I takový obrázek se naskytl Chlapeckému dětskému sboru Bonifantes při jeho druhém koncertním turné po zemích bývalé Jugoslávie.

„Tento zájezd otevřel klukům nový, dosud nepoznaný svět. Zatím všude, kde jsme koncertovali, viděli jen pozlátko. Nyní se měli možnost setkat s drsnou realitou poválečné Bosny,“ řekl sbormistr pardubického Chlapeckého sboru Bonifantes Jan Míšek.

„Kluci v Sarajevu cítili zvláštní atmosféru. Přestože v posledních letech probíhají opravy válkou zničených domů, stopy po konfliktu tu jsou patrné na každém kroku,“ podotkl sbormistr Bonifantů.

„Centrum Sarajeva je v podstatě opravené. Stačí však udělat pár kroků do postranní uličky a poválečná realita na vás okamžitě dýchne. Je to město velkých kontrastů. Na ulici potkáváte mladou generaci, zlatou mládež, která se dívá dopředu, ale také starší lidi, v jejichž tvářích a očích vidíte nesmazatelné válečné jizvy,“ všiml si Jan Míšek.

„Lidsky toto turné kluky hodně zasáhlo. A to nejen proto, že tu viděli důsledky válečných hrůz, ale i proto, že se tu většina z nich poprvé střetla s muslimskou kulturou,“ prozradil sbormistr Bonifantů.

Ti si v Sarajevu prohlédli rovněž tunel, který byl v době obléhání města v letech 1992 až 1995 jediným pojítkem mezi městem a okolním světem.

Byli jako opaření

„S chlapci jsme hovořili o tom, že tento 800 metrů dlouhý a 1,6 metru vysoký tunel zachránil v době blokády mnoho lidských životů. Poté jsme vystoupali k rozbořenému hradu, který nyní Bosňané znovu staví. Cestou jsme míjeli obrovské muslimské hřbitovy, v nichž jsou pohřbeny tisíce obětí války. Všem se nám to zdálo být až neuvěřitelné, že se něco podobného mohlo na konci 20. století stát. Byli jsme jako opaření,“ zavzpomínal Jan Míšek na jeden z nejsilnějších mimokoncertních zážitků tohoto sborového turné.

Během svého devítidenního zájezdu se ale Bonifanti nepodívali pouze do Bosny. Zastavili se také v Chorvatsku a Slovinsku. „Zde nás zaujalo město Maribor. Je podkopáno podzemními chodbami, které slouží jako obrovské vinné sklepy. Zdejší vinohrady patří k nejstarším v Evropě. I tady ale byla cítit pohnutá válečná historie,“ pravil sbormistr.

Ztratil vědomí!

Dvaatřicet zpěváků od jedenácti do osmnácti let sklízelo všude, kam přijelo, velké úspěchy. Perličkou koncertu v chorvatském městě Začrejte bylo omdlení sólisty Kryštofa Prouzy, který v hrdinském boji o každý tón ztratil při uvolnění během potlesku vědomí. Namířil si to přes sbormistrův pultík svým nosem přímo na podlahu. „Po dvou skladbách se ale statečně vrátil a za velkých ovací publika koncert dokončil. Poté musel jako velká hvězda hudebního nebe rozdávat podpisy do programů,“ dodal Jan Míšek.