Pořadatelé Antifestu, který se o víkendu konal v přírodním areálu ve Svojšicích u Přelouče, totiž při letošním ročníku prodělali kalhoty.

Náklady na festival se pohybovaly podle slov organizátorů kolem jednoho a půl milionu korun. Přitom vstupné na třídenní přehlídku nebylo ve srovnání s jinými akcemi zase tak přemrštěné. Lístky se v předprodeji daly získat i za 450 korun, na místě pak za šest stovek. Navíc hlavní lákadla festivalu patří k hvězdám tohoto hudebního žánru. Také počasí se oproti předchozímu ročníku, kdy svojšický amfiteátr připomínal spíše velké bahenní lázně, vydařilo.
„Nevím, čím to bylo, že tentokrát přijelo do Svojšic jen kolem 2400 lidí, zatímco v předchozích letech (vyjma minulého roku) se návštěvnost pohybovala od čtyř do šesti tísic osob. Těch důvodů asi bude víc,“ konstatoval jeden z pořadatelů festivalu Jakub Tauber.

„V současné době je hodně multižánrových přehlídek, kdežto ta naše je orientována pouze na punk. Tato komunita už není tak velká, jako bývala dříve,“ řekl Jakub Tauber.

„Náš festival je hodně postaven na zahraničních kapelách. Jejich vystoupení je vždy spojeno s vysokými náklady, ať už jde o ubytování, cestovné včetně letenek či stravu. Postavit na akci pouze na českých kapelách by nemělo smysl, protože to už by nebyl Antifest,“ uvedl organizátor.

„Možná je částečně problém i v areálu, který není v nejlepším stavu. Punkeři si sice nestěžují, ale například hygienické podmínky tu jsou nevyhovující. Jenže jejich vylepšení by stálo další peníze,“ je si dobře vědom Jakub Tauber.

Bez sponzora ne!


„Těžko říct, jestli bude další ročník Antifestu. Zatím to vypadá, že příští rok si dá festival z 90 procent přestávku. První rána přišla už loni, kdy nás poslalo ke dnu počasí. Když jsme se z něho vyhrabali, dostali jsme další,“ posteskl si jeden z pořadatelů punkové přehlídky, která za sebou nemá silného sponzora. „Pochopili jsme, že bez něj to už dneska nejde,“ prohlásil Jakub Tauber.

Po páteční a sobotní slabé návštěvě museli pořadatelé dokonce zrušit část nedělního programu. „Lidem jsme to férově oznámili hned v úvodu závěrečného dne, kdy jsme už ani nevybírali vstupné. Někteří návštěvníci sice byli naštvaní, ale nedalo se nic dělat. Realita je prostě taková, jaká je,“ sdělil pořadatel Antifestu.

„Některé kapely jsme odvolali, těm, co přijely, jsme se snažili dát alespoň na benzín nebo nabídnout nápoje či jídlo. Myslím si, že snad nikdo škodný nebyl. Chtěli jsme z této situace vyjít se vztyčenou hlavou,“ pravil Jakub Tauber.

Mezi účinkujícími byla i pardubická punkrocková skupina Volant. „Byla by škoda, kdyby měl Antifest úplně skončit, přece jen je to tradiční festival. Sázka na zahraniční skupiny však je dvojsečnou zbraní. Když přijdou lidi, je vyhráno, ale pokud ne, je z toho problém. Akce takového rozsahu se asi nedá dělat čistě punkově, aby pořadatel až po festivalu zjistil, že na cizí kapely, které si pozval, nemá peníze,“ dodal na závěr lídr Volantu Pavel Milichovský.

Další informace najdete ZDE.