Před úvodním čtvrtečním duelem Dynama proti bratislavskému Slovanu bylo čtyřdenní klání oficiálně zahájeno. Při slavnostním úvodu byly připomenuty úspěchy, na kterých se Zbyněk Kusý jako manažer Pardubic a národního týmu podílel.

SNY, KTERÉ SE PLNILY
„Velký malý muž, který byl ambiciózní a úspěšný. Nejen v historii pardubického, ale i českého hokeje. Byl člověkem, který pro to, co dělal, odváděl maximum,“ charakterizoval ho Miloš Říha, současný trenér české reprezentace. V Pardubicích několikrát působil, zahrál si s nimi i ve finále extraligy.

Hokejové utkání Memoriálu Zbyňka Kusého mezi HC Dynamo Pardubice (v červeném) a HC Slovan Bratislava (v bílém) v pardubické ČSOB Areně.
Memoriál Zbyňka Kusého: Dynamo na úvod podlehlo Slovanu

Přímo na hrací ploše nebo prostřednictvím předtočených vzkazů na Kusého zavzpomínali přátelé nejen z hokejového prostředí. „Zbyněk Kusý pro mě byl především kamarád. Jako kluci jsme snili o tom, že tady budeme hrát a že třeba někdy vyhrajeme titul. Některým z nás se to podařilo. I Zbyněk měl svůj sen, který se mu vyplnil,“ pronesl bývalý brankář Dominik Hašek, mimo jiné vítěz olympijských her a Stanley Cupu.

A taky mistr české ligy s Pardubicemi. „Děkuji Zbyňkovi ještě jednou za to, že jsem se do Pardubic vrátil a mohl zde získat společně s ním a celým týmem další titul,“ připomněl Hašek úspěšnou sezonu z roku 2010.

Přímo na hrací ploše promluvili i Dušan Salfický, předseda představenstva pardubického klubu, či herec Martin Dejdar. Zahajovací buly pak vhodil Martin Kusý, bratr Zbyňka Kusého.

BUBELA: MUSÍ SE STŘÍLET
Hokejisté Dynama potom vstoupili do turnaje prohrou se Slovanem 1:3, když jediný gól vstřelil v přesilovce Tomáš Rolinek. Trenéry trápí především marodka a malý počet vstřelených branek. „Hra celkově vypadá dobře, i když máme zraněné hráče a nehrajeme v tom složení, jaké mám v hlavě. Produktivita útočníků je ovšem velice špatná,“ uvedl hlavní kouč Pardubic Miloš Holaň.

„Všichni samozřejmě očekávají, že góly přijdou. Jinak zápasy vyhrávat nebudeme,“ řekl slovenský forvard Miloš Bubela, který se společně se dvěma spoluhráči prosadil v samostatných nájezdech (3:1) a zajistil Dynamu první bod.

„Chceme to přenést i do hry, kde není tolik času. Musí se střílet z každé pozice,“ burcuje Bubela, jenž k úspěšnému nájezdu dodal: „Rozhoduji se podle toho, jak brankář stojí. V poslední době jsem tolik nestřílel, tak jsem to zkusil. Vyšlo to.“

Duel FK Pardubice (v červenobílém) vers. MFK Chrudim  (v černém) na hřišti pod Vinicí v Pardubicích.
Fotbalové derby ovládly Pardubice, Chrudim inkasovala čtyřikrát