Už před začátkem extraligového ročníku přicházel na východ Čech s nálepkou kanonýra. Finský sniper Ahti Oksanen v základní části tuto úlohu splnil na výbornou. Po pomalejším rozjezdu se dostal do formy a byl nejproduktivnějším hráčem hradeckého Mountfieldu. Po neúspěchu v play off však odchází. A není sám. Další sezonu na lavičce Hradce nepřidá ani dosavadní asistent Tomáše Martince Ladislav Čihák.

Směr Švédsko

Oksanen po roční epizodě v Hradci zamíří na sever. „Přestože se finanční představy nerozchází, Ahti v Hradci pokračovat nebude. Hovořil o čistě sportovním důvodu, myslí si, že mu bude styl ve Švédsku vyhovovat, a chce zkusit něco nového," uvedl na klubovém webu v diskuzi s fanoušky generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Hokejisté Hradce Králové suverénně ovládli základní část. Zisk poháru Prezidenta oslavili se svými fanoušky.
KVÍZ: Brzký konec i historický úspěch. Jak jste sledovali sezonu Hradce?

V základní části nasbíral devětadvacetiletý forward 48 bodů za 25 branek a 23 asistencí. S velkým náskokem byl v čele klubových statistik a prostřílel se i mezi nejlepší kanonýry celé soutěže. Play off proti Mladé Boleslavi mu však nevyšlo, když v pěti duelech získal pouze bod za jednu asistenci. Všichni v Hradci si rozhodně představovali víc. 

Nová štace

Už teď je jisté, že pod Bílou věží nebude pokračovat ani Ladislav Čihák. O mladého ambiciozního trenéra je v extralize velký zájem, proto by od příští sezony měl působit v některém jiném klubu nejvyšší domácí soutěže. Ladislav ČihákLadislav ČihákZdroj: Zdeněk Vaiz

I on odvedl v Hradci velký kus práce. S Tomášem Martincem si výborně rozuměli, měli stejný pohled na hokej. I díky tomu Mountfield zaznamenal největší úspěch v historii, když vybojoval Prezidentský pohár pro nejlepší tým základní části. „Sháníme trenéra na pozici asistenta po odcházejícím Ladislavu Čihákovi," přiznal v diskuzi Kmoníček a dodal: „zároveň máme v plánu přivést minimálně jednoho hráče na každý post a zcela určitě to nebudou jen cizinci.“ 

Končí odchovanec i zkušený forward

V hradeckém dresu nebudou pokračovat ani ofenzivní obránce Radim Šalda a zkušený útočník Jakub Orsava, jenž se letošní sezonou protrápil. Již před koncem sezony bylo jasné, že další zápasy za Mountfield nepřidá gólman Filip Novotný. Spekuluje se, že místo něho by na východ Čech měl přijít Jan Růžička, který v probíhajícím extraligovém ročníku chytá za Mladou Boleslav. Brankářskou dvojici by měl utvořit s Finem Henri Kiviahem. Ten v Hradci smlouvu prodloužil. Pokračovat budou i Christophe Lalancette a Michal Gaspar. Otázník visí nad ruským forwardem Nikitou Ščerbakem. Obě stany mají zájem o další spolupráci, ale záležet bude na vízu. 

Jedná se také o dalším pokračování Petra Koukala. Nabídky dostali i Patrik Miškář a Jan Veselý.