Velká starost odpadla už před startem letní přípravy. Díru na brankářském postu, která vznikla odchody Júlia Hudáčka do Örebro a Dušana Salfického do penze, se Pardubicím podařilo ucpat.
A jak! „Tenhle post máme vyřešený dobře. Oba gólmani znamenají kvalitu," libuje si trenér Zdeněk Venera.  Dušan Salfický se v v křesle sportovního manažera začal otáčet hodně rychle.
Jedničkou by se měl stát slovinský reprezentant Robert Kristan, ale třiadvacetiletý Tomáš Halász mu rozhodně bude dýchat na záda.

Proč? Třeba proto, že je to Hudáčkův žák. O dva roky staršímu parťákovi dělal dvojku v Košicích a spolu se podíleli na dvou titulech ve slovenské extralize.
„Jula mi o zájmu Pardubic psal ještě dříve, než mi to oznámil agent," přiznal Halász.

„Dušan Salfický se Hudyho na mě ptal a on dal v klubu asi dobré reference, za to mu moc děkuju. Jula zase dával mně samé pozitivní informace o Pardubicích, těšil jsem se sem na fanoušky i fungující klub,"  dodal gólman, který v minulé sezoně zářil v prvoligové Olomouci.

O patro níž v posledních letech zářili Marek Čiliak a Pavel Kašík, ten shodou okolností také oblékal olomoucký dres.  Oba letos dotáhli své nové extraligové celky do finále, Kašík bral zlato se Zlínem, Čiliak stříbro s Kometou.
Proč by se podobný příběh nemohl povést i Halászovi?

Přiznává, že měl ze zájmu Pardubic velkou radost: „Mým cílem bylo se ukázat v první lize a dostat se někam výš. Před baráží se mi ozval agent, že by byla možnost odejít do Pardubic. Byl jsem rád, že to dopadlo."
Olomouci nakonec vychytal postup do extraligy. „„Všechno nám klapalo, hráči padali po hlavách do střel, baráž nám vyšla skvěle."  V nejvyšší soutěži  ho ale čeká úplně jiný příběh. Od prvního kola bude muset brát Hanáky jako soupeře.  „V dospělé kategorii se mi nestalo, že bych chytal proti klubu, kde jsem působil. Ale spíš ani moc řešit nebudu, jestli se postavím do branky proti Olomouci, Spartě, nebo Třinci," nečeká, že se u něho projeví nostalgie.

V tomto týdnu má Tomáš Halász ještě volno, protože baráž končila až 20. dubna. Do přípravy se však zapojí hned v pondělí. „Budu pracovat tvrdě, jak to jenom jde, abych taky přesvědčil trenéry, že jsem v Pardubicích právem," hlásí.
Hudáčkův vliv v něm objevíte rychle. Také Halász si totiž užívá bláznivé děkovačky před zaplněným kotlem: „Když lidi budou mít zájem a pokud se nám bude dařit, tak se tomu rozhodně nebráním."
Pardubice, máte se na co těšit!