Parta, co září
Lukáš Radil, 24 let
9 zápasů  9 bodů (4+6)
Co ho zdobí: Kulišárny v rozích hřiště, na puku je extrémně silný, jeho práce u hrazení připomíná Jaromíra Jágra zamlada. Naučil se využívat urostlou postavu, rok od roku se zlepšuje.

Lukáš Nahodil, 26 let
9 zápasů  10 bodů (4+6)
Co ho zdobí: Přehled, má smysl pro kombinaci, poslepu dovede nahrát do jízdy, cítí, kde se jeho parťáci pohybují. Má za sebou roky ústrků, teď konečně prodává svůj talent naplno.

Radoslav Tybor, 24 let
9 zápasů  13 bodů (7+6)
Co ho zdobí: Rychlost, rychlost, rychlost a zakončení. Ve velkém tempu zvládá ovládat hokejku a vymýšlet technické parády. V extralize začal před třemi lety jako kluk do počtu, teď je její velkou hvězdou.

Jeden by svými otočkami u mantinelu zamotá, koho si zamane. Druhý má perfektní rozehrávku a s pukem snad ani neumí zmatkovat. Třetí je expres ze Slovenska, s darem sázet góly.
„Tyborovci".

Lukáš Radil, Lukáš Nahodil, Radoslav Tybor. Druhá pardubická řada, která při výhře 4:2 nad Vítkovicemi podílela na všech gólech svého týmu..

„Jsou to poměrně odlišné typy hráčů, ale všichni tři na tom jsou dobře technicky. Rado je silný v brejcích, Ráďa se zase umí prosadit v rozích a soubojích jeden na jednoho a Nahec jim puk umí podržet. Každý má pro fungování téhle lajny velký přínos," říká pardubický asistent Miloš Říha.

Dohromady je vlastně dala nešťastná náhoda.

Ve druhém kole se zranil Tomáš Marcinko a dvě šikovná křídla potřebovala centra.

Volba padla na Lukáše Nahodila, chlapíka, co se v Pardubicích snaží prosadit od roku 2008. Většinou marně. Střízlík válčil hlavně ve čtvrté formaci a tam se jeho vidění prostoru, plus síla v kombinaci prodávaly těžko.
„V něm to vždycky bylo, technicky je skvělý hráč. Rezervy ale měl v soubojích, snažil se na tom přes poslední léto hodně pracovat a problémy tam občas taky ještě má. Ale ucítil šanci a naložil s ní skvěle," chválí ho Říha.
Spolu ofenzivní trojka nastoupila v sedmi zápasech a ve všech bodovala. Hned si všimnete, že jak skočí na led, jsou na jedné vlně. Myslí stejně…

Slovenského rychlíka Tybora bodová šňůra vyšvihla do čela extraligové tabulky produktivity. V Česku momentálně není ani lepší střelec. „Je to dobrý pocit, jsem tady od toho, abych sbíral góly a body, chtěl bych být tahounem týmu. Celá naše lajna hraje skvěle, ale nejdůležitější jsou tři body s Vítkovicemi," říkal po posledním zápase, kdy vstřelil dva góly a přidal dvě nahrávky.


Proč je soupeři tak těžko brání? Kvůli jejich variabilitě. Nahodil vykoumá překvapivou přihrávku, Radil dovede zakořenit v útočném pásmu a dlouho držet puk, Tybor je zase specialista na rychlé průniky a brejky. „Rado umí skvěle zatáhnout puk do pásma, je strašně rychlý. A my se toho snažíme využívat," říká o Tyborovi parťák Radil.

Všichni tři se navíc vyžívají v rotacích v rohu kluziště. Tam jsou extrémně silní.
„Občas to na tréninku cvičíme, i trenér nám říká, abychom do nich chodili, bruslili a hledali si místo," prozrazuje Tybor. „Snažíme se jít do pohybu, jen někdy se stane, že se do rotace ale zamotáme a ani nevystřelíme. Jen to hezky vypadá," přidává se Radil.
To je možná jediný drobný problém Tyborovců. Občas svoje krásné akce přehrávají.

„V jejich možnostech je, dělat ještě víc bodů," děsí extraligu Miloš Říha. „V přesilovkách si z našich řad dovedou vytvořit největší tlak, chybí tam jen větší odhodlání k zakončení. Jejich efektivita by mohla být vyšší, kdyby víc stříleli," říká.
„Trenéři nám říkají, ať střílíme, střílíme a střílíme, hru víc zjednodušíme," vytáhne svůj tradiční široký úsměv Lukáš Radil. „Jenže každý má nakonec stejně na ledě svoji hlavu, přepne mu to a hrajeme do prázdné. Ale myslím, že tady jsme se zlepšili, střílíme víc a nese to ovoce."

Těšte se na jejich další velké řádění. Pardubice mají novou smrtící zbraň. „Je super, že pomáháme týmu. Snad nám to vydrží," přeje si Radil.