Nechce, ale musí se krotit. Útočná posila hokejových Pardubic zatím nemůže makat na plné obrátky. Z prvního tréninku na ledě LIBOR PIVKO odešel se ztrhanou grimasou ve tváři.

Přes léto ho totiž pronásleduje jeden hodně nepříjemný problém. „Měl jsem nějaké problémy s hlavou. Ještě mám pár vyšetření před sebou, doufám, že to bude dobré," věří, že doktoři nic závažného neobjeví.
Nepřeje si nic jiného, aby jeho zpropadené zdravotní problémy skončily. V minulé sezoně toho za Kometu moc nenahrál kvůli zraněnému kolenu. Doma by se chtěl vytáhnout…

Potíže s hlavou zapříčinily i váš předčasný odchod z prvního tréniku?
Trochu se mi zatočila hlava, ale je to začátek přípravy… Stalo se mi to už přes léto, takže jsem už pár vyšetření absolvoval, zatím všechno vypadá dobře.

Kde se tedy bolest hlavy bere?
Nevím, doufám, že to může být třeba psychické. Uvidíme. Už bych docela potřeboval, aby ta loňská smůla na zranění byla pryč.

Tomu rozumím. Nevadí vám třeba i současné horko, které venku panuje?
Pro mě byl rozhodně lepší konec minulého týdne, kdy teploty trochu klesly. V teple se netrénovalo moc dobře, ještě když mi bylo špatně. Ale doufám, že to brzy bude v pohodě, vyšetření zatím nic neukázala, tak snad všechno bude v pohodě. Pro mě je důležité, že mohu být s klukama na ledě.

Takže trénujete bez omezení?
To ne, doktor mi říkal, že během vyšetření to nemám moc přehánět, takže dokud nebudou všechny výsledky, trénuji jenom jednofázově. Ale zase je fakt, že na ledě se člověk šetří docela špatně (usmívá se).

Nic se tedy zatím neví a vyšetření podstupujete, jen aby se vyloučila závažná onemocnění?

Přesně tak.

Těšil jste se vůbec, až začne příprava na ledě?
Právě, že hodně. Kluci v létě víc běhali a já kvůli kolenu spíš jezdil na kole, ale že bych letní přípravu nějak miloval, to vážně ne. Radši si pohraju s pukem na ledě.

V Brně měl letní přípravu na starosti Kaňaďan Normand Lacombe, bývalý hráč z NHL. V čem se lišila od té klasické české?
Norm se hodně zaměřoval na sílu, propagoval takový ten severoamerický styl, to znamená dost cvičení v posilovně, za mořem se na tohle klade velký důraz. Ale zase tak extra se to neliší… U nás jsou také kvalitní kondiční trenéři. Každý z nich přidává do přípravy něco svého, stejně jako Norm.

Někteří hokejisté v létě zařazují i prvky z bojových sportů. Zkusil jste si někdy něco podobného?
Mám rád hlavně kolo. Ale dříve jsem si tady v Pardubicích byl taky s klukama zaboxovat. Má to něco do sebe, hokejistům tohle má co dát.

Jenom jste bouchal do pytlů, nebo jste si zkusil i nějaký zápas?
Nic takového, jenom pytle (usmívá se). Jsou tam jiné cviky, než dělají hokejisté normálně, není špatné, když si vyzkoušíte co nejvíc věcí a pak postupně všechno složíte v to, co vám vyhovuje.

Až se teď dostane ven, že jste chodil mydlit do pytlů a umíte praštit, žádný obránce si na vás nedovolí…

(usmívá se) Mohou být v klidu. Já toho zase tolik nenabouchal, jen jsem to zkoušel kvůli letní přípravě. Žádné velké věci.

Nabídek, kam z Komety dál, jste měl víc. Co rozhodlo právě pro Pardubice?
Hlavně to, že jsem tady doma, mám zde rodinu a zažil jsem v Pardubicích moje nejkrásnější hokejové roky. Znám hodně kluků z kabiny, vždycky tady byla dobrá parta, zhruba jsem tušil, do čeho jdu a horko, těžko by se mi zase zvykalo na jiný tým.

Hrála velkou roli v rozhodování i osoba nového sportovního manažera Dušana Salfického?
Určitě, Dušan se mnou byl v kontaktu a jak se dozvěděl, že se mnou v Brně rozvázali smlouvu, hned se ozval. Mám velkou radost, že to dopadlo a mohu hrát tady.

Nejspíš byste měl hrát levé křídlo v první lajně Petra Sýkory. Bude spojení fungovat stejně jako před lety?
Snad mu budu ještě stačit, Petr je pořád strašně rychlý hokejista a já po těch dvou operacích… (rozesměje se). Těším se na to moc. Ale záleží na trenérech, jak poskládají sestavu.

Ano, ale předpoklad, že vy ládujete kanón a Petr Sýkora střílí jeden gól za druhým vypadá hezky, ne?
To zase jo, ale uvidíme, tohle je opravdu věc trenéra. Záleží, jak si všechno sedne.