Stop černé šňůře! Třikrát po sobě si Pardubice ani „necinkly", bezbodové období je svalilo až na poslední místo extraligy.

Bídu ukončily v Karlových Varech, kde zvítězily po nájezdech 2:1. Hlavní hrdina? Brankář DUŠAN SALFICKÝ (40).
„Prostředí trochu znám z loňska, těšil jsem se na pěkný staďák. Užil jsem si, že se nám podařilo získat dva body. Ale že bych zazářil? To bych neřekl," odmítá chválu zkušený gólman.

Skromnost stranou, pochytal jste přes 40 střel a při penaltách se vám podařilo Energii úplně smazat. Byl jste hlavní hvězdou…
(usměje se) Je zákrok a zákrok. Vary podle mého zase tolik gólovek neměly. Spíš na mě šly jenom nějaké klasické střely ze hry a občas možná nějaká dorážka. Složitých situací jsem moc řešit nemusel. Navíc vždycky je potřeba  i trochu štěstí. Nějak se to prostě sešlo.

V minulých zápasech hrál tým dozadu dost bídně. Poznal jste ve Varech změnu?

Podle mě jsme bojovali i v minulých zápasech, ale vyráběli jsme taktické a individuální chyby, ty nás vždycky složily. V neděli kluci padali do střel po hlavách, někteří beci museli na šití. Bez toho to prostě nejde. Neříkám, že byl náš výkon bez chyb, ale rvali jsme se. Navíc bylo znát, že dozadu přidali i útočníci, což v předchozích zápasech nebylo takové. Černá práce ve statistikách vidět není, jenže bez ní se nevyhrává.
Teď ještě aby začali pálit ostrými a bude vám zase hej. Pardubice jsou ve střelecké potenci nejhorší v lize…
Koncovka nás trochu trápí. Podle mě je to dané psychikou. Kluci se na gól strašně namakají. Věřím, že takhle vydřený zápas nás může posunout zase výš.

Před utkáním v Karlových Varech jste vyhráli jenom jednou ze šesti pokusů. Byla v kabině znát nervozita?
Nebylo to tak uvolněné. Nechci říct, že hrajeme přímo s nožem na krku, ale očekávání jsou velká, veřejnost i vedení chtějí výsledky, ale to je všude stejné. Je důležité tomu úplně nepodlehnout, pak by vás to taky mohlo stáhnout dolů. Kluci musí hlavně věřit ve své schopnosti. Propadnout nějaké  skepsi by byl začátek konce.

Teď vás čekají tři domácí zápasy v řadě. Je to klíčová část první čtvrtiny?
Naše domácí bilance je dost bídná, je na čase s ní něco udělat. Přicházejí hodně důležité zápasy pro další vývoj soutěže. Neříkám, že to bude mít vliv na celou sezonu, ale pokud nám tahle šňůra vyjde, mohla by nás někam posunout.

Víte, jestli budete v úterý proti Litvínovu znovu v brance?
(usmívá se) To je otázka pro trenéra. Vítězná sestava se pravděpodobně měnit nebude, i na tréninku jsem měl volnější program. Takže asi jo, nejspíš nastoupím.

Když udržíte nastavenou laťku z Karlových Varů, může se z vás postupně stát jednička. Přichází důležití období i pro vás?
Tohle téma bych vůbec neotevíral. S Růžou jsme skvělá dvojice, vloni dotáhl tým k titulu a jednou na něm budou Pardubice stát. Teď je to prostě jenom tak, že mě to trefuje víc. Od toho tady jsem. Nepřemýšlím o tom, kdo bude jednička. Tuhle pozici má Růža a pevně věřím, že ji bude mít i dál.

Dělalo s vámi něco, když se nedávno objevila informace, že vedení zkouší přemluvit k návratu do extraligy Dominika Haška?
Ještě jsem si nesáhl na puk a měl přijít Hašan. Ne, že by mě to mrzelo, ale… Prostě potřebuji  cítit, že jsem pro tým aspoň trochu platný. Kdybych měl skončit na tribuně, mrzelo by mě to.

Bral jste to jako projev nedůvěry?
Ne, nešlo o mě. Hašan tady makal měsíc, tak proč by mu klub tuhle šanci proti hráčům z NHL, kteří v Česku jsou, nedal? Pro něho by to mohla být i reklama, že se zase někam posunul. Ale rozhodl se, jak se rozhodl. Z celkového pohledu jsem tenhle krok chápal. Byl bych zvědavý, jak by to dopadlo.

A hlavně byste nebyl v kabině za mazáka…
Když vedle mě v šatně seděl, říkal jsem si, že konečně zase nejsem nejstarší (usmívá se).

Sestřelí Litvínov jako před rokem?

Vážně se po strašidelném úvodu sezony Pardubice zvedají? Napoví úterní domácí zápas s Litvínovem, který startuje od 18 hodin.
Tým kouče Pavla Hynka vyválčil minule dva body v Karlových Varech a na poslední místo extraligy odsunul Spartu. „Je to upracované i trochu v křeči. Nás ale nemůže posílit nic jiného než vítězství. Potřebujeme to nakopnout," burcuje před sérií tří domácích utkání v řadě Hynek. Vloni „pojišťováci" nastříleli ve vlastní aréně Litvínovu 5 a 8 branek. Podobná kanonáda by se jim teď šikla. Pozor si ale musí dát na rozjetou první řadu Vervy Majdan – Hübl – Lukeš.