Místo fotografií

„Mohla bych ji dávat místo podpisových karet. Někdo má pro fanoušky jenom fotografie, ale já si teď houfně kupuji knížky a dávám je lidem pro radost, protože tam je všechno,“ sdělila zpěvačka, která má v rodném listě zapsáno jméno Hana Zaňáková.

„V této knize je zachyceno osm let mého života. Původně jsem se do žádné bilance ani nechtěla pouštět. Zdálo se mi, že je na ni ještě hodně brzy. Na druhou stranu je ale občas potřeba nějakou udělat, aby se potom na něco nezapomnělo,“ poznamenala Lucie Bílá, která v nové autobiografii vypráví i o svých přátelích.

„Objevuje se zde spousta krásných věcí, které jsem třeba zažila, nebo které někdy řekl malíř mého srdce Vladimír Komárek,“ uvedla známá zpěvačka na adresu pozoruhodného umělce, jenž svým osobitým způsobem ztvárňoval ticho a bezbranné lidi.

„Chtěla jsem, aby má knížka lidi potěšila a aby byla i pro chytré. Sama ze sebe bych ale žádná moudra nedostala. Proto jsem použila Vladimíra Komárka,“ vysvětlila Lucie Bílá, podle níž se v publikaci spojily dvě umělecké duše.

„Málokdy se stane, že člověk potká někoho tak strašně důležitého a zajímavého, o kom ví, že ho bude provázet životem neustále. Nikoho takového jsem před Vladimírem Komárkem nepotkala,“ popisovala svůj přátelský vztah s výjimečným výtvarníkem.

„Nesmírně mi pomáhal a pomáhá mi vlastně dosud. Ve své soukromé sbírce mám totiž čtrnáct jeho obrazů, které jsem měla dřív než svůj vlastní domov,“ svěřila se Lucie Bílá, která díky němu dokázala překlenout i nelehké životní období. „Ve chvíli, kdy mi docházely síly, byl právě on tím, kdo stál při mě. Teď, když bych mu to mohla vracet, už bohužel nemůžu, protože není mezi námi,“ posteskla si známá zpěvačka, která tak alespoň Vladimíru Komárkovi „vytesala“ malý pomník. „Mám z něj radost, ale ne kvůli sobě, ale kvůli němu,“ podotkla.

„Touto mou autobiografií jsem mu alespoň trochu chtěla být platná. Tímto způsobem se o něm může dozvědět ještě více lidí. On byl větší umělec, než jsem já, i když neměl tak profláklý čumák. Je to hlavně tím, že výtvarné umění není tak sledované jako popík,“ nechala se slyšet oblíbená interpretka, která chce touto knihou udělat čáru za svým předchozím životním obdobím.

Druhá osmiletka

„Před osmi lety jsem napsala s Jefimem Fištejnem mou první bilanci, teď přišla na řadu druhá. A nyní už sbírám fotografie na další,“ zasmála se Lucie Bílá, která svou novou knihu nazvala Jen krátká návštěva potěší ze dvou důvodů.

„Bylo to motto Vladimíra Komárka, který byl nejen fantastickým malířem, ale i vynikajícím vypravěčem. Protože byl také hodně laskavý, lidé za ním rádi a hojně jezdili. Aby zvládal nápor návštěv, dal si na dům tento slogan,“ popisovala první důvod zpěvačka.

„Ten druhý má spojitost s naším přátelstvím. To bohužel trvalo velmi krátce – pouhé dva roky, než odešel,“ informovala náš Deník Lucie Bílá.

Ta svou novinku nevěnovala jen Vladimíru Komárkovi, ale také jeho ženě Růženě. „Já vždycky tvrdím, že každý úspěšný chlap má za sebou silnější ženu. Vladimír si mohl v klidu malovat a krásně žít jen proto, že za ním paní Růženka potichu stála. Byla takovou paní Colombovou, o které se vždy jen vypráví,“ dodala.