Jednou je to náhoda. Dvakrát je to tragédie. Ale třikrát během čtyř zápasů ztratit dobře rozjeté utkání v poslední minutě? To je hodně alarmující.

Pardubice končí Ligu mistrů s jedním bodem a asi i divným pocitem. Evropským obrům se herně vyrovnaly, jenže koncovky Färjestadu i Davosu nechaly.

Dynamo všechny čtyři zápasy prohrálo. První, když inkasovalo v čase 59:18 a padlo 2:3 s Davosem. S Färjestadem schytalo rohodující zásah o chvíli dřív – 57:05 a zase výsledek 2:3. Ve Švédsku soupeř vyrovnal v čase 59:40 a pak vyhrál v prodloužení 4:3. Naposledy Davos zlomil vyrovnaný stav na svoji stranu, když hodiny ukazovaly údaj 59:32. Trenér Miloš Říha ale společného jmenovatele příšerných koncovek nevidí: „Vždycky tam byla jiná pětka, byla tam jiná situace, šlo i jiný stav. Podle mě by nebylo vhodné v tom hledat podobnost."

Ve Švédsku hráče za bídnou koncovku pořádně vyplísnil. V Davosu už ne: „Udělali jsme to v Karlstadu a do nekonečna to taky nejde. Úplně v klidu jsme si řekli, co bylo špatně. Jestli podobnost v těch gólech někdo bude hledat, je to jeho věc," prohlásil.

Než v Davosu musel jeho tým kousnout další porážku, vstal přitom z mrtvých. Po náročném přesunu z Karlstadu rychle prohrával 0:2, pak inkasoval ještě. Stejně ale dokázal srovnat na 3:3, využil i, že místo skvělého brankáře Genoniho v půlce nastoupil nejistý Senn . „Cením si toho, že jsme se vrátili do zápasu, to je velmi dobrý moment," vyzdvihl svoje mužstvo Říha. Srovnání měl na svědomí důrazný Patrik Poulíček.

Jenže pak najednou Pardubice začaly divočit. V celém zápase musel brankář Maxwell likvidovat dost tutovek. Konec byl ještě šílenější. „Bylo vidět, že jsme až příliš netrpěliví, proto tam soupeř měl tolik brejkových situací a mohl rozhodnout. Po našem gólu na 3:3 to bylo naprosto zběsilé. Hned po buly jsme udělali velkou chybu, i když jsme hráče připravovali, že na nás Davos vletí," nechápal Říha.Pátý gól domácí vstřelili do prázdné brány. Resumé celé Ligy mistrů? „Ani jeden soupeř nás nepřehrával. Teď to tohle musíme zlomit do fáze, aby mužstvo začalo vítězit," má jasno Říha.

Davos – Pardubice 5:3 (2:0, 1:2, 2:1)
Fakta – branky a nahrávky: 2. Axelsson (Schneeberger), 7. Brejčák (Axelsson, Simion), 30. Jörg (Simion), 60. Simion (Jörg), 60. Corvi (Heldner) – 31. Rolinek, 39. Havlík (Kolář), 59. Poulíček. Rozhodčí: Sjöberg, Vinnerborg – Tscherrig, Küng. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1.
HC Davos: Genoni (30. Senn) – Brejčák, Jung, Guerra, Heldner, Schneeberger, Paschoud – Ryser, Paulsson, Lindgren – Corvi, Simion, Jörg – Axelsson, Walser, Sciaroni – Aeschlimann, Kessler, Egli.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Bokroš, Šeda, Zdráhal, Ščotka – Sýkora, Poulíček, Rolinek – Svoboda, Nahodil, Tybor – A. Havlík, Marcinko, Kaut – Kolář, Voženílek, Půhoný.

Konečná tabulka skupiny E
1. Davos       4 3 0 1    0      12:6 10
2. Färjestad 4 1 2 0    1       8:9   7
3. Pardubice 4 0 0 1    3       10:15 1