Hvězda zápasu
Tomáš Kaut, útočník Pardubic (v zápase 1 gól): Pracant a pardubický dělník čekal celou sezonu na gól, který vstřelí doma v Pardubicích a ta chvíle přišla v nejideálnější moment. Jeho střela zápěstím v prodloužení byla vítězná.

Moment zápasu
ZOHORNA JAKO GÓLMAN. Ve 2. minutě prodloužení už byl pardubický brankář Kristan překonán, ale pardubický útočník Tomáš Zohorna ďábelskými kreacemi puk na brankové čáře zastavil. Díky němu šance žila.

Uf, nervy jako řemen, ale jede se dál, sezona Pardubicím nekončí. Poprvé v sérii porazily Litvínov. V prodloužení ho sejmul Tomáš Kaut.

Miloš Říha udělal poslední pokus, jak čtvrtfinálovou sérii zvrátit. Znovu protočil brankáře, do pardubické klece zamířil Robert Kristan. Hlavně pak totálně překopal sestavu. Přeházel všechny útoky, k šikulům Radilovi s Nahodilem nasadil Cetkovského, poprvé v sezoně se v týmu taky objevil obránce Petr Mocek.

Efekt se dostavil. Východočeši odkopli víko od rakve a na hrobníka zařvali: „Ještě nejsme mrtví! Neházej na nás tu hlínu". Poprvé v sérii dokázali Litvínov porazit a v sérii snížili na 3:1.

„Měli jsme plán, který nám nevyšel. Oni mají strašně dobrý pohyb, když jsou v průšvihu, pomohou si rychlou nahrávkou," tohle říkal pardubický obránce Jakub Čutta po prvním pardubickém zápase.

Ve druhém nastala velká změna. „Pojišťováci" nastoupili na hokejově vyspělejšího soupeře hodně zhurta. Konečně se sráželi, dokázali se mu vyrovnat v pohybu. Tentokrát už žádné stažené gatě u kolen…

A Říhova parta také poprvé v sérii měla navrch ve skóre. Dokázala se vyhrabat ze šlamastiky a smáznout litvínovské vedení. Důrazný Marcinko dotlačil puk za čáru, po přesilovce pak Tybor tečoval Čáslavovu střelu těsně před Francouzem a domácí tým byl na koni, ve 27. minutě svítilo na tabuli 2:1.

Jenže litvínovská jednička Pardubické mučila stejně jako v celé sérii, nesložila se. Další góly mu ne a ne nasypat. Francouz byl famózní.

„Strašně nás láká sérii uzavřít už v Pardubicích, ušetřili bychom i nějaké síly. Ale kdybychom nastoupili jako nějaký namachrovaný tým, který si myslí, že každého přejede, vymstilo by se nám to," vykládal litvínovský brankář před zápasem.
Sám pro postup své družiny dělal všechno, přetrhl by se, aby to vyšlo. Třeba v pardubické přesilovce stihl rychlým přesunem zlikvidovat ránu Benáka i střelu Čutty z bezprostřední blízkosti.

Za Litvínov pak srovnal při přesilovce ve 33. minutě bek Pavlík a skóre 2:2 vydrželo až do prodloužení.

Králem večera se stal Tomáš Kaut. Chvíli poté, co Francouz předvedl geniální zákrok proti Radilovi, ho zápěstím propálil.

Pardubice – Litvínov 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)
Fakta – branky a nahrávky: 14. Marcinko, 27. Tybor (Čáslava, Sýkora), 65. Kaut (Marcinko, Tybor) – 14. Ručinský (Hanzl), 33. Pavlík (Hanzl).
Rozhodčí: Hradil, Šír – Zavřel, Zíka.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 0:1.
Diváci: 8 776.
Stav série: 1:3.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Kristan – Benák, Čutta, Zdráhal, Čáslava, Mocek, Ščotka, Havlík – Radil, Nahodil, Cetkovský – Sýkora, Venkrbec, Zohorna – Tybor, Marcinko, Kaut – Poulíček, Moučka, Starý. Trenér: Miloš Říha st.
HC Verva Litvínov: Francouz – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Štindl, Sklenička, Kokeš – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík. Trenér: Radim Rulík.