Definitivně se Pardubicím příchod DAVIDA ROUPECE (23) podařilo dotáhnout až v týdnu před startem extraligy. „Dlouho se jednalo, ale já pořád doufal, že to takhle dopadne," říká bek, který zatím řádil hlavně v první lize. Jméno si udělal v Hradci a v minulé sezoně zářil v Prostějově.

První velká šance proniknout do extraligy je konečně tady?
Dá se to tak říct. Většinou jsem v extralize spíš paběrkoval. Zdálo se, že by to mohlo klapnout v Třinci, ale nedopadlo to a o něm bych se už nechtěl ani moc bavit. Na Pardubice se hrozně těším.

Vzpomínám, jak si vás chválili před dvěma lety v Hradci. Byla to zatím životní sezona?
Sedlo mi to, byl jsem tam hrozně šťastný, šlo o moji první štaci mezi muži. Nejvydařenější sezona byla asi ta minulá v Prostějově, ale východní Čechy se mi nějak zalíbily, tak jsem teď tady (usměje se).

Jste zvědavý, jaké to bude, až do Hradce přijedete 6. prosince jako host?
Hodně, už jsem si tam zahrál za Třinec, shodou okolností to byla moje extraligová premiéra a viděl jsem tam poprvé v životě plný zimák.Pár věrných fanoušků si ještě vzpomnělo a volalo na mě.

Nastupovat byste měl s Michalem Šedou ve třetí obraně. Jak vám spolupráce s defenzivněji založeným zadákem zatím šlape?

Zahráli jsme si spolu už v přípravě, Michal je zkušený a já od něj mohu leccos okoukat. Mezi námi je i dobrá komunikace, poradí, když je něco potřeba. Jasně, že je výborný směrem do defenzivy, ale já tady nechci vykládat o tom, jak budu hrozně útočit. Chci poctivě bránit, hrát zodpovědně, to je můj hlavní úkol.

Ale i body se od vás čekají…
Jsem spíš ofenzivnější hráč, tak asi jo. Na druhou stranu na přesilovky chodí jiní kluci, nejvíc bodů budou sbírat asi oni, na mě bude spíš práce ve třetí lajně. Tohle ale vůbec neberu nějak špatně, tak to zkrátka je, taková je moje role. Já se budu snažit na sobě makat a pomáhat týmu.

Jakou podle vás, mají Pardubice sílu?
Mám s čím porovnávat a hodně se mi líbí vyváženost. Jsou tu staří borci, co toho mají hodně za sebou. Třeba Petr Sýkora je schopen udělat zápas sám, i když budeme hrát prd, on dovede velké věci. Máme tady i mladé kluky, střední generaci… Hlavně ale záleží, jak nám to sedne v lize, na začátku hodně záleží, po pěti kolech se můžeme taky bavit o úplně jiných věcech.

Trenéři stále neprozradili, kdo bude gólmanskou jedničkou Pardubic. Z pohledu obránce je jedno, jestli za vámi stojí Maxwell, nebo Kristan?
Úplně, chytají oba dobře. Mluví tedy jenom anglicky, takže už máme nějaké pokyny, které si spolu říkáme, je to trochu jiné než hrát před českým brankářem. Museli jsme trochu zapátrat v paměti a nějaká slovíčka vylovit (usměje se).

Maxwell hraje rád hokejkou. Nepřipadá vám někdy jako šestý hráč?

Dobrou rozehrávku má i Robert Kristan. Na Brandonu Maxwellovi vidíte zámořskou školu, v Americe to do nich asi tlučou horem, spodem. Když se třeba díváte na NHL, tam gólman rozehrává puky úplně běžně.

Museli jste si na jeho aktivní pojetí kolem brány zvykat?
Musíte si to zažít. Byla potřeba vyladit nějaké detaily, jestli bude hrát doleva, doprava ale teď nám to strašně pomáhá, obráncům podobné věci dost usnadňují práci.