Na jeho příkladu se dá popsat rozdílný příběh, který prožívají východočeské týmy v hokejové extralize. Hradec hraje o špici tabulky, Pardubice budou rády, když se vyhnou baráži. Nadvládu Mountfieldu potvrdilo i druhé derby v sezoně, hosté vyhráli na ledě Dynama 4:3 a celkové skóre ze zápasů úhlavních soků je v tomto ročníku 12:5 pro Hradec (první zápas vyhrál 8:2).

Proč se Pardubice zatím nejsou schopny vyrovnat NEJ rivalovi?

1. KVALITA KÁDRU
Nejen o síle současných hráčských výběrů vypovídají dva výsledky východočeských derby v této sezoně. Větší kvalita je v současné době na straně Mountfieldu.
Ten měl dvojité zastoupení i na poslední akci českého reprezentačního týmu, kde si zahráli Stanislav Dietz a Richard Jarůšek.
Pardubická stopa? Jen 
v podobě bývalých hráčů Lukáše Radila a Tomáše Zohorny. Ze současného kádru Dynama nikdo reprezentační formou neoplývá.
Další zajímavostí je vyztužení hradecké defenzivy bývalými pardubickými beky Martinem Štajnochem a Blažem Gregorcem. Velký rozdíl není snad jen na pozici brankáře. Hradec objevil Patrika Rybára, ale Dynamo dokáže v důležitých momentech podržet Kanaďan Brandon Maxwell.

2. ATMOSFÉRA V KLUBU
V tomto bodu nelze současnou situaci na palubě obou rivalů srovnávat. 
V Hradci, alespoň navenek, panuje klidový režim. 
To v Pardubicích mají zcela jiné starosti.
Nedávno se dokonce pardubičtí radní usnesli, že doporučí, aby na post generálního manažera Dynama bylo vyhlášeno výběrové řízení. Podle jednoho z nich není Pavel Rohlík tím správným krizovým manažerem.
Ten už má ovšem v klubu hned tři funkce. Kromě postu GM a hlavního trenéra se stal i předsedou představenstva. Většinový majitel Roman Šmidberský přechází po odhlasovaných změnách ve vedení klubu do dozorčí rady. Tím ovšem nejistota nekončí. Spekulace o možném prodeji klubu neutichají.

3. INDIVIDUÁLNÍ CHYBY
Jeden z podstatných prvků, který sráží pardubické hokejisty stále dolů. Potvrdilo se to hned na začátku středečního derby. Když se Dynamo dostalo do vedení, neuběhlo ani půl minuty a bylo vyrovnáno.
Něco podobného se Pardubicím stává opakovaně. Dají gól, vedou či se dostanou zpět do kontaktu, jenže přijde chyba. Rychlý inkasovaný gól postaví soupeře znovu na nohy.
Každé takové zaváhání se pak může odrazit na konečném výsledku. V této extraligové sezoně prohrálo Dynamo sedmkrát pouze o gól, v dalších případech inkasovalo v závěru zápasů při hře bez brankáře.

4. VÝKONY LÍDRŮ
Hradec má dva muže
v elitní desítce kanadského bodování – bijce Richarda Jarůška a myslitele Jaroslava Bednáře. Pardubice jednoho mezi nejlepšími třiceti, srdcaře Tomáše Rolinka. To je rozdíl.
Petr Sýkora je na nuzných šesti bodech, Petr Hubáček na osmi. Dynamo by nutně potřebovalo výraznější příspěvek těchto zkušených hráčů, právě oni mají ve složitých časech zabrat.

5. ZKUŠENOST TRENÉRŮ
Na jedné straně Václav, Sýkora, Pavel Hynek a jejich pomocníci Tomáš Martinec s Michalem Tvrdíkem. První dva jsou protřelí matadoři, oba mají na kontě mistrovské tituly, oba dokonce 
s Pardubicemi.
Proti nim stojí trenérští zelenáči Pavel Rohlík s Michalem Mikeskou. Jejich erudice může být na slušné úrovni, jenže nadhled a protřelost přichází až s narůstajícím počtem odkoučovaných zápasů.
Například liberecký trenér Filip Pešán, který dovedl Bílé Tygry k mistrovskému titulu ve svých osmatřiceti letech, si nejprve prošel krušným obdobím – zažil opakovaný vyhazov.
I (ne)zkušenost koučů je faktor mluvící pro Hradec.

Krize trvá. Rohlík neviděl nasazení
Další prohra, navíc 
v derby s Hradcem. Dynamo se stále nachází v krizi. V tabulce je předposlední. Generální manažer a trenér Pavel Rohlík (na snímku) tým dosud nedokázal zvednout.
„Měli jsme úplně jinou představu o tom, jak do zápasu vstoupíme. Chtěli jsme soupeře napadat, být aktivní, dostat ho pod tlak a nečekat. To se nám moc nedařilo. Když je to derby, tak hráči musí odevzdat stoprocentní nasazení a to mi tam trochu chybělo," zlobil se Rohlík, který z pozice trenéra vedl Pardubice ve 13 zápasech, s týmem pouze čtyřikrát vyhrál a získal 12 bodů.
I ve středu Pardubice sahaly po bodech, když ve třetí třetině vyrovnaly.
„Na druhou stranu i ze stavu 1:3 jsme dokázali srovnat na 3:3. Chtěli jsme utkání rozhodnout za tři body, nepodařilo se nám to a naopak jsme dostali branku. Dneska jsme udělali hodně chyb v obraně, ukázalo se, že nám chybí Ovčačík a Novák, což budeme muset nějak řešit. Hradec měl hodně šancí, ale nás podržel Maxwell, takže to utkání bylo do konce hratelné. Celkově hosté vyhráli zaslouženě," přiznal Rohlík.

Zadák Gregorc rozhodl. Minulosti navzdory

Potvrzuje teorii fotbalového trenéra Ladislava Škorpila o tom, že sportovci hrající proti svým bývalým týmům páchají v takových srdečních utkáních největší škody.
Blaž Gregorc je důkaz, tahle teze prostě platí. Poslední tři roky byl Slovinec oporou hokejových Pardubic, v létě však přestoupil do Hradce Králové.

Zatím v dresu Mountfieldu odehrál v extralize dvě východočeská derby a z pozice klíčového obránce mužstva si zapsal do statistik tři body. Ve středu večer rozsekl urputnou bitvu rozhodující brankou šest minut před koncem. Byla to parádní střela do horního rohu, domácí gólman Brandon Maxwell, ač byl ve třetí třetině vynikající, neměl šanci.

„Hrál jsem za Pardubice tři roky, takže je to pořád trošku zvláštní, ale jinak není důležité, kdo dá gól. Příště se trefí zase někdo jiný. Je to pro mě pořád trochu emoční zápas, navíc jde o derby mezi městy," povídal Gregorc po zápase.
Jen litoval, že vítězná trefa nepřišla dříve: „Byli jsme lepším týmem po celý zápas. Můžeme jen litovat toho, že jsme neproměnili jednu z mnoha šancí, co jsme měli. Pak by se nám hrálo lépe."
V Pardubicích dal třetí gól v ročníku, jeho sezonním maximem je šest.