Švédské hokejové hry

Oddset Hockey Games 2012 Stockholm

DNES

18.30: Finsko Rusko (Helsinky)
19.00: Švédsko Česko (ČT4)

SOBOTA

12.00:Česko Finsko (ČT4)
16.30: Švédsko Rusko

NEDĚLE

12.00:Česko Rusko (ČT4)
16.30: Švédsko Finsko

Upozornění pro všechny dámy: než se budete vdávat, dopředu si zjistěte, jestli vaše potenciální oběť náhodou nesbírá autogramy.

O povalování na pláži byste si totiž mohly nechat zdát. Dovolená se bude čerpat na důležitější věci.

Třeba na odlet českých hokejistů na Švédské hry.

I když národní tým nabral směr Stockholm ve středu dopoledne, pár sběratelů podpisů se do ruzyňské letištní haly dostavilo.

„Kluci, vy jste z Pardubic, určitě vás museli trénovat Martinec a Šťastný. Dělej, vyfoť mě s nimi,“ hlaholil jeden z „týpků“ s velkým albem na svého kamaráda, když se rozhoupal oslovit dvojici obránců Kolář, Nakládal.

A pak že jsou Vánoce jenom v prosinci…

Kolem jedenácté žně milovníků klikyháků skončily. Odlet, nástup do letadla a pak? Dvě hodiny a celé osazenstvo si mohlo brouknout: „Tak nás tady máš, milý Stockholme.“

Kromě reprezentačního áčka vzal Švédské království útokem i výběr šestnáctiletých, který má na starosti Robert Reichel.

Teplota vzduchu 5, obloha zatažená jako pytel. Nálada po přistání? Vynikající.

K bojové pohotovosti navíc zatroubil kapitán boeingu. Když se po dvouhodinovém letu se svěřeným pokladem loučil, zaznělo z éteru: „A vzkaz pro Petra Nedvěda. Hlavně ty Rusáky!“

Nejdřív však na čtyřicetiletého válečníka z Liberce, jehož vzal znovu do týmu kouč Hadamczik, a jeho kumpány čeká jiná „lahůdka“.

Dnes večer si to rozdají s domácími Švédy.

Cestou z letiště na hotel, který je nalepen přímo na slavnou Globe arénu, si to autobus štrádoval po zasněžených silnicích.

Ano, čtete správně, něco ze zhruba pěticentimetrové sněhové pokrývky se válelo pořád na vozovce. V Česku by silničáři lomili rukama, nadávali na zlomyslnost „toho nahoře“. Ve Stockholmu vládl viditelný klid. Dokonce ani žádné televizní štáby, které by popisovaly dramatickou situaci, která se rovná apokalypse, jsme cestou nepotkali.

Jen stačilo trochu sundat nohu z plynu a světe div se, ono to fungovalo.

Jak na Švédy? Paleček spoléhá na souhru „pardubické“ pětky

Stockholm - Lepší test na úvod Śvédských her si Hadamczikova družina nemohla přát. Bitva s domácím výběrem Tre Kronor není zkouška ohněm, dnes od 19 hodin to bude přímo pochod po lávovém poli.

„Naposledy v Rusku vsadili Švédi na mládí, teď nominovali zkušené. Hrají doma, udělají vše pro to, aby celý turnaj vyhráli,“ hlásí Hadamczikův asistent Josef Paleček.

Trenér Pär Marts musel na rozdíl od Čechů nominaci ještě měnit. Plány mu hatila zranění. Jenže na síle jeho celek příliš neztratil. Na domácím podniku se představí třeba vedle gólmana Fastha supertalentovaný Gustaffson.

Do reprezentace se navíc vrací nebezpečná dvojka z KHL Martensson s Weinhandlem.

Pöpperle, který začne v české brance, se nejspíš nudit nebude…

„Švédi hrají dobře vždycky, většinou je to s nimi o tom, kdo dá první gól, to mužstvo pak diktuje zápas. Bude to náročné, ale my máme také kvalitní tým,“ věří Jakub Nakládal.

Má důvod. Česko leští zaprášenou zbraň. Kdysi úspěšná útočná letka Kolář, Koukal, Průcha je zase pohromadě.V reprezentaci si trio naposledy zahrálo před osmi lety.

V roce 2005 se jejich cesty rozdělily, Kolář s Koukalem zůstali v Pardubicích, Průcha se vydal za moře. V minulé sezoně se zjevil v ruském Petrohradu a teď nastal čas na velký comeback.

„Říkal jsem jim, že pokud budou hrát tak, jako váleli zamlada, není problém, aby vynikli,“ věří ofenzivní trojce Josef Paleček.

„Navíc se klidně může mluvit o celé pětce. Vzadu jsou za nimi ještě obránci Honza Kolář s Jakubem Nakládalem. Z Pardubic se znají,“ dodal.

Podle Josefa Palečka se dostane i na přesilovky: „Tam s nimi počítáme. Součinnost by mohla fungovat, záleží ale jen na nich, jak se k tomu postaví a jak si budou věřit. Početní výhody jsou především o sebedůvěře,“ straší na dálku Švédy. Sebevědomí „pardubická“ lajna má, v extralize se daří oběma Kolářům i Koukalovi. V Rusku se skvěle chytli Průcha i Nakládal.