Z hokejového mistrovství světa vyrazil obránce JAKUB NAKLÁDAL (24) přímo na Mallorku. Když se vrátil do Česka, dozvěděl se nečekanou novinu z KHL: Ufa ho vyměnila za slovenského obránce Baranku do Spartaku Moskva.

„Nepočítal jsem s tím. Bylo to nejspíš rozhodnutí nového trenéra," zaskočila zpráva bývalého zadáka Pardubic.

Na Mallorku jste odletěl zapomínat na hokej?
To ani ne. Brácha se v sobotu žení, bylo to jeho loučení se svobodou. Pánská část letěla na Mallorku, holky vyrazily na Rhodos. Byla to paráda.

Bral jste s sebou z Finska bronzovou medaili, nebo jste ji pro jistotu poslal po někom domů?
(usměje se) Ne, měl jsem ji s sebou, ještě jsme se tam s ní fotili, a už ji mám doma. Bylo to ale v pohodě, medaile  přežila.

Kde vás zastihla zpráva o výměně z Ufy do Spartaku?
Už doma. V pondělí jsem měl signály, že se to může stát a jedná se o mé výměně. Oficiálně jsem se o trejdu dozvěděl v úterý.

Zaznamenal jste na konci sezony nějaké indicie, že by s vámi Ufa přestala počítat?
Právě  že ne. Já, agenti a podle zpráv i manažer  jsme z toho byli překvapeni. Nepočítal jsem s tím. Bylo to nejspíš rozhodnutí nového trenéra (Vener Safin). Nezbývá mi nic jiného než to respektovat a jít do Spartaku.

Opouštíte tým, který chce v každé sezoně útočit na titul. Spartak podobně velké ambice bude mít jenom těžko. Mrzí vás to?
Je mi líto, že se celá věc stala a že musím pryč. Ale na druhou stranu jdu hrát hokej. Jestli je Ufa ambiciózní klub a Spartak ne, je ve finále úplně jedno. Minulá sezona nám taky moc nevyšla, vypadli jsme s Ufou hned v prvním kole play off. Spartak může v příští sezoně klidně vyskočit, budu se snažit k tomu i přispět. Z mého pohledu nemá cenu zkoumat, kdo má jaké cíle.

Jak se vlastně peče výměna v Rusku, probíral ji s vámi někdo?
Ne, vůbec ne. Agent mi říkal, že do osmadvaceti let můžou v Rusku hráče vytrejdovat bez jeho souhlasu, to jsem vůbec netušil. Domluví si přestup a vy o tom nemáte vůbec páru. Jenom pak zavolají: „Za měsíc budeš hrát někde jinde."

Takže nakonec jste dopadl ještě dobře. Klidně jste teď mohl shánět letenky do dalekého Chabarovsku a nikdo by se vás neptal, jestli tam chcete, nebo ne…
Asi tak nějak. Zaplaťpánbůh, že to dopadlo takhle.

Už jste si projížděl soupisku, kdo vás bude ve Spartaku čekat?
Zatím ne, na to bude čas až v následujících dnech. Já i agent to víme od úterý a pořád je to dost čerstvé. Další podrobnosti se budou teprve řešit. Dozvím se pak hlavně, kdo tam trénuje, jaké mají plány na sezonu a tak dále.

Dobrou zprávou je, že se do moskevského klubu vrací Slovák Branko Radivojevič…
Tak to jsem rád. Vždycky je příjemnější, když máte v týmu nějakého Čecha nebo aspoň Slováka a můžete si pokecat ve své řeči. Vloni tam byl ještě i Štefan Růžička, ale jestli bude ve Spartaku pokračovat, nevím.

Nezkazil vám přestupový kotrmelec  oslavy bronzu z mistrovství světa?
Oslavil jsem to hned po zápase ve Finsku, pak se pokračovalo ještě na té Mallorce. Jakmile jsem se vrátil do Česka, byly moje plány takové, že myšlenky na hokej úplně vypustím a budu relaxovat… Spíš mi ta zpráva narušila takový ten klid. Zanedlouho ale poletíme na dovolenou, takže tam hodím zase hokejové starosti za hlavu. Vrhnu se do toho, až se vrátím.

Na světovém šampionátu jste si zahrál poprvé. Atmosféra ve Švédsku nebyla nic extra. Nezklamala vás?
Spíš byla špatná než nic extra. Když přijde na zápas mistrovství světa jenom 1500 lidí, tak je to tragédie. Pořadatelé asi trochu zaspali, snad to bude napřesrok lepší.

Češi budou oproti původním předpokladům ve Švédsku hrát i příští rok. Myslíte, že letos dostal organizační výbor velkou lekci?
Myslím, že v to každý doufá a přeje si, aby se neopakovaly věci, co se děly letos. Jsem ale docela rád, že nás přehodili z Finska do Švédska. Pokud by nám případně vyšlo čtvrtfinále, nemuseli bychom nikde cestovat. To hodnotím pozitivně.