vada na kráse. Moje práce teď je, sehnat adekvátní náhradu za Lukáše," ví Salfický. A na rovinu říká: „Nechci žádné bránící levé křídlo, takových poctivých kluků, co hrají do obrany, máme dost. Za kvalitu musí přijít zase kvalita."

Jedna z možností? Rastislav Špirko. Už před play off Salfický lámal Chabarovsk, aby mu slovenského šikulu, jenž odehrál v letech 2009 – 11 dvě kompletní sezony za Pardubice, pustil do Česka.
Tehdy neuspěl. Rusové vzkázali rezolutní „niet".

„Moje informace je, že Rasty zatím nemá v Rusku podepsáno. Je to jedno ze jmen na našem seznamu vytipovaných hráčů," potvrdil informaci Deníku Salfický.

Neupíná se ale pouze na třicetiletého slovenského mrňouse: „Nebráním se ani zahraniční akvizici, koukáme se do Švédska, Finska i do Ameriky. Pokud se dohodneme s nějakým zahraničním hráčem, přijde, až když půjdeme na led. Tihle kluci se připravují doma, takže cizinec by dorazil v červenci, případně v srpnu," prozradil sportovní manažer Pardubic.

Nejasná je zatím situace kolem Michaela Špačka, kterého čeká teď v létě draft.

Agent mu už balí kufry a rád by ho viděl od příští sezony v Americe, ať si mladý centr zvyká na zámořský hokej v juniorce, nebo na farmě. Salfický má jiné přání: „Rozhodně stojím za variantou, aby zůstal ještě tady. Michael to má tak padesát na padesát. Chci s ním mluvit a chci ho udržet v Pardubicích."

V kádru Dynama je momentálně 32 hokejistů. Ale do startu sezony by se toho mělo ještě dost změnit. „Tým rozhodně nebude vypadat tak, jak vypadá teď. Věřím, že nám ještě vyjde nějaký příchod. Máme tady navíc i hodně kluků na zkoušku. Rozhodli jsme se, že dáme šanci těm, co ji v minulosti třeba tolik nedostali, aby se ukázali. Teď je to jenom na nich, jak se prosadí," říká Salfický. Jeho slova se týkají hlavně zadáků, kterých je i s domácími mladíky Válou a Budíkem v tuto chvíli dvanáct.

Podle zpráv z hokejového zákulisí navíc Pardubice brousily i kolem Milana Jurčiny, slovenského beka s 451 starty v NHL…

BRANKÁŘI
FINÁLNÍ PODOBA KÁDRU  100%
Tady se změna stane jedině, kdyby Dominik Hašek oznámil, že si dá za Dynamo ještě jednu sezonu. Jinak je trojice komplet. Novou smlouvu podepsal dvaatřicetiletý Slovinec Kristan, s ním vedení počítá jako s jasnou jedničkou. Devatenáctiletý Vejmelka byl sice v určitých fázích minulé sezony lepší, ale stejně se spíš porve s Halászem o post dvojky.

OBRÁNCI
FINÁLNÍ PODOBA KÁDRU ⋌60%
Do počtu jmen vypadá defenziva hodně divoce, aktuálně je na soupisce 12 beků. Tady se bude hlavně škrtat. Pokud nikdo nový už nedorazí, vsadí vedení na to, že talentovaný Ščotka herně vyspěl na takovou úroveň, že zvládne řídit přesilovku. Benák sice měl své mínusy, ale roli alfa samce při početní výhodě plnil, zatím takové eso chybí. Hodně nadějí Pardubice vkládají do Bokroše, který přišel z Trenčína, poctivý defenzivní val by měl před vlastní bránou budovat odchovanec Šeda, co šest let válčil na Slovensku. Sázkou na jistotu jsou Gregorc s Čáslavou, Zdráhal a Havlík načerpali zase hektolitry zkušeností, čeká se, že budou lepší jak před rokem. Drtina se v Pardubicích v minulosti neprosadil, teď dostane velkou šanci se ukázat, jak za dva roky vyspěl. Litvínov taky vyhrál jackpot, když vsadil na neznámé Pavlíka s Pavelkou, tenhle risk může vyjít, ale ještě aspoň jednoho beka, co má silný akční rádius směrem vpřed, by to chtělo.

ÚTOČNÍCI
FINÁLNÍ PODOBA KÁDRU ⋌70%
Příchod Rolinka může být klíčový, i v 35 letech má na to, aby hrál velmi významnou roli. Střelec Sýkora se bude navíc vedle velkého kamaráda cítit na hřišti zase o chlup komfortněji. Nutně je potřeba nahradit do Ruska odcházejícího Radila, bez něhož se rozpadá druhá lajna. Pryč je navíc lamželezo Cetkovský, zpátky v první lize Venkrbec, za oceán by mohl uletět Špaček, což by znamenalo, že oproti jaru bude o dva centry méně. Překvapení zkusí způsobit slovenské duo testovaných útočníků Šimun plus Sikela. Ale musí přijít ještě někdo, kdo dovede rozvrátit obrany Třince, Komety a Sparty. Dost by se hodilo, kdyby se zase rozjel sympaťák pardubické kabiny Jan Kolář. Bude ale záležet, kolik dostane prostoru…