"Z našich sbírek budeme mít na výstavě okolo 30 betlémů, vystavujeme i ty největší. Letos se nám podařilo koupit krásný soustružený lipový betlém hlineckého autora pana Petrlíka, který má figury velké 25 až 30 centimetrů," uvedla Vašková.

Naprostá většina exponátů pochází od autorů z Hlinecka a okolí, další vznikly jinde, ale muzeu je darovali místní lidé. K jejich výrobě použili kromě různých druhů dřeva také papír, někteří i méně tradiční materiály. Vystaveny budou betlémy keramické, paličkovaný, pletený ze slámy, perníku nebo kukuřičného šustí. Ten autorka stále doplňuje a obsahuje už skoro 60 figurek.

Betlémy lze však vytvořit i z tak prozaické hmoty, jako je starý chleba. "Betlém vyřezaný ze ztvrdlého chleba mají třeba v Litomyšli. Podle našich záznamů byl kdysi jeden i u nás, ale nikde jsme se k němu nedopídili, asi se léty rozpadl," řekla Vašková. Poměrně známé jsou figurky svaté rodiny, pastýřů a tří králů z těsta, zvláště takzvaného vizovického. I ony se však musejí čas od časů obměňovat, protože podléhají zkáze. Vyskytují se i betlémy ze suchých travin, ze sirek nebo lité z olova. "Lidé dokážou betlémek udělat ze všeho, na co si vzpomenete," uvedla Vašková.

Návštěvníci si budou moci na výstavě až do 6. ledna prohlédnout také soustružené malované dřevěné hračky místního výrobce Zdeňka Bukáčka z Krouny. Na figurky má téměř 150 vzorů, mezi nimi jsou i vánoční a zimní motivy, například tři králové, čert nebo sněhulák. Bukáček získal v roce 2002 titul Nositel tradice.