Hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna Pardubice opouští jedna z defenzivních opor. Do ukrajinského klubu Donbass Doněck, jenž hraje Kontinentální hokejovou ligu, odchází obránceJan Kolář. Ten si tak vyzkouší první zahraniční angažmá ve své slibně rozvíjející se hokejové kariéře.

Pardubický hokejový klub v pátek opustili dva hráči. Obránce Jan Kolář přestoupil do Donbassu Doněck, Kristopher Beech ukončil své angažmá na východě Čech. „Mužstvo doplníme našimi hráči. Lukáš Nahodil hraje v Třebíči, Marek Drtina v Jihlavě, rozhodli jsme se je stáhnout z hostování z těchto prvoligových klubů," řekl sportovní manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Jan Kolář

„Jan Kolář obdržel od Donbassu zajímavou nabídku a požádal nás o uvolnění. Po dohodě s ukrajinskou stranou jsme se rozhodli mu vyhovět," uvedl k přestupu sportovní manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Petr Hemský.

Janu Kolářovi původně končila smlouva s pardubickým klubem k 30. dubnu 2013. „Jeho výkony, díky kterým se dostal i do české hokejové reprezentace, jej předurčovaly k tomu, že by mohl získat lukrativní angažmá v zahraničí. Jeho odchod je pro naše defenzivní řady citelnou ztrátou, věřím však, že se s ní vyrovnáme," řekl pardubický sportovní manažer.

K dnešnímu dni odehrál pardubický odchovanec za svůj mateřský klub 284 utkání, ve kterých vstřelil 14 branek a zaznamenal 45 asistencí. Velmi cenná je jeho celková statistika 38 kladných bodů v hodnocení účasti na ledě.

„Honza nám pomohl k ziskům dvou mistrovských titulů v letech 2010 a 2012. Do extraligy naskočil poprvé v roce 2006 a od té doby zaznamenal výrazný výkonnostní vzestup. Jeho hokejový příběh by mohl být inspirativní pro další naše hráče, že skrze poctivou práci lze získat zajímavé angažmá," konstatoval Petr Hemský.

„Všichni v klubu přejeme Honzovi mnoho štěstí v angažmá v Kontinentální hokejové lize a aby bylo úspěšné. Věříme, že se do Pardubic jednou vrátí," doplnil Petr Hemský směrem k odchodu Jana Koláře do Donbassu Doněck.

Dosud obránce HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se na své nové angažmá v Kontinentální hokejové lize těší. „Mám radost, že mohu odejít do Doněcku, na druhou stranu mi to je trochu líto, protože jsem v Pardubicích vyrůstal a jsem tu spokojený. Ze dne na den odcházím za novou výzvou, je to posun v mé hokejové kariéře," řekl.

„Dozvěděl jsem se o této možnosti před pár dny, kluby se dohodly, za což jsem Pardubicím vděčný. Je to další stupeň v mé kariéře, snad se mi zde bude dařit. Rád se jednou do Pardubic zase vrátím, je tu skvělá parta a jsem zde doma. Nechtěl bych hrát v extralize někde jinde, i kdybych měl dostat o pár tisícovek více. Doma je doma, navíc v Pardubicích!" dodal Jan Kolář.

Kristopher Beech

Kristopher BeechHokejový útočníkKristopher Beechneodcestoval s týmem k dnešnímu utkání do Litvínova a není hráčem klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. „S útočníkem Kristopherem Beechem jsme rozvázali smlouvu z důvodu jeho špatné výkonnosti. Chtěli jsme ho dát na kondiční trénink, ale bohužel hráč s tímto rozhodnutím nesouhlasil, z tohoto důvodu jsme s ním rozvázali kontrakt," uvedl sportovní manažer HC ČSOB Pojišťovna PardubicePetr Hemský.

„Kristopher Beech tedy již není hráčem Pardubic, rozvázání smlouvy bude potvrzeno v pondělí, v Pardubicích končí. Pokud mám správné informace, tak odcestuje do Švédska za přítelkyní," pokračoval Petr Hemský.

Ten počítá s tím, že mužstvo doplní nové tváře. „Počítáme s příchodem hráčů, ale určitě to nebude hned. Hledáme vhodné hokejisty, dnes určitě nikdo nepřijde," doplnil Petr Hemský.

Kristopher Beech odehrál za Pardubice v této sezoně 21 utkání, ve kterých vstřelil dvě branky a na dalších pět přihrál. V hodnocení účasti na ledě má šest záporných bodů, na své konto obdržel šestnáct trestných minut.

Jan Hrabal