Série Vítkovice – Pardubice 1:1
1. zápas: Vítkovice – Pardubice 8:2 (T. Svoboda 2, Szturc 2, Svačina, Huna, Klok, Pastor – Marcinko, Starý).
2. zápas (5. března): Vítkovice – Pardubice 2:4 (Stehlík, Roman – Moučka, Starý, Venkrbec, Radil).
3. a 4. zápas (7. a 8. března) 
v Pardubicích.
Případný 5. zápas (10. března)
v Ostravě.

Uf, konečně výhra! Pardubice po devíti porážkách v řadě a středečním brutálním kolapsu (2:8) v prvním zápase předkola play off zabraly. A žijí! Stav série srovnaly na 1:1. Spící zvíře se konečně probralo, vycenilo zuby a vytáhlo drápy.

Na první porážku od Vítkovic našli Východočeši v duelu číslo dva odpověď. Zvítězily 4:2. Kouč Miloš Říha se pustil do velkého rizika.

Robert Kristan, brankář, který má zkušenosti z olympiády v Soči, ví, jaké to je čelit hvězdám NHL a jednička, kterou Pardubice kupovaly přesně pro takové chvíle, zůstal na lavičce.
Do branky nastoupil od první minuty junior Karel Vejmelka, student gymnázia v Třebíči, kterého příští rok čeká teprve maturita.

V osmnácti letech ukázal neuvěřitelnou psychickou vyrovnanost. V Ostravě zvládl hokejovou vysokou! Že den předtím dostal pět gólů? To hodil za hlavu. Teď byl extrémně jistý, nechyboval. A s ním se najednou zvedl i výkon celého týmu.
Do pohody se dostal Vejmelka na začátku, když vyrážečkou zahodil ostrou střelu Hlinky. „Pohoda, jede se dál, tohle mám," jakoby chtěl říct svým spoluhráčům.

Ti se hodně zklidnili a nejdřív se úplně přesně opakoval scénář z prvního zápasu. Jen pak nepřišel blackout. Žádný ostudný obrat.

Východočeši vedli 2:0. Gólové mlčení prolomil sváteční střelec Jaroslav Moučka. Nahození Cetkovského cvrnklo o rozhodčího a centr čtvrtého útoku si počínal jako zkušený mazák. Počkal na pohyb brankáře Dolejše a puk chladnokrevně dostal za něj. Div, že mu pak vazoun Cetkovský nezlomil žebra, jak na něj radostí skočil. Za chvíli se stejně jako ve středu prosadil Jan Starý a „pojišťováci" vedli 2:0.

Tohle byly úplně jiné Pardubice než při prvním duelu série. Další průšvih už dopustit nechtěly. Ubránily oslabení 3 na 5 a Matouš Venkrbec po nahrávce Petra Sýkory z rohu hřiště zvýšil ve 24. minutě na 3:0 pro hosty.
Možná spoluhráče vyhecoval drsný proslov kapitána Petra Čáslavy po středečním debaklu 2:8. „Byla to děsná ostuda, co jsme v prvním zápase předvedli, nebylo vtipný, ani k pláči, ale na odevzdání výstroje. Je blbý, když to říkám, ale je to tak," soptil.
Za Vejmelku dostal puk ve 28. minutě Stehlík a Kucsera pak trefil tyč. Ale mladý brankář dál držel.

Krizová chvíle nastala 8 a půl minuty před koncem. Rozhodčí dost sporně poslal Pardubice do tří a Ondřej Roman snížil na 2:3. Hromadná bitka ale pak vítkovický tlak otupila a Pardubicím potvrdil první výhru po devíti zápasech při power play Lukáš Radil. Úspěch přišel za minutu dvanáct…


Vítkovice – Pardubice 2:4 (0:2, 1:1, 1:1).
Branky a nahrávky: 28. Stehlík (Olesz, M. Hlinka), 52. Roman (Štencel) – 13. Moučka (Cetkovský, Havlík), 15. Starý (Radil, Benák), 24. Venkrbec (P. Sýkora, T. Zohorna), 59. Radil (Tybor). Rozhodčí: Hejduk, Hribik – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 13:14.
Využití: 1:0.
Diváci: 4723.
Stav série: 1:1.
Vítkovice: Dolejš (24. Šindelář) – Kovář, Stehlík, Zíb, Kudělka, Čerešňák, Pastor, Štencel – Szturc, M. Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – T. Svoboda, Burger, E. Němec – Vandas, Húževka, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr.
Pardubice: Vejmelka – Gregorc, Čáslava, Benák, Čutta, Kolafa, Ščotka, Havlík – P. Sýkora, T. Zohorna, Venkrbec – Radil, Nahodil, Starý – Tybor, Marcinko, Gašparovič – Poulíček, Moučka, Cetkovský. Trenéři: Říha st. a Říha ml.