Kapitán mistrů světa z Německa TOMÁŠ ROLINEK (32) je definitivně hráčem hokejových Pardubic. Včera se obhájcům extraligového titulu upsal do konce letošní sezony.

Fanoušci jsou nadšení, u vytržení. Tahle posila má zvuk. „Ale nechci, aby mě brali jako spasitele. To nejsem," brání se nálepce, kterou mu mnozí přisuzují.
V neděli, v očekávané bitvě proti Kometě, po téměř pěti letech přetáhne přes hlavu pardubický dres a vyjede do bouřící arény, kde ho bude pečlivě sledovat víc než devět tisíc párů očí. „Budu mít mrazení v zádech," přiznává.

Jak se cítíte opět jako hráč Pardubic?
Jsem rád, že jsem se vrátil domů. Z konce v Rusku jsem byl rozpolcený. Z padesáti procent jsem byl zklamaný, ale na druhou stranu jsem věděl, pokud to nedopadne hodně špatně, že se dohodnu s Pardubicemi.

Po takřka pěti letech zase budete hrát doma.
No právě. Hrozně se na to těším. Znám to tady jako svoje boty, jen jsem byl pět let pryč a moc bývalých spoluhráčů tady nezůstalo (rozesměje se).

Je pro vás Rusko po odchodu z Ufy uzavřenou kapitolou?

Nikdy neříkej nikdy, ale mělo by to tak být. Jsem o tom pevně rozhodnutý.

Ulevilo se vám, že nejbližší budoucnost máte vyřešenou?
Je pravda, že poslední týden mi pořád zvonil telefon. Takže se omlouvám, ale neznámá čísla jsem nebral. Teď už bude klid a jde o jen o to, abych zapadl do týmu a dařilo se nám. Skupinu o udržení bych hrát nechtěl.

V hledišti ČEZ Areny jste sledoval vítězný zápas s Litvínovem, ve čtvrtek v televizi opět úspěšný duel v Liberci. Jaký dojem jste získal?
Myslím, že ani jeden zápas tým extra neprověřil. Pardubice hrály dobře z obrany, zodpovědně. Když budeme hrát takhle dál a nebudeme chtít nikoho vyloženě přehrávat, protože na to tady hráčský potenciál není, tak bychom se do play off mohli dostat.

Fanoušci od vás očekávají pomalu zázraky. Jste připravený na tlak?
Víte co, jeden hráč v hokeji mančaft nedělá. Nejsem žádný spasitel. To je úplný nesmysl. Takový je jen Jaromír Jágr a pár dalších skvělých světových hráčů. Přišel jsem klukům pomoct a doufám, že i oni pomůžou mně a společně budeme sbírat body do tabulky.

O přízeň fanoušků se strachovat nemusíte. Když jste se v utkání s Litvínovem objevil na kostce nad ledem, přivítal vás hromový aplaus.
Hlavně jsem vůbec nevěděl, jak se mám tvářit. Bylo to pro mě něco nového. Objevit se na kostce jen tak v civilu… Ale samozřejmě velké díky fanouškům za takové přijetí.

V Rusku jsou velká kluziště, hraje se tam odlišný hokej. Budete si muset na extraligu zvykat?

Nemyslím. S nároďákem jsme hráli na menších kluzištích. V tom problém nebude.!

V neděli zažijete ostrou premiéru ve velmi očekávaném duelu proti brněnské Kometě. Tušíte, co s vámi našlapaná hala udělá?
Určitě budu mít mrazení v zádech. Už se mně ozvalo dost známých s žádostí o lístky. Každý chce moji premiéru vidět, ale já bych radši, aby přijeli až na další zápas. (směje se) Protože první utkání je vždycky těžší.