Do začátku šampionátu zbývá den. Máte už vyšší tep?

Všichni se těšíme a zodpovědně připravujeme. Trenéři se nám snaží do hlav vštěpovat taktiku, s kterou bychom měli uspět. Připraveni budeme dobře. Uvidíte.

Hodně o turnaji přemýšlíte a dostavují se první známky nervozity?

Zatím to ještě nepřichází, to spíš až před prvním zápasem. Až do toho naplno vletíme. Teď se ještě stále snažíme na blížící se start nemyslet.

Někteří z vás ještě budou muset tým opustit. Kouč Hořava v sobotu po přípravě s Američany vyřkne jména hráčů, kteří budou mistrovství sledovat pouze u televize. Probíráte v kabině svoje šance?

Nemáme žádné signály, koho trenéři můžou vyřadit. Víme jen, že k zúžení dojde po utkání s Amerikou. Každý je z toho trochu nervózní, to je samozřejmé. Ale jak říkám, snažíme se na to nemyslet. Prostě někdo vypadne, tak to v životě chodí. Nějak to dopadne.

Jak vidíte své šance?

Doufám, že nějakou roli v mužstvu mám. Když jdu na led, tak chci pokaždé týmu prospět. Samozřejmě věřím, že se na šampionát probojuju.

Samotný turnaj je pro vás ještě o to víc specifický, že se koná v Pardubicích, kde hrajete.

To určitě. Všichni jsme rádi, že můžeme hrát doma, a když je to ještě ke všemu v Pardubicích, kde hraju, tak je to něco senzačního. Ale nechci nic zakřiknout. Ještě se uvidí, jestli v kádru vůbec zůstanu. Když se to povede, tak budu moc rád. Na ledě nechám úplně všechno.

Zřejmě momentálně čelíte také všetečným dotazům ze strany rodičů. Těší se také na šampionát?

(usmívá se) Rodiče se těší hrozně. Určitě budou v hledišti. Uvidíme, co jim předvedeme.

Evidujete zvýšený zájem o vstupenky na vaše utkání?

Pořád někdo volá, ale snažím se, aby to šlo mimo mě. Všichni si to musejí vyřídit sami. Já se potřebuju soustředit jen na hokej.

Ve čtvrtek jste v přípravě roznesli mladé Švýcary 7:1, po šesti minutách jste vedli už o tři branky. Sám jste skóroval a připsal si asistenci. Forma je tedy správně načasovaná?

Na ledě se cítím docela dobře. Před měsícem jsem byl zraněný, ale to už je pryč. Teď se cítím čím dál lépe. Nechci to zakřiknout, ale forma by mohla být úplně super.

Je asi jasné, že od prvního dne bude na vás vyvíjen enormní tlak ze strany médií. Akce tohoto typu je obrovsky sledovaná také skauty. Ustojíte to?

To se uvidí. Celý mančaft udělá všechno pro to, abychom to ustáli. Pomůžou nám jistě trenéři, celý realizační tým. Jestli se nám to povede, poznáme až v samotných zápasech. Myslím si…. Ne vím, že to zvládneme.

Před šesti lety se mistrovství světa dvacetiletých konalo taktéž v Pardubicích. Vzpomínáte?

S hokejem jsem teprve začínal, ale trochu jsem to sledoval. Vím, že tenkrát to byl pro nás docela dobrý výsledek, ne?

Právě že naopak. Po dvou titulech mužstvo s hvězdami Hudlerem či Průchou propadlo a skončilo až sedmé.

Aha, tak je vidět, že jsem opravdu byl v začátcích. (rozesměje se)

Český hokej zažívá v juniorských kategoriích období temna. Reprezentace do osmnácti let dokonce spadla z elitní skupiny. Vám se také nějak extra nevěří.

S klukama jsme se o tom bavili. Je nám jasné, že je na čase, aby někdo už konečně uspěl. Chceme to pozvednout zrovna my. Z týmu to cítím. Začíná to od trenéra a končí posledním hráčem. Je to vlastně náš další motivační prvek.

Předpokladem pro kvalitní výsledek je pozitivní atmosféra v kabině. Panuje v ní pohoda?

Docela jsme se dali dohromady a myslím si, že to bude ještě lepší. Trenéři se nás snaží hodně stmelit. Zatím je klid a pohodička. Skvěle jsme odehráli přípravný duel se Švýcarskem, teď ještě to samé předvést proti Američanům. Pak by se nám šlo do turnaje s pozitivní myslí.

Ve středu vás čeká v premiéře hned hodně ostrý rozjezd. Střetnete se s Kanadou.

To je jenom dobře, že hrajeme hned s Kanadou. Ještě nebude tak rozjetá. Mohli bychom ji hned na začátku překvapit a porazit ji. Strašně bychom si zvedli sebevědomí.

Už příprava směřuje k první bitvě?

Zatím ještě ne. Připravujeme se na všechny týmy. Kanadu budeme řešit opravdu až pár dní před zápasem.

Předpokládám správně, že by bylo fajn zůstat v turnaji až do první soboty v novém roce?

(směje se) Tak nebylo by to zlé. Ale teď to ode mě neberte jako frázi, ale my jdeme zápas od zápasu. Nechceme si klást nějaké cíle, ale postupnými kroky se dostat co nejdál.

Kdo je největším favoritem turnaje?

Jako každý rok Rusko a Kanada. Za poslední rok se hodně zlepšilo Švédsko, hrozně vylétlo nahoru. Stejně ale nakonec rozhodne aktuální forma a co dokáží jednotlivé týmy pro titul obětovat. Komu se to lépe podaří, ten vyhraje.

Jan Semorád

Narozen: 19. března 1988
Výška: 184 cm
Váha: 82 kg
Post: útočník
Držení hole: levé
Klub: HC Moeller Pardubice