Pardubickou zastávku putovního festivalu odstartovala legendární kapela BSP v čele s Kamilem Střihavkou, která letos slaví čtvrtstoletí své existence comebackovým turné. Fanouškům na závodišti nezapomněla nadělit takové hity, jako je Holka čapni draka nebo Země vzdálená.

Velmi silné vystoupení předvedl David Koller, jenž k velké radosti publika zahrál i nejznámější hity skupiny Lucie. Neopomněl poslat ani vzkaz Andreji Babišovi. „Bureši, mě nedostaneš,“ řekl. Do Babiše se následně pustil také Jiří Macháček z kapely Mig 21, který mu věnoval píseň Svoboda není levná věc.

Známé songy i nové písně pak nabídla skupina Chinaski, která hraje v nové sestavě. I když se jí podařilo roztančit publikum, výsledek působil poněkud unyle. Kapela sice měla velkou výpravnou show, ve výsledku tomu ale chyběla šťáva, na kterou byli fanoušci u této oblíbené kapely zvyklí.

Světlo v duši

V sobotu se na pódiu za bouřlivých ovací objevila Anna K., která měla v playlistu své největší hity a písně z posledního alba Světlo, jimiž se chtěla pokusit rozzářit světlo v duších diváků. A to se jí povedlo náramně, dokázala rozezpívat celý areál a navíc bavila publikum vtipnými průpovídkami. „Jste opravdu stateční,“ chválila posluchače, kteří se u stage pekli na přímém sluníčku. Ale i v tom největším horku díky jejím písním a jejímu charismatickému hlasu běhal fanouškům mráz po zádech.

Létofest zároveň nabídl jediné vystoupení kapely Kabát v České republice. Skupinu do Pardubic doprovodila technika napěchovaná v jedenácti kamionech, technici jim navíc postavili speciální molo. A nutno podotknout, že fanoušci si jejich velkou show dokázali pořádně užít.

Velkým plusem Létofestu je, že dává prostor méně známým regionálním kapelám s vlastní tvorbou. Návštěvníci akce se tak mohou seznámit se zajímavými skupinami, o jejichž existenci by jinak možná neměli ani tušení. Jenže ti, kteří přišli na známé účinkující, pak musí tři čtvrtě hodiny čekat, než se na hlavním pódiu zase někdo objeví. A to je opravdu dlouhý prostoj, kvůli kterému festival ztrácí dynamiku, což vzhledem k tomu, jak zajímavé koncerty Létofest nabídl, velká škoda.

VÝCHODOČESKÉ MUZEUM provádí téměř všechny záchranné archeologické výzkumy v regionu.
Léto plné kultury připravilo Východočeské muzeum