„O možnosti trejdu jsem se dozvěděl od trenéra Vladimíra Růžičky, pak mi volal pan Břetislav Kopřiva (skaut klubu) o zájmu Dynama, půl dne jsem o této možnosti i s rodinou přemýšlel a rozhodl jsem se,“ popisoval Skokan, který za Dynamo nastoupil již v Třinci.

Českou nejvyšší soutěž si slovenský forvard vyzkoušel poprvé před šesti lety v dresu tehdy ještě extraligové Slavie. Na tuzemské scéně není žádným nováčkem, naposledy působil v Chomutově.

„Pod koučem Růžičkou jsem hrál téměř šest let a máme k sobě hezký vztah. Byli jsme domluveni, že mě nevymění jen tak, zkrátka tam, kam bych nechtěl. Já ale uvnitř sebe cítím, že příchod do Pardubic mi pomůže a že se tu budu cítit dobře,“ prozradil Skokan, jenž v prosinci oslaví třicáté narozeniny.

ČSOB Pojišťovna ARENU, v níž Dynamo hraje své domácí zápasy, poznal již před deseti lety, když reprezentoval Slovensko na juniorském mistrovství světa.

„Dodnes si pamatuji, jak jsem si říkal, že to je nádherný stadion uprostřed města, na kterém bych rád hrál,“ vzpomněl si hokejista.

V té době hrál juniorskou soutěž v Kanadě, poté se vrátil do Evropy a přes Slovensko se dostal do české extraligy. V jedné sezoně působil i v Mountfieldu HK.

„Na angažmá v Hradci nemám dobré vzpomínky. Přišel jsem tam po mistrovství světa v Minsku, velmi mě chtěli. Nějak jsme si nesedli s trenérem, nerad bych to šířeji rozebíral,“ uvedl.

Na světovém šampionátu si Skokan zahrál ještě v roce 2017, kdy prožil úspěšnou sezonu s Chomutovem a zahrál si s Piráty semifinále. Rodák z Popradu působil na klubové scéně i v bratislavském Slovanu.

Nyní je jeho klubem Dynamo. Podle slov sportovního manažera Pavla Marka hledaly Pardubice šikovného leváka.

„Věříme, že nám Dávid pomůže a vnese oživení do našeho útoku a najde své uplatnění i v přesilových hrách,“ řekl Marek.

Seznámení s novým prostředím zvládl Skokan bleskově. Večer před zápasem v Třinci dorazil do Pardubic, prohlédl si zázemí. „Ráno jsem se pak seznámil se spoluhráči, přijali mě fantasticky. Marek Trončinský mi hned na přivítanou pustil písničku z východního Slovenska,“ dodal.

V této sezoně skóroval za Chomutov zatím jen jednou, hovoří především o ambicích celého týmu. „Nevypustím nikdy žádné střídání. Není mi dvacet, abych hlásil, že vstřelím dvacet branek, nejsem rozený střelec. Moje cíle jsou týmové, abychom jako Dynamo byli úspěšní, pak budu spokojený i já. Je třeba, abychom si všichni věřili,“ prohlásil.

Ilustrační foto.
Strašidelný týden. Oslabené Pardubice prohrály i v Třinci

Premiéra: Trest do konce utkání
V prvním utkání za Pardubice si Dávid Skokan připsal asistenci, ale i trest na 5 minut a do konce utkání. „Nezapsal jsem se nejlépe, ale bylo to nechtěné. Snažil jsem se vyhodit puk, ale po dohrání jsem protihráče nešťastně praštil,“ omlouval se. Zákrokem se zabývala i disciplinární komise, která Skokanovi zastavila činnost na jedno utkání a udělila mu pokutu ve výši deseti procent platu. V pátečním duelu v Olomouci bude Dynamu chybět.