Neuvěřitelné? Ano. Přesně to se ale událo na hokejovém poli. Pardubice získaly titul a za chvíli daly sbohem strůjci úspěchu. Generální manažer Zbyněk Kusý dostal padáka.

Šest dní poté, co tým z východu Čech ovládl hokejovou extraligu, skončil. Od majitele klubu Romana Šmidberského slyšel: „Musíš jít."

Na uvolněné místo nastoupí od května bývalý obchodní manažer Pardubic Ondřej Šebek, který poslední rok pracoval na svazu. Ten se nechal slyšet, že o celé akci už nějakou dobu věděl. Prý se připravovala několik měsíců. A tak to, že „pojišťováci" po dvou letech opět získali titul, nemohlo celou rošádu zastavit.

„Respektuji sportovní úspěchy, kterých pardubický hokej pod vedením Zbyňka Kusého dosáhl, a znovu mu za ně i v této chvíli chci poděkovat," vydal strohé prohlášení majitel klubu.

Důvody konce mocného a úspěšného hokejového bosse? Obří finanční potíže klubu, o nichž se spekuluje, za tím dle zdrojů Deníku nehledejte.

Sám Kusý nechtěl být konkrétní a tvrdí, že šlo o rozchod náhlý, ale nikterak bouřlivý.

„Nerozešli jsme se vůbec ve zlém. Jen jsme se nedohodli, jak to bude dál. Řekli jsme si, že bude lepší se rozejít," řekl v rozhovoru pro Deník úspěšný manažer, jenž byl zároveň místopředsedou představenstva klubu. Zdali jím zůstane, to odmítl kdokoli komentovat.

Proč tedy Zbyněk Kusý musel skončit? Je dost pravděpodobné, že majitel se zcela neztotožnil s jeho pracovním přístupem.

Fanoušci jsou zděšeni. Ať si o funkcionáři mysleli cokoli, toto pro ně byl šok. Vždyť v Pardubicích pracuje už přes dvacet let. V dalším příměru s fotbalem – je to, jako kdyby v Anglii u Manchesteru United skončil Alex Ferguson.

„Stejně jsem přesvědčen, že za půl roku si na mě tady nikdo nevzpomene," poznamenal a dodal: „Přestupují hráči, odchází trenéři… Ve sportovní branži je to běžná věc."

Co bude dělat Zbyněk Kusý teď? To sám neví. „Pár dní počkám a pak se rozmyslím. „V případě, že zůstanu u sportu, tak to bude někde v Evropě," prohlásil muž, o něhož se před několika lety zajímal i klub z NHL a šest let dělal skauta pro Boston.

Mimochodem, od roku 2001 do roku 2008 dělal manažera i v reprezentaci.

Nevrátí se tam?

PAVEL RYŠAVÝ, MARTIN JŮZEK