Byl to jeden z klíčových momentů série předkola play off. Střídání brankářů, kdy zkušeného Roberta Kristana mezi tyčemi nahradil mladý Karel Vejmelka? Ten taky. Ale hlavně: Miloš Říha starší přehodil víc pravomocí na syna.

Od té chvíle začaly Pardubice vyhrávat, Vítkovice smetly 3:1 na zápasy a od pátku jim začíná čtvrtfinále s Litvínovem. „V závěru základní části nás postihla větší krize, která se zčásti přenesla i do prvního zápasu play off. První třetinu v Porubě jsme začali dobře, ale pak se všechno rozpadlo. Bylo to pak takové zmrtvýchvstání, druhý zápas jsme ubojovali na krev, což byla klíčová chvíle pro celou sérii," uvedl MILOŠ ŔÍHA mladší.

V nové roli rovnocenného parťáka ke svému otci se našel. „Hráčům chci poděkovat, jak celou sérii odmakali. Někteří nastupovali i se zraněními, těm patří největší obdiv," smekl před několika hokejisty, kteří sérii odehráli pod injekcemi.

Brankář Robert Kristan vás držel na konci základní části. Zpětně, uvědomovali jste si ten velký risk, vsadit od druhého zápasu v Porubě na Karla Vejmelku?


Znáte Vejmelku víc než otec, viděl jste, jak už jednou pomohl vytáhnout během sezony Pardubice z bryndy. Vzešel nápad s jeho nasazením z vaší hlavy?


Bude mladý gólman jedničkou i pro čtvrtfinále?

Rozhovor s Milošem Říhou mladším najdete na straně 20 úterního vydání východočeských Deníků nebo také v elektronické verzi vydání novin.

Vejmelka: Výsledku si musíme vážit a jít dál s pokorou

Od dob Dominika Haška v Pardubicích takhle dominantní mladý brankář nikdy nebyl.

Osmnáctiletý Karel Vejmelka začal v sérii předkola play off proti Vítkovicím jako dvojka, ale zkušeného Slovince Roberta Kristana vystřídal a nakonec vychytal všechna tři vítězství. „Jsem hrozně šťastný, že se to povedlo. Musíme si výsledku vážit a jít s pokorou dál, teď jsme všichni v euforii, ale čeká nás ještě dlouhá cesta. Tím, že se nám podařilo vybojovat play off, nic nekončí," krotí slávu gymnazista z Třebíče.

Poslední zápas předkola zvládl excelentně a připsal si při výhře 5:0 svůj první extraligový shutout. Pokazit mu ho mohl ještě Vladimír Svačina, ale trestné střílení mu brankář chytil. „Věděl jsem, že zápas už za stavu 5:0 nemůžeme asi ztratit, tak jsem s ním šel do souboje s čistou hlavou. Bylo v tu chvíli jen na mně, jestli si nulu udržím, nebo ne," vykládal Karel Vejmelka.

A kam až to mohou Pardubice dotáhnout? Suverénní hra v posledních třech zápasech je pasovala do role černého koně celého play off. „Může se stát cokoliv. Máme teď stejnou šanci jako všichni ostatní, je jenom na nás, jak s ní naložíme," říká mladý pardubický hrdina.