Ne, na ohňostroj tahle sezona opět nebyla. Ani nešlo o vyložený propadák. Znovu to bylo tak nějak mezi…

Hokejové Pardubice hrály třetí rok po sobě předkolo play off, podruhé se z něj sice probojovaly dál, ale podruhé za sebou skončily ve čtvrtfinále. „Sami víme, že ty první tři zápasy s Litvínovem jsme play off nehráli. Byl to zářijový hokej," říká generální manažer ONDŘEJ ŠEBEK. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal i o tom, jak vnímal, když fanoušci na stadionu hromovali, ať ve funkci skončí.
Ke změnám v hráčském kádru se klub vyjádří až v květnu.

Rozjelo se semifinále a v Pardubicích se vyklízejí kabiny. Je vám z toho smutno?
Při cestě do práce jsem na to zrovna dnes myslel. Mnohem radši bych sem jel, kdybychom hráli odpoledne zápas. Nikde jsme to moc nehlásili, ale našim vnitřním cílem bylo semifinále. Teď převládá smutek, že to nevyšlo.

Co všechno se vám teď honí hlavou?
Třeba to, že do 50. kola jsme byli v první šestce. Teď mě ale samozřejmě spíš trápí pocit z nepovedeného konce soutěže. Na druhou stranu, celá sezona špatná taky nebyla. Odehráli jsme spoustu dobrých zápasů, do týmu zabudovali další mladé hráče, což je hodně pozitivní věc. Semifinále mohou hrát jen 4 týmy ze čtrnácti, zklamání, že mezi nimi chybíme, tam je. Ale zase bych to neviděl jako nějakou katastrofu. Chceme se dívat už zase hlavně do budoucnosti.

Ale stejně, když opadly ty největší emoce, kde hledat příčiny toho, že semifinále nevyšlo?

Přemýšlím o tom hodně. Hlubší analýzu budeme chtít od trenérů i sportovního manažera. Věcí, co měly na tenhle výsledek vliv, je řada. Trápily nás například velké zdravotní problémy. Na začátku sezony nám vypadla dvě levá křídla Somík s Pivkem, na nichž měl tým stát výkonnostně i lidsky. V posledním zápase čtvrtfinále v Litvínově zase chyběl klíčový obránce Petr Čáslava, problémy měli další hráči…

Stejně se ale zdálo, že šanci proklouznout mezi nejlepší čtyřku jste teď měli větší než vloni, kdy jste se také prokousali přes předkolo…

Před rokem nám předkolo vzalo hodně sil, dva dny po pátém zápase se Slavií začínala série s Třincem. Teď bylo času víc, ale zase nám předkolo sebralo tři hráče – Cetkovského, Gregorce a Petra Čáslavu hrál hrozně potlučený. Na led chodil se sebezapřením a vůlí týmu pomoci.

Nebyl jste překvapený, že i když jste k týmu v sezoně instalovali Miloše Říhu staršího, hráči pod ním na konci základní části zhasli a nabrali osm porážek za sebou?
Tohle nečekal vůbec nikdo. Nástup Miloše Říhy byl famózní, porazili jsme Spartu a Třinec. Jenže pak svoji roli sehrála reprezentační přestávka.

Ke které se Miloš Říha vrací v každém svém hodnocení…
Jenže to byla realita. Dvanáct hráčů nám scházelo, byli s reprezentacemi. Vrátili se unavení. Torzo týmu odjelo na soustředění, kde se ale nedělal hokej. Tohle se po pauze projevilo. Na začátku to tedy jako žádná krize nevypadalo, o gól jsme prohráli se Zlínem, pak silná Kometa… Snažili jsme se zachovat klid, že ono to pak přijde a hlavně nepodléhat panice. Jenže následovaly porážka s Libercem, nakonec i s Karlovými Vary a najednou na týmu ležela deka. Všechno vyvrcholilo v prvním zápase předkola, kde jsme od Vítkovic dostali osm gólů. Tam si všichni uvědomili vážnost situace. Tým vždycky zabral, až když měl nůž na krku.

Kdybyste stál znovu před krokem, zda k týmu vzít Miloše Říhu staršího, zachoval byste se stejně?

Stoprocentně.

Budete tedy stát o to, aby zůstal?
Omlouvám se, ale nic konkrétního říct dnes nemohu. Není to alibismus, ale chceme všechny informace dát ven, až budou pohromadě. Jednáme intenzivně se členy stávajícího realizačního týmu, s našimi hráči i s hráči odjinud. Ale to je tak všechno, o čem se dá teď mluvit. Věřme, že na začátku května budeme moci veřejnosti sdělit pozitivní zprávy.

Ale trenéra byste chtěli mít asi dřív než v květnu, abyste s ním mohli podobu kádru konzultovat, nebo ne?
Ideální by bylo, abychom trenéra měli co nejrychleji. Ale osobně si nemyslím, že by to bylo dříve než někdy v polovině dubna.

Dá se v Pardubicích čekat hodně bouřlivé léto plné velkých změn?
Nějaké změny přijít musí. Ambice jsou vyšší než současné výsledky. Určitě to nebude tak, že pojedeme ve stejných kolejích dál. Na druhou stranu je to nějaké jádro, na kterém chceme stavět.

Smlouvy končí Benákovi, Píšovi, Čuttovi… Je hlavním tématem při skládání kádru teď obrana?
Témat je hodně. Řeší se trenéři, útok i obrana. Do toho jednáme s partnery… Máme toho víc.

O Aleše Píšu ale prý už zájem mít nebudete. Tohle platí?
Na tohle teď nejsem schopen odpovědět. Počkejte si na květen, kdy všechny změny oznámíme.

A odchod mladého útočníka Michaela Špačka do zámoří je ve hře, nebo záleží, jak dopadne draft?
Má s námi podepsanou dlouhodobou smlouvu. Jestli po draftu dostane nováčkovský kontrakt v NHL, to nedovedeme ovlivnit.

Hodnocení sezony teď musíte předložit i majiteli Romanu Šmidberskému. Ten je v podnikání zvyklý vítězit. Umí být hodně nepříjemný, když mu budete vysvětlovat, proč Pardubice skončily ve čtvrtfinále?
Nejen jemu, i představenstvu se musí předložit hodnocení. Není s tímhle výsledkem spokojený, to je jasné. Chce být úspěšný, stejně jako my všichni tady a tlak na úspěch stupňuje, což má logiku.

Hráčům začíná dovolená. Pro management teď přichází naopak doba, kdy pracuje nejvíc?
Dá se to tak říct. Když se hraje, jede se v nějakých kolejích. Teď se ale jedná o smlouvách, složení realizačního týmu, pak potřebujete mluvit s partnery… Léto je pro nás intenzivnější než průběh sezony.

A má generální manažer vůbec chuť do práce, když je jeho tým venku z play off a hlavou se honí důvody, proč?
Chuť do práce je! Odpočinek potřebuje každý, na ten ale bude čas. Jsou věci, co nepočkají, nejde to tady teď na dva týdny zavřít, tohle chápe každý z managementu. Teď na volno není čas.

Upřímně, neříkal jste si ale, jestli máte zapotřebí klubu dál dávat svoji energii? Jakmile se něco nepovede, za všechno můžete u fanoušků vy. Skandují, že máte skončit, i na klubovém facebooku se dá najít dost nenávistných reakcí…
Myslím, že tyhle reakce přicházejí od lidí, co neznají mě a úplně dokonale ani prostředí v klubu. Je to hlas davu. Mám ale třeba zkušenost, že když se dostaneme do osobní diskuze a druhá strana je ochotna přijímat argumenty, uzná, že tak jednoznačné všechno není. V Pardubicích je tlak na výsledek, lidi chtějí být úspěšní. Jenže zase, za 90 let existence vyhrál klub titul šestkrát. Vždycky vám musí dorůst nějaká generace, tituly se nedají vyhrávat každý rok.

Jenže vykládejte to někomu, kdo v letech 2010 – 2012 slavil s hráči na Pernštýnském náměstí dvakrát zlaté medaile…
Děláme maximum, abychom v daných podmínkách byli úspěšní. Teď se to nepovedlo. Není to ale tak, že bychom pořádali nějaké výprodeje hráčů, zkrátka se nesešlo, co se sejít mělo. A že od nás někteří hráči odešli? Bylo to jejich rozhodnutí, preferovali lepší nabídky. Jestli to bylo pro mě sportovně úspěšnější, to si musí hodnotit sami.

Baví vás ale pro Pardubice dál pracovat, když víte, že jakmile tým začne hrát špatně, hrozí, že se z tribun začne ozývat „Šebek ven"?
To je úděl. Když se daří, jsou slavní hráči. Když to nejde, je pod tlakem management. Na druhou stranu nepopírám, že mi to je osobně velmi nepříjemné. Tím spíš, pokud to je reakce na nějaký nepovedený výkon v utkání, který já opravdu v danou chvíli nemohu ovlivnit. Chápal bych to, pokud bychom třeba hráčům neplatili výplaty, hráli play out nebo pořádali nějaké výprodeje hráčů. Nic z toho se v Pardubicích neděje.

Před chvíli jste mluvil o diskuzi a argumentech… Není tohle třeba cesta?
Je na nás, abychom víc komunikovali. Asi je potřeba, abychom setkání s fanoušky, kde si vyříkáme různé věci, dělali pravidelně a častěji. Ne, aby to byly až reakce na něco, co přijde.

Tak, jako to bylo teď, když jste diskuzní kotel svolali poté, co se před play off mezi fanoušky šířila nenávist?
Ano. Je potřeba si nastavit častější komunikaci. Víte, jsem přesvědčen, že naše organizace špatně nefunguje. Máme v Česku nejvyšší návštěvnost, po reprezentacích různých zemí máme řadu hráčů, jsme dáváni za vzor, jak se nám daří zapracovávat mladé hráče do A týmu. Všechno tady není jenom zlé.