Pořádně perný týden má za sebou pardubický centr s číslem 11. Dodatečná nominace do reprezentace, zápas ve Finsku, dva duely v Rusku a návrat domů. V neděli hrál ještě utkání proti Švédsku a včera dopoledne se již proháněl na tréninku v malé hale Tipsport areny.

Z ledu odcházel mezi posledními. „Ani jsem to neřešil, bylo mi řečeno, že mám jít na led a vyjezdit to. Teď se cítím dobře, musím především dobře zregenerovat," uvedl dvacetiletý útočník Pardubic DAVID TOMÁŠEK.

Jaké máte celkové dojmy z vašeho prvního reprezentačního turnaje?
Určitě jsou lepší po tom, co se nám povedlo poslední zápas vyhrát. Pak jsme mohli odjet domů alespoň částečně s vítěznou náladou. Mrzí nás první zápas, kde jsme udělali nějaké chyby a dostali smolné góly. Pátek byl samozřejmě po přeletu hodně těžký, ale jak už padlo od kluků i trenérů, museli jsme se s tím porvat. Bohužel rozhodla první třetina, kdy bylo vidět, že domácí mají více sil. Důležitý byl poslední zápas proti Švédsku, na který jsme se připravili a vyhráli nad vítězem turnaje.

Hodně se řešil právě rychlý přesun z Helsinek do Moskvy a dva zápasy ve dvou dnech. Jak jste se s tím vyrovnali?

Takhle náročný program jsem ještě nezažil. Když jsme byli malí kluci, tak se hrály vánoční turnaje a na zápasy se různě přejíždělo. Ale tři kvalitní zápasy ve čtyřech dnech a s takovým přesunem jsem ještě nezažil. Bylo potřeba něco dospat, dostat do sebe nějaké jídlo, pak jsme přijeli ještě o něco později, protože nám nedali eskortu. Museli jsme se zkrátka kousnout a překonat to.

Po dodatečné nominaci nabralo vše rychlý spád. Byl vůbec prostor nad velkou premiérou přemýšlet?

Z reprezentace mi volali v neděli večer, kdy jsme se vraceli ze zápasu v Olomouci. Ta první noc byla taková zvláštní. Uvědomoval jsem si, že tam budu asi nejmladší a bude to určitý skok. Minulý rok jsem hrál ještě ve dvacítce. Byl jsem z toho nadšený a řešil jsem to v hlavě. Potom se vše rychle rozjelo, začaly tréninky. Mohl jsem se učit od hokejistů, z nichž někteří jsou v Evropě na špičce několik let. Snažil jsem se poslouchat na poradách, abych se do toho co nejrychleji dostal. Každý trenér má přece jenom odlišné nároky.

Ve vašem čtvrtém útoku nastupovali převážně nováčci. Jak jste si sedli?
Všichni kromě Rudy Červeného, který měl za sebou pár zápasů, jsme začínali jako nováčci. Museli jsme si pomoct sami, ale poprali jsme se s tím dobře. Domluvili jsme se, co budeme hrát. Možná jsme byli trochu nervózní v prvním utkání ve Finsku. Nějaké chyby tam byly, ale myslím, že pozitiv se objevilo více.

Proběhlo speciální přivítání od pardubické kliky (Radil, Kousal, Zohorna)?
Nic speciálního. Trochu jsme se pobavili, jak to v repre vypadá. Jsou to všichni super kluci. V Moskvě nás potom posadili vedle sebe, že jsem jako hráč Pardubic seděl v kabině vedle expardubické skupiny.

Na východě Čech jste se prakticky minuli…

Když jsem přicházel, tak tu už někteří nebyli, nebo zrovna odcházeli. Pár věcí jsme probrali, samozřejmě tady hráli a zajímali se o to, jak to v Pardubicích vypadá. Já jsem se zase ptal na to, jak se žije klukům v zahraničí. Jsou o několik let starší a mám se i od nich co přiučit. Ale celkově musím říct, že parta v reprezentaci byla výborná.

V premiéře jste hned vstřelil svůj první reprezentační gól. Puk máte schovaný?
Zatím je někde v tašce, protože jsem ještě nestihl vybalit. Kluci mi ho hned vzali z ledu a já jsem ho dal kustodům. Klasicky mám na něm pásku s popisem, snad ho neztratím. Momentálně je to pro mě nejdůležitější puk.

Trenér Jandač dává šanci mladším hráčům. Jak vás během srazu hodnotil?

Trenér mluvil vždy po utkání komplexně o týmu, co jsme předvedli, jaké jsme udělali chyby a co musíme zlepšit do dalších zápasů. Samozřejmě když jsem udělal něco špatně, tak mě trenéři na to upozornili okamžitě na střídačce.

Věříte, že přijde další příležitost v národním týmu?

Jako každý hráč doufám, že to nebyly moje poslední starty v reprezentaci. Jsem rád, že jsem hned ve dvaceti letech mohl na podobný turnaj jet. Je to obrovská zkušenost i motivace do další práce. Nechám to trochu osudu a budu se snažit dělat maximum pro to, co můžu ovlivnit. Teď jsem zpátky a přepínám rychle mód zase na extraligu.