Ideální nástup do nové práce asi vypadá jinak, než že se všechno bortí a vy musíte řešit jeden problém vedle druhého.

Nový generální manažer hokejových Pardubic PAVEL ROHLÍK nemá žádný měsíc na nějaké rozkoukání. Dynamo hoří, po úterní prohře na ledě Komety Brno (1:6) je zakopáno v poslední čtyřce. Jeho úloha je, aby vymyslel plán, jak nahoru.
Rychle.

„Na naše předchůdce nic házet nebudu, to se nedělá. Ale jestli se tady staly nějaké chyby, musíme si s nimi poradit," říká v rozhovoru pro Deník. Jako strašák funguje příklad Liberce, který v roce 2013 zahučel i s hvězdným Petrem Nedvědem až do baráže. Tohle v Pardubicích dopustit nechtějí.

Dovedete se vžít do toho, 
co se momentálně v hlavě hráčů odehrává?
Je to pokračování krize, která tady nějakou chvíli je. Nikdo si samozřejmě nemyslel, že přijdou noví trenéři, mávnou kouzelným proutkem a všechno bude fungovat,
tenhle proces bude delší. Naše postavení v tabulce je ale takové, že potřebujeme zabrat rychle, to vím. Vůbec se nechci vymlouvat na minulé trenéry. My máme mužstvo ve stavu, 
v jakém je, musíme si s tím poradit a výkonnost stabilizovat.

Vy jste stejnou deku zažil 
v sezoně 2007/2008. Na lavičce jste stál s Milošem Říhou starším a porážka střídala porážku. Asi není úplně snadné ten stav otočit, když se na vás všechno hroutí, co?
To je pravda, lepí se na vás pak i smůla, do branky padají nešťastné góly. Dvě třetiny se Spartou nebyly špatné. Ale zápas v Brně se nepovedl, chybělo mi tam srdce. Takovou věc trpět nebudeme, hráči si musí uvědomit, v jakém hrají klubu, že má nějaké jméno. Musí se o vítězství mnohem víc prát. Tohle je prostě o každodenní dřině, my jsme tady taky každý den od rána do večera a snažíme se stav nějak řešit. Chci i po hráčích, aby do zápasu dali úplně všechno. Věříme jim, máme tady kluky, co něco dokázali. Snad to zvrátíme co nejdřív.

Trenéři jsou u týmu noví, kádru věříte, takže prostor na změny tedy už moc není. Znamená to, že oživení týmu není na pořadu dne a nechystáte se do něj 
říznout?
Radikální řezy dělat nechceme. Ale pokud hráči nebudou plnit taktické věci, co po nich trenéři vyžadují, tak nastupovat nebudou. Plnit pokyny je to hlavní, pokud se nedaří, nemůžete si na ledě dělat věci podle sebe. Strojově potřebujete hrát obranu vlastního i středního pásma, oslabení… Trenéry znám, vím, že jim tohle říkají. Kluci to musí pochopit a taktiku plnit. Potřebujeme hrát teď hlavně kolektivně, to mi chybí.

Nebylo by jednodušší vyměnit třeba tři čtyři hráče, přivést sem někoho, kdo nemá hlavu poznamenanou současnou krizí?
Máme určitý potenciál 
v hráčích, co působí momentálně v Šumperku. Přemýšlíme o tom, že bychom sem přivedli kluky, co nejsou danou situací zatíženi.

Pak je ale otázka, zda je právě 
v Šumperku kvalita, kterou potřebujete…
Zvažujeme to. Je to i věc trenérů, ti tvoří sestavu. Ve středu ráno jsme měli dvouhodinovou schůzi, řešíme hodně věcí. Chceme do pátku tým stabilizovat, abychom byli připraveni na derby.

Hodně vám záleží na tom, jak duel s Hradcem dopadne?
Při pohledu na tabulku je jasné, že pro nás to musí být zápas jako každý jiný. Trenéři se pokusí nastavit taktiku tak, aby eliminovali nejsilnější prvky ve hře Hradce. Víme, jak hraje, to pro nás není nic nového, trenéři se tam třeba 
v pondělí byli i podívat. Chceme sérii dvou porážek zastavit.

Richard Král je mladý trenér, který má za sebou jen jednu sezonu u juniorů. Nebojíte se, že případný neúspěch u áčka ho může profesně zavraždit?
Není to jednoduché. Ale já se o něj nebojím, ohromně mu věřím.

Je silný, aby zvládl obrovský tlak?
Je hodně silný.

Přišel jste už vy sám na nějaké vysvětlení, proč Dynamo od začátku sezony zahučelo do výsledkové i herní kaše a nemůže se z ní vyhrabat?
Úplně to posoudit nedovedu, hlavně jsem se věnoval mládeži. My jsme teď nastoupili a prohráli dva zápasy, to je hlavní věc, co mě zajímá. Prohráli jsme s kvalitní Spartou, které se dařilo být dvě třetiny vyrovnaným soupeřem. Na Kometě jsme chtěli bodovat, ale hráli jsme špatně. To je celé.

Mrzuté ale je, že ve vaší situaci se Pardubice nemohou opájet, že se Spartou výkon jakž takž šel. Vy potřebujete hlavně body. Na předkolo play off jich je potřeba zhruba 75, vy zatím 
máte ročník rozehraný na
s bídou 50…
Takhle bych to formulovat nechtěl. Garantuju vám, že děláme všechno pro to, abychom bodovat začali. Zatím se to nepovedlo. Na naše předchůdce nic házet nebudu, to se nedělá. Ale jestli se tady staly nějaké chyby, musíme si s nimi poradit.

Zeptám se jinak.Liberec taky neměl na papíře nejhorší tým 
v extralize, ale v roce 2013 hrál baráž. Utekl mu začátek soutěže a pak už manko nedohonil.
Je tohle strašák?
Vždycky to je strašák. Start je důležitý, to ví každý. My jsme teď dostali do ruky nějaký stroj, který je trochu porouchaný a musíme ho dát dohromady. Jestli kolegové před námi prohráli nějaké zápasy a my teď máme málo bodů? Je to mrzuté, ale nás to nemůže zajímat. Jsme tu 
od toho, abychom pardubický hokej zvedli.