V Divadle 29 budou ve středu od 18 hodin představeny ukázky z knih šesti autorů z několika zemí Evropy. Interpretace textů se ujmou členové kapely Vítrholc – Filip Klega, Krista Kašpar, Honza Walda Valík a Dominik Bárt. Vstup na akci je volný. Noc kultury hostí i terasy Mydlářovského domu - sídla Muzea loutkářských kultur - v Chrudimi.

Od 18 hodin tam bude číst zpěvák skupiny Vypsaná fiXa Michal Mareda alias Márdi. Zazní ukázky ze dvou děl inspirovaných válečnými událostmi v Evropě, které od sebe dělí rovných sto let. Prvním z nich bude román Válka a terpentýn vlámského prozaika, esejisty a básníka Stefana Hertmanse. Kniha vychází ze zkušeností Hertmansova dědečka a jeho traumatických zážitků frontového vojáka v zákopech 1. světové války, jak je popsal v pečlivě vedených denících. Druhá ukázka z knihy Dlouhé časy ukrajinského prozaika a básníka Vladimíra Rafajenka zavede posluchače do města Z, v němž snadno rozpoznáme ukrajinský Doněck zmítaný občanskou válkou. Z důvodu bezpečnostních a hygienických opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií bude počet návštěvníků omezen. Informace naleznete na webu www.puppets.cz nebo na muzejním telefonním čísle 469 620 310.

Vedle Pardubic a Chrudimi se v letošním roce, pandemii navzdory, do akce zapojuje korm 70 měst v České republice a 35 v zahraničí.