„Pro mě jako obránce je gól vždy speciální. Jsem rád, ale je jedno, kdo góly dává. Hlavně, když se vyhraje,“ popisoval Budík.

Za stavu 1:1 vystřelil přesně pod lapačku brankáře Honzíka, ve třetí třetině přidal svůj druhý gól během pardubické přesilovky.

„Porazit Spartu je vždy neskutečný pocit. Myslím, že už jsme byli sehranější. Vyhráli jsme podruhé v řadě, musíme takto pokračovat dál,“ dodal k zápasu.
Dvacetiletý bek je pardubickým odchovancem, ale v české extralize ještě nenastoupil. Poslední tři sezony totiž strávil v zámoří. Nyní se rozhodl pro návrat do mateřského klubu.

„V Kanadě jsem strávil tři roky a byl jsem rozhodnutý. Podepsat smlouvu v Buffalu a jít na farmu, nebo se vrátit do Pardubic,“ prozradil. Byla z toho druhá možnost. V přípravě si zvyká na dospělý hokej a širší kluziště.

„Snažím se hrát svoji hru, tedy být aktivní do obrany i do útoku. Jsou tam i chyby, které se snažím odstranit. Zvykám si na dospělý hokej, který je tady chytřejší a silovější, než jsem hrál v kanadské juniorce,“ vypočítává hlavní rozdíly.

A jak se zdá, adaptuje se rychle. Minulý týden navíc strávil na srazu českého národního týmu, kam ho pozval kouč Miloš Říha.

„Byl to můj cíl do sezony, abych se dostal do reprezentace. Nečekal jsem, že to přijde hned na začátku. Snažil jsem si to užít a ukázat trenérům, co umím. Doufám, že dostanu pozvánku i příště,“ doplnil k přerovské akci.

Ve vysokém tempu

Zpět k samotnému zápasu proti Spartě. Ta zatím ještě v přípravě žádné předchozí utkání v základní hrací době neprohrála. Až nyní v Poděbradech s Dynamem.

„Hrál se vynikající zápas ve vysokém tempu na menším hřišti. To nám paradoxně svědčilo, byli jsme v pohybu a v první třetině jasně lepším týmem,“ řekl hlavní trenér Miloš Holaň.

Na začátku druhého dějství ovšem Pardubičtí nevyužili dvojnásobnou přesilovku, vzápětí Pražané vyrovnali stav na 1:1.

„Problém byl v tom, že jsme neproměnili přesilovku. Na mužstvo to trochu lehlo, Sparta přidala na obrátkách. Hrál se fyzicky náročný hokej, ale je dobře, že jsme to ustáli. Nadstandardní výkon podal brankář Kacetl,“ poznamenal pardubický kouč.

Útočné řady se představily ve složení, s nímž by měly Pardubice vstoupit do sezony. V obraně ovšem chyběli Petr Čáslava a Josef Hrabal.

Zápas proti Spartě byl předposlední prověrkou Pardubic před ostrým startem. „Pro nás je to psychicky obrovská vzpruha. Vyhrát proti Spartě se cení, a to i v přípravě,“ dodal Holaň.

Obránce hokejových Pardubic Petr Čáslava.
Nepříjemnosti pardubického hokejisty Čáslavy: Měl pozitivní test na kokain