Celou výstroj si pardubický brankář Martin Růžička sladil do bílé barvy.Trochu se vymyká jenom jeho maska. Nahoře má klubové logo, na temeni hlavy malůvku – chlapíka s culíkem, co se ohání mečem.Kdo je tajemný samuraj? Hrdina akčních filmů Steven Seagal.

Nejspíš kvůli němu vyrazil pardubický gólman před lety na karate. „Stalo se, vyzkoušel jsem si to a stačilo to,“ usmála se jednička „pojišťováků“.S bojovníkem na hlavě chce teď zničit Kometu a vyhrát finále hokejové extraligy!

Nevadí, že je téma Seagal venku?
Právě že ne, spíš naopak, těší mě to. Steven Seagal je můj oblíbený herec. Všiml jsem si ho už jako malý kluk, jeho první filmy, třeba Nico víc než zákon, byly úplně fantastické.

Chápu, je to vítězný typ. Když se objeví ve filmu, každému nabančí…
Hlavně se mi líbilo, že má snad pět černých pásků. Kromě aikida třeba i v karate nebo judu. Opravdu umí a v těch starších filmech to bylo vidět. Ty novější už nejsou takové.

V aikidu má dokonce sedmý dan. Vy jste bojové umění nikdy nezkoušel?
Ani ne. Jen když mi bylo asi třináct, šel jsem na dvě hodiny nějakého karate, nebo co to vlastně bylo. Ani nevím, jestli mě to tam bavilo, ale nebylo víc času. Asi jsem tam vyrazil právě na popud Seagala, chtěl jsem si to jednou v létě vyzkoušet. No a stalo se a stačilo to (usmívá se).

Místo toho jste se prý dal na zahradničení. Je to pravda?
(rozesměje se) Ano, je. Původně jsem to vůbec nechtěl říkat, ale v té atmosféře, co byla po postupu, jsem to pustil. Zakázali nám golf, tak jsem se dal na zahradničení. Vyséval  jsem hrášek a pak i ředkvičky a okurky.

Takže jste našel postupový rituál?
To nevím, ale jen co jsem přijel z Liberce, byla potřeba tam vyrazit. Přivezli mi tři avie hlíny, tak jsem to s klukama musel přeházet. Pro mě je super, že si vyčistím hlavu.

A teď na chvíli zase k hokeji. Ve čtvrtfinále jste byl gólmanem s otazníkem, ale semifinále se vám povedlo náramně. Cítíte ten zlom, že vám najednou všichni okolo věří?
Nevím, jestli bych mluvil o nějakém zlomu. Hlavní je, že celý tým teď hraje hokej, jaký se má hrát v téhle fázi soutěže.

V rozhovoru pro Deník vás chválil i Dominik Hašek. Je to pocta?
Ohromná. Je to nejlepší gólman, jaký kdy v Česku byl. Od něj taková slova hodně potěší.

Mluvil o vašem velkém talentu, ale hlavní podle něho je, že si musíte sám věřit. Sedí to?
Stoprocentně, tohle potřebuje každý hráč a u brankáře to platí ještě víc. Potřebujete nějaký talent, tréninkovou píli, ale hlava dělá nejvíc, klidně devadesát procent výkonu. Když si hráč věří, hned hraje úplně jinak.

Studujete před začátkem finále, od kterých hráčů Komety hrozí největší nebezpečí?
Nemám moc rád vytváření nějakých seznamů, gól vám může dát úplně každý hráč, který je zrovna na hřišti. Útočníky Komety speciálně neřeším. Vím, že docela boduje Divoch (Tomáš Divíšek), góly dává Tomáš Svoboda, ale že bych se soustředil jenom na ně, to v žádném případě.