Premiéra turnaje, kterým pardubický klub vzpomíná na bývalého úspěšného generálního manažera, přilákala na východ Čech tři zahraniční účastníky. Dva účastníky Kontinentální hokejové ligy a k tomu německého vicemistra.

„Obsazenost hned prvního ročníku je výborná. Pro nás to je přímo luxusní příprava. Hrajeme doma, snad z toho vznikne pěkná tradice,“ těší se pardubický obránce Petr Čáslava.

Z řady českých i zahraničních zájemců vybrali organizátoři trio Admiral, Eisbären a Slovan. „Budou u nás hrát kvalitní mužstva se slavnými trenéry. Rusové berou takový turnaj prestižně a budou se chtít vytáhnout,“ předpokládá pardubický trenér Miloš Holaň.

Prvním soupeřem Pardubic bude osminásobný slovenský mistr, který ovšem již nastupuje v Kontinentální hokejové lize. Ještě na začátku minulé sezony Slovan vedl Miloš Říha, současný kouč českého národního týmu. V mužstvu Vladimíra Országha nyní hraje český brankář Jakub Štěpánek, útočník Michal Řepík či zámořskou NHL ostřílený Slovák Andrej Meszároš.

Na soupisce slovenského klubu pak figuruje i pardubickému publiku dobře známý Nicholas Schaus. Americký obránce se v předminulé sezoně stal v dresu Dynama nejproduktivnějším zadákem české extraligy.

„Čeká nás silný soupeř, s nímž se chceme porvat o vítězství. Možná oba týmy nemají úplně vychytané systémy, ale jistě předvedou atraktivní bruslivý hokej,“ řekl kouč Holaň.

Hráčský kádr Pardubic se v týdnu zúžil o dva testované hokejisty, naopak Hugo Gallet a Matouš Kratochvíl zůstali s týmem i pro Memoriál Zbyňka Kusého.

„Věřím, že tato zpráva je pro ně další motivací, aby dokázali, že si hrát za Pardubice zaslouží,“ doplnil hlavní trenér, k jehož týmu se připojil i mládežnický reprezentant Filip Koffer.

Dynamo se dnes poprvé v rámci přípravného období představí divákům ve velké hale ČSOB Pojišťovna ARENY. A ve čtyřech dnech odehraje tři zápasy.

„Je to takový play off režim. Dále už nebudeme mít příležitost k takovému vytížení,“ poznamenal Holaň.

„Je to sice příprava, ale moc chceme uspět,“ prohlásil před turnajem kapitán Tomáš Rolinek.

Memoriál Zbyňka Kusého dnes začíná. „Fanoušci by si neměli nechat ujít nás jako domácí mužstvo, ale i soupeře, kteří k nám přivezli kvalitní týmy s výbornými jmény,“ uzavřel Holaň.

Zbyněk Kusý
Z hokeje chtěl mít zábavu, vzpomínají na Kusého

Memoriál dnes uvede slavnostní ceremoniál

Pardubice – Přijďte včas, žádají organizátoři návštěvníky úvodního vystoupení pardubických hokejistů proti Slovanu Bratislava. Ještě před ním, přesně v 18:45, se totiž uskuteční slavnostní zahájení Memoriálu Zbyňka Kusého.

Slavnostní úvod doprovodí videoklipy na počest Zbyňka Kusého. Na jeho éru zavzpomínají osobnosti světového hokeje, na úvodním ceremoniálu by neměli chybět mimo jiné Vladimír Martinec či Dominik Hašek.

Potom již začnou další boje o pohár (výška 91 cm), který včera představil generální manažer Pardubic Dušan Salfický.

Během zápasů se pak mohou fanoušci těšit na doprovodný zábavný program na kostce. „Pro memoriál spolupracujeme s agenturou, která má zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí. Chceme fanouškům přinést kromě výborné sportovní podívané i bohatý doprovodný program,“ řekl provozně-ekonomický manažer klubu Ondřej Šebek.

Do Pardubic zamíří i hokejoví příznivci ze zahraničí. „Přijede početná skupina fanoušků z Německa,“ uvedl Šebek s tím, že zájem panuje i u Slováků. Vstupenky jsou k dostání na pokladnách arény, platí i možnost nákupu online. Na části parkoviště u ČSOB Pojišťovna ARENY vyroste fanzóna, kde je připraven i program pro děti.

Memoriál Zbyňka Kusého 2018
Čtvrtek 16. srpna
15.00: Admiral Vladivostok – Eisbären Berlín
18.45: slavností zahájení memoriálu a HC Dynamo Pardubice – HC Slovan Bratislava
Pátek 17. srpna
18.00: Eisbären Berlín – HC Slovan Bratislava
Sobota 18. srpna
15.00: HC Slovan Bratislava – Admiral Vladivostok
19.00 HC Dynamo Pardubice – Eisbären Berlín
Neděle 19. srpna
17.00: HC Dynamo Pardubice – Admiral Vladivostok a slavností zakončení turnaje