Vypadalo to jako „plán Alamo", akce „Ž". Něco, co zkusíte, když všechno ostatní selže.

Hokejové Pardubice totálně přerubaly sestavu. Změn trenérské duo Říha + Říha vymyslelo mraky. A ono to vyšlo.

Poprvé ve čtvrtfinálové sérii dokázal jejich tým porazit Litvínov. Žije. Minimálně do pátečního večera, kdy bude odvracet v Litvínově další mečbol.
„Sestava se změnila několikrát. Konečná verze, když vezmu i pořadí pětek, se dala dohromady až těsně před zápasem," popisoval Miloš Říha mladší, jak s otcem hodiny škrtali, přepisovali a měnili jednotlivé formace.
Litvínov „pojišťováci" porazili v prodloužení 3:2, když rozhodl Tomáš Kaut.

Ale žádná selanka. Byly to nervy. Třeba když Zohorna v prodloužení chytil jistý gól místo Kristana. Mohl se troubit smuteční marš na konec sezony. Chybělo málo. „Tady jsem byl klidný," usmál se Říha mladší. „Tep mi vyskočil, až když Radil střílel do prázdné a Francouz mu to vytáhl. 
A pak hlavně, když dal Kaut gól," užil si na lavičce euforii.

Pardubickým trenérům vyšlo všechno. Kristan v bráně, nové útoky i zásah do obrany. Petr Mocek, který letos hrál ruskou nižší ligu VHL a končil sezonu v Jihlavě, do defenzivní party zapadl. „Chtěli jsme ho, ale Jihlava pořád hrála. Teď byl volný, je to Pardubák, odehrál hodně dobrý zápas," chválil ho Miloš Říha mladší.

Veškeré změny vedly k tomu, že „pojišťováci" začali Litvínov konečně prohánět a hrát s větším zápalem.

Až do čtvrtého zápasu série se zdálo, že nejvíc emocí má v sobě masér Martin Mandys.

Teď stejný elán předvedli hráči na ledě. „Bylo to z naší strany agresivnější, rozhodně nejvíc v celé sérii, do čtvrtého zápasu to bylo pořád takové slaboučké," věděl i pardubický asistent. A dál?

Vlastně nic. Všechno zůstává stejné. Litvínov může doma (18.20) sérii ukončit. Pardubice se budou bít jen o další naději, o to, aby mohly hrát v neděli ještě doma.

„Nikdo z nás ani náhodou nechce být tím červeným kobercem, po němž se každý projde. Musíme bojovat, všechno je ještě otevřené," říká litvínovská hvězda Martin Ručinský. Ne, jeho soubor si teď rozhodně na zadek nesedne.
Navíc veterán drží svoji kabinu dole, aby nikde moc nepoletovala, že vede 3:1.

Také Miloš Říha mladší po prvním vítězství krotil vášně.

Žádné řeči o tom, že teď jeho Pardubice otočí sérii. Do hráčů se bude jen hustit sebevědomí, že i ve žlutém peklu se dá vyhrát. Ale víc ani ťuk.

„Každý se dá porazit. Ale musíte jít minutu po minutě, třetinu po třetině. Hlavně teď nikdo nemůže myslet, že to půjde samo. Nepůjde. Bude to tvrdá práce, ale my si věříme. Máme na to vyhrát ten další zápas, to vím. Ale bavit se, co bude dál, nemá smysl," řekl.

Jen tak mimochodem, v Česku sérii ze stavu 0:3 ještě nikdo neotočil.

TOP 5 ZMĚN

1. Gólmanské kolečko
Co zápas, to ve čtvrtfinále jiný gólman. Po Vejmelkovi dostal šanci znovu Kristan a chytal skvěle. Osmnáctiletý mladík je největší pardubický talent za poslední roky, ale Slovinec by už měl v brance zůstat. Proč? Protože sice celou sezonu chytá dobře, drží stabilní výkonnost, ale kdo ho zná z mistrovství světa, ví, že minimálně jednou za šampionát SE zblázní a zápas urve sám. Kdy jindy by měl výkon z říše snů přijít?

2. Rotyka v útocích
Tomáš Kaut je muž na hraně, teď najednou dostal místo po Gašparovičovi, kterému jakoby forma odešla až někam do deštného pralesa a v prodloužení vstřelil vítězný gól. Tohle byl trenérský majstrštyk. Cetkovský k Radilovi s Nahodilem? Proč? No a proč ne? Fungovalo to. Venkrbec si jeden zápas odpočinul od Zohorny se Sýkorou, vrátil se a i tenhle útok jezdil. Starý zase zapadl do páru jezdců Moučka + Poulíček.

3. Příchod Mocka
Na první pohled tenhle krok vypadal, že Petr Mocek šel zrovna kolem haly se psem na procházku, tak dostal dres. Ale nebylo to tak, hrál play off první ligy za Jihlavu, oba 
Říhové o něj hodně stáli. Odchovanec, který si v kádru nikdy nevybudoval pevné místo, se v Pardubicích objeví pokaždé, když něco hoří.
Teď zase. Defenzivní bijec se hodil. Další plus? Extrémně roste výkonnost ramenáče Zdráhala, který většinu sezony hrál za Třebíč.

4. Čáslava na modrou
Při přesilovkách se Pardubice sice znovu neprosadily, ale už byly aspoň nebezpečné, nehonily puk minutu a půl ve středním pásmu, to je pokrok. Navíc z velkého tlaku pak rezultoval gól Tybora na 2:1, přesilovkový kolotoč tady pomohl hodně. První komando už také konečně nespoléhalo jen na střelecké veličenstvo Sýkoru, ale na modrou odcestoval pálit z předbrankového prostoru i Čáslava, dodal kombinacím víc jednoduchosti.

5. Konečně důraz
Je záhada, jak se to povedlo, ale Pardubice začaly Litvínov konečně trochu mydlit. Trenér Říha o tom mluvil už před úterním zápasem, hráči ho poslechli až ve středu. Ručinský a spol. sice občas znovu předvedli krasobruslařské cvičení, ale prostoru neměli tolik. Navíc Marcinko, Zohorna a Cetkovský před litvínovskou brankou působili, jako vosy, co si prostě do toho velkého žlutého cukrlátka z Francie chtějí „ďobnout"…