Ve známém prostředí snášel náročné tréninkové dávky. S hokejisty Spartaku Moskva se připravoval i zanedlouho šestadvacetiletý útočník LUKÁŠ RADIL.

Jak se vám jako hráči Spartaku Moskva trénuje v Pardubicích, kde to moc dobře znáte?
Jsem rád, že tady můžeme být. Sice jsem stejně většinu času na tréninku nebo na hotelu, ale když je večer volno, tak se aspoň na chvíli můžu potkat s kamarády nebo se ukázat doma. Trénuji pro mě v domácím prostředí. Už jen na psychiku je to lepší, než kdybych trénoval někde jinde.

Lze tuto fázi přípravy označit za nejnáročnější?
Jednoznačně. Teď jsme měli devět dnů, kdy jsme trénovali třikrát až čtyřikrát denně. Pro hráče je to nejtěžší období.

Jak vychází porovnání s přípravou, kterou jste zažil dříve v Pardubicích?
Když jsem se připravoval dříve tady s áčkem, tak styl trénování byl podobný. Se Spartakem je to ale ještě ve větších intenzitách. Třeba o dost více běháme, denně to může být minimálně deset kilometrů.

Stihl jste vůbec jako průvodce ukázat spoluhráčům něco ve městě?
Pár kluků jsem vzal, prošli jsme se v centru Pardubic. Viděli třídu Míru nebo Pernštýnské náměstí, byli jsme i na jídle v restauraci. A když byl den volna, tak jsme zašli všichni na týmovou večeři.

V dresu Spartaku máte za sebou jeden rok. Jak jste byl spokojen s úvodní sezonou v Kontinentální hokejové lize?
Začátek byl těžký. Chvíli trvalo, než jsem se vyrovnal s tamním prostředím a na všechno si zvykl. Byly tam i další bariéry jako jazyk. Ale časem už to celkem začalo jít a přišlo i období, kdy se naší formaci v zápasech celkem dařilo. Dali jsme pár gólů a pomohli týmu. Bohužel to nestačilo na play off, kam jsme se neprobojovali. To bylo zklamání. Na druhou stranu nevím, jestli jsme na to měli tým a správně rozjetou sezonu.

V individuálních statistikách jste byl nejproduktivnějším hráčem týmu…
To samozřejmě potěší. U mě se body odvíjely především od mých spoluhráčů. Kdybych s nimi nehrál, tak bych asi těžko podepsal kontrakt na dva roky. Ale určitě mě to potěšilo.

I trenér Titov hovořil o tom, že když vám nabídli smlouvu, tak to asi o něčem svědčí…
Byl jsem trochu překvapený, že nabídka na nový kontrakt přišla už během ledna. To jsem nečekal, ale byl jsem rád, protože jsem chtěl ve Spartaku zůstat. Vyhovuje mi to, mám potřebný čas na ledě a hlavně jsem v Moskvě, kde se dá ve městě normálně žít.

Na ruch velkoměsta jste si zvykl rychle?
To zase ne. První dva měsíce jsem z toho byl celkem vyjukaný. Okoukával jsem, jak to tam chodí. Postupně si člověk zvykne a přizpůsobí se.

Jedinou kaňkou na sezoně tak bylo zranění, po němž jste se nemohl ucházet o nominaci na mistrovství světa?
Mrzelo mě, že jsem se nemohl o šampionát poprat. Vyřadilo mě zranění, což k hokeji bohužel patří. Nemuselo to ovšem přijít zrovna v tomto období.

Jaké ambice bude mít Spartak v nové sezoně?
Bude větší tlak, abychom postoupili do play off. Kdybychom se tam dostali, tak by byli všichni spokojení. Čeká nás přes šedesát zápasů, tak uvidíme.

Spartak v akci. Hlavní slovo má trenér Titov

Hráči se postupně trousí z nedalekého hotelu do sportovního areálu místního Sokola. Z jejich výrazu nelze vyčíst žádné velké nadšení. Kdo si přečetl program dne, tak už tuší. Na nejbližší hodinu a čtvrt se jejich společníkem stane atletický ovál. Bude to opět pořádná makačka.

Ostatně tak jako v předchozích dnech. Náplň je různá, tentokrát hráče čeká běh. Vše pod dohledem početného realizačního týmu.

Necelé dva týdny z letní přípravy strávili na východě Čech hráči Spartaku Moskva, účastníka Kontinentální hokejové ligy. V jejich kádru nechybí ani Lukáš Radil, bývalý pardubický útočník. Ten se tak v rámci soustředění podíval domů.

IDEÁLNÍ PODMÍNKY

Pardubice byly pro Spartak jednou ze tří možností. „Už na konci minulého roku bylo vedení Spartaku v Česku a hledalo vhodné varianty. Zdejší podmínky nám vyhovují, i co se týče ubytování, stravování a lékařské péče. Blízko máme i bazén a posilovnu. Jsme v Pardubicích spokojeni," popsal trenér German Titov, jenž má bohaté hráčské zkušenosti z NHL, kde oblékal dres Calgary, Pittsburghu, Edmontonu či Anaheimu.

„Pracujeme tady hlavně na fyzické přípravě, abychom měli dál na čem stavět. Je to pro hráče velká dřina," uvedl padesátiletý ruský trenér a zároveň nastínil následující program moskevského klubu: „Na další soustředění poletíme do Finska, kde už budeme pracovat na ledě. Tam už se zaměříme na taktiku a další věci přímo na hrací ploše. Z Finska se vracíme domů na závěrečnou fázi přípravy, kde budeme hrát dva turnaje. Na základě těchto výsledků pak rozhodneme o konečné podobě kádru na sezonu."

CÍLEM BUDE POSTUP

V sestavě bude mít svoji pozici i Lukáš Radil, který se v klubu uvedl během své premiérové sezony. „Nabídli jsme mu okamžitě dvouletý kontrakt, což podle mě hovoří za všechno. Těšíme se na další spolupráci s Lukášem," prohlásil Titov.

V minulém ročníku se Spartak Moskva do play off neprobojoval. Veškerá příprava tak směřuje k jednomu cíli. „Úkol je jednoznačný, chceme postoupit do play off. Pak se uvidí," má jasno kouč Spartaku.

PROCHÁZKA MĚSTEM

Při pobytu v Pardubicích si Titov během nabitého programu našel čas i na prohlídku města. „My jako realizační tým jsme se po městě podívali, přijal nás na radnici i primátor města. Hráči po náročných trénincích moc chuť na poznávání nemají, jsou rádi, že si lehnou do postele. V den volna se prošli po městě a stručně se seznámili s historií Pardubic," přiblížil German Titov.

Hokejisté Spartaku se dnes s Pardubicemi rozloučí a po krátké zastávce v Rusku se vydají na další soustředění. Tentokrát naberou směr Finsko.