Pardubice – Pikantní návrat do českého národního týmu má před sebou hokejový útočník TOMÁŠ ROLINEK (na snímku). Stabilní člen reprezentační sestavy posledních let se v minulé sezoně objevil jen ve třech duelech na prosincovém Channel One Cupu. Po nevydařené sezoně se teď vrací opět v roli kapitána na Českých hrách v Pardubicích, odkud v létě odešel do pražské Sparty. Sám měl snahu na východě Čech pokračovat a doufá, že pardubičtí fanoušci nemají důvod mu nic zazlívat.
„Vůbec nevím, jak lidé zareagují. Já jsem se nedopustil ničeho špatného, takže myslím, že by záporně reagovat neměli," řekl Rolinek. Do Pardubic se vrátil na začátku ledna po konci angažmá v Ufě. V klubu, kde strávil téměř celou extraligovou kariéru, chtěl pokračovat i nadále. K dohodě ale nedošlo.

Po téměř pěti letech v Rusku v dresu Magnitogorsku a Ufy už Rolinka zahraničí netáhlo, proto se dohodl se Spartou. Mrzí jej, že nemohl v Pardubicích zůstat, ale nyní už se dívá dopředu. „Už je to za mnou a je nová sezona. Nechtěl bych to vířit, protože zloba tam ze začátku byla, ale dostal jsem jiné angažmá a budu bojovat za jiný tým než za Pardubice."

Už se nechce pouštět do vysvětlování, proč nemohl na východě Čech setrvat. „Ono se o tom něco napsalo, já jsem se k tomu nechtěl moc vyjadřovat, protože by to bylo akorát štěkání přes noviny. Já jsem svou pravdu jednou řekl, vylil jsem si srdíčko. Vím, jak to bylo, kde byla pravda, ale už je to za mnou," uvedl třiatřicetiletý mistr světa z roku 2010.

Líčení letních událostí se nevyhne ani v kabině národního týmu. „V té naší pardubické partě se na to kluci vyptávali," přiznal Rolinek, že další bývalé pardubické hráče Petra Koukala, Petra Čáslavu či Jakuba Nakládala okolnosti jeho přesunu z Pardubic do Sparty zajímají. Návrat do kabiny, kterou má národní tým vypůjčenou od pardubického A-týmu, pro něj prý také nebyl jednoduchý.
„Dal jsem si tam věci raději v neděli. Přijel jsem sám, abych si to před srazem odbyl a měl to jednodušší."

Z nového působiště ve Spartě má skvělé dojmy. „Vytváří se  nový tým, je tam dobrý trenér (Josef Jandač). Jsem nadšený. Odehrál jsem pár zápasů. Minulý týden jsem byl nemocný, nejel jsem do Švédska, takže to nemůžu posoudit. Je začátek, žádný krizový moment nepřišel, takže zatím dobré," řekl.

Je mu jasné, že ambiciózní Sparta má po absenci v semifinále extraligy od roku 2009 jen nejvyšší cíle. „Tlak bude veliký, samozřejmě se jede na nejvyšší příčky a žádný neúspěch se asi odpouštět nebude. Od začátku do konce musíme jako tým šlapat," dodal Rolinek.