ŘEKLI PŘED DERBYRichard Král, trenér Pardubic: „Atmosféra by měla kluky nabudit, druhou motivací je soupeř a třetí naše situace. Musíme bodovat, první desítka se vzdaluje, na nic jiného už není čas. Potřebujeme větší tlak do brány, pořád to do kluků hustíme. Pracujeme na obraně, ale všechno je o stoprocentním nasazení, sebeobětování a mnohem lepším přístupu. Nečekáme, že dáme někomu osmičku,pro nás je důležité vyhrát klidně 1:0."

Peter Draisaitl, trenér Hradce: „Vnímám význam a energii utkání s Pardubicemi, ale připravujeme se na něj úplně stejně jako na ostatní zápasy. Rozhodně jde ale o takový malý svátek v každodenní rutině, tohle jsou okamžiky, které baví každého. Pardubice respektuji, ale vůbec mě nezajímá, co se tam děje, my taky ještě nejsme tam, kde bychom být chtěli, zajímá mě moje mužstvo. Nějaké jejich případné problémy rozhodně nehrají v derby roli."

Pardubice Jsou to dva roky, kdy se znovu mezi Pardubicemi a Hradcem začalo na ledě zase jiskřit. Na jedné straně šestinásobný mistr. Na druhé prvoligový chuďas, kam svůj klub přestěhoval Miroslav Schön z Českých Budějovic.

Role byly rozdány jasně. Tradiční bašta, hockeytown a proti němu drzoun, co má hodně plánů, před sebou mraky práce a nikdo mu moc nevěří.

Během dvou let se role totálně otočily.

Hradec Králové je nad Pardubicemi. Derby vyhrál pětkrát, v konečné tabulce se na ně vždycky díval shora.

„Jsme v jednom regionu, určitě bychom chtěli být před Hradcem. Ale zase to neberu jako nějakou extrémní řevnivost až za hrob," říká nový generální manažer Pardubic Pavel Rohlík.

Ano, i tohle podtrhuje kontrast mezi oběma kluby. Dynamo se za poslední roky zmítá ve velkém chaosu. Od obnoveného derby v roce 2013 ho vede už čtvrtý hlavní trenér, v kanceláři sedí nový generální manažer.

Hradec jede bez kotrmelců. Na lavičce stále stojí Peter Draisaitl,týmu pevnou rukou šéfuje Aleš Kmoníček. Pardubák… „Na derby se těším jako na každý jiný zápas. Výjimečné pro mě jen je, že na okraji Pardubic bydlím a denně tam dojíždím," bere vyhrocené zápasy už s velkým nadhledem.

Jeho tým bude dnes večer jasným favoritem. Zatímco Pardubice se škvaří ve vlastní šťávě, nedávají góly, hodně inkasují, Mountfield se umí dostat i z velké patálie. Nedaří se mu? Hraje špatně? Stejně vyhraje. Tohle umí… Náskok na rivala zní: 12 bodů. „Ze všech stran ale vždycky slyšíte, že derby nemá předem vítěze. Je to otevřený zápas, na bodovém zisku obou mužstev vůbec nezáleží," snaží se z týmu sejmout tlak Kmoníček.

To ale neznamená, že by byl při derby v klidu: ,,Prožívám všechny zápasy. A dost. V Hradci mám výhodu, že se můžu zavřít do skyboxu, kde mám svůj klid a své cítění toho, co se děje na ledě. Teď oddělený nebudu, o to to bude horší," hořce se usměje hradecký šéf.

Jeho kolega Rohlík přiznává, že by se mu hodně špatně vydýchávalo, kdyby Mountfield v jeho novém království vyhrál: „Ano, hodně těžce. My potřebujeme ale vyhrát, i kdyby sem přijela Velká Bíteš. Momentálně nám musí být jedno, že hrajeme s Hradcem, potřebujeme body," velí.

Rohlík i Kmoníček jsou si vlastně docela podobní. Na první pohled šviháci, co se rádi dobře oblékají. Mají charisma.

Kmoníček je jenom o tři roky starší a oba mají podobný pohled na komunikaci s fanoušky.

Hradecký generální manažer je k nim hodně otevřený, pravidelně jim odpovídá ve své internetové listárně.

Přesně taková věc pardubickým příznivcům chyběla, aby s nimi bylo vedení klubu v kontaktu a reagovalo i na pořádně pálivé dotazy. „Z mé pozice rozhodně budu chtít s fanoušky komunikovat mnohem víc. Nebudu Aleše Kmoníčka ale kopírovat. Tohle je jeho cesta, kterou v Hradci nastavil. Rád bych ovšem s fanoušky mluvil taky, pořádal s nimi setkání. Potřebujeme toho zlepšit hodně, třeba i marketing, aby lidi dostali věci, které teď nemají," plánuje Pavel Rohlík. Zvednout výsledky áčka, to je jeho hlavní úkol. A druhý? Stopnout „blbou náladu" v ochozech. „Chtěli bychom lidi přitáhnout zpátky na hokej, aby fandila zase celá hala. Vím, že tomu ale musí odpovídat i výsledky áčka, takže chápu, že naši příznivci jsou teď naštvaní, když hrajeme dole. Na druhou stranu kluci možná ještě víc teď potřebují jejich pomoc," vybízí Rohlík.

Bude i po pátečním večeru Hradec pořád o parník nahoře, nebo ho Pardubice začnou dotahovat?