Bosch Fresh festival by se dal ve zkratce popsat jako ráj pro mlsné jazýčky. Prostor za tribunami zaplnily desítky stánků s jídlem a pitím. Není proto divu, že po celý den k bráně postupují dlouhé zástupy lidí. Zájemci tu mohou okusit výběr domácích pokrmů.

Vzduchem voní steaky i hamburgery, o kousek dál se připravuje asijská kuchyně a v jednom stánku podávají dokonce velbloudí ragů s cizrnou, žraločí polévku s kokosovým mlékem nebo krokodýlí tacos s mango salsou. Ale to zdaleka není vše.

Gurmánský Bosh Fresh Festival na pardubickém dostihovém závodišti.
OBRAZEM: Kuchařský guru v Pardubicích

Martin si právě dává štíra…

„Dejte mi něco, co chutná jako oříšky," objednává si návštěvnice u stánku, kde servírují hmyz. „Chuťově tomu bude nejblíže asi cvrček, ale upozorňuji vás, že bude chutnat hlavně jako cvrček," namítá kuchař s úsměvem a už lžící nabírá cvrkavý hmyz, který dosud blanšíroval na pánvi a servíruje jej s kousíčkem bagety.

„Martin si právě dává štíra," hlásí do telefonu lehce nervózní dívka a sleduje svého partnera, jemuž kuchaři právě předvádějí dobře vykrmeného pavoukovce. Černý štír se na talíři bojovně napřímí, ale než stačí klepetem střihnout, už končí v hrnci. „Žihadlo nejezte, mohlo by se vám zapíchnout v krku," radí obsluha. Štíra, nebo dokonce sklípkana růžového tu macerují v rumu, chilli, koriandru a limetce a podávají na čerstvém salátu.

Zdeněk Pohlreich na Gurmánském festivalu.
Pohlreich: Gastronomie na tom nikdy nebyla tak dobře

Stánek má úspěch. Cvrčci, červíci i švábi smažení na špeku jdou na dračku. „Jde to," odpovídají mi Mája a Radka z Rychnova nad Kněžnou na otázku, jak jim hmyz chutná. „Říkali, že to bude jako oříšky a měli pravdu. Jely jsme sem s tím, že to zkusíme, ale nedovedu si ale představit, že bych to živé připravovala doma," dodává jedna z gurmánek.

Nedá mi to a taky cvrčka zobnu. První sousto je nejhorší, na talíři na vás kouká brouk, nožičky vystrčené, ale příjemně to voní. První sousto rychle rozkoušu. Křupe to a náhle se ústy rozplyne příjemná, fakticky jemně oříšková a taková „tučná" chuť. Pravda, tykadla trochu lechtají na patře, ale nepříjemný pocit odstraní bageta.

Kdo bude řídit?

O kousek dál mi čerstvý vítr přinese pod nos vůni čerstvé kávy. Respektive káv. Mají tu desítky druhů z celého světa. „Chcete raději méně hořkou, lehčí, kyselejší?" vyzvídá barista na zákaznici, aby jí připravil nápoj přesně podle chutí.

To už se blížím k části festivalu vyhrazenému pivu. „Brácha, řídíš," zazní za mnou razantní věta v níž absence otazníku na konci je jasně patrná. Malé i velké pivovary tu nabízejí ochutnávky nejrůznějších druhů zlatavého moku, až člověk lituje, že tu je autem. Se suchými ústy však dlouho nezůstanou ani milovníci vín nebo dokonce rumů, stánky jejich prodejců se nacházejí roztroušené po celém závodišti.

Chybí návod k použití

Radka Mikulková z Havlíčkova Brodu zatím řeší jiný problém. Úpornou snahou se dostává do kousku ovoce zvaného snakefruit. „Nevíme si s tím rady," prohodí při pokusech zbavit šťavnatý plod tuhé slupky. Stánek za jejími zády nabízí nevšední ovoce, které se dalece liší od pomerančů a banánů, které běžně vídáme. Třeba takzvané dragon fruit nevzbuzuje příliš důvěry jedovatě fialovou slupkou s níž ostře kontrastuje bílá dužnina s černými tečkami.

„Po ochutnávce jsem ale usoudila, že to na naše jablka a meruňky nemá. Je to zajímavé zkusit a ochutnat, ale denně bych to mít nemusela," dodává Radka a procházkovým krokem odchází za dalším vybraným pokrmem, a to právě smaženým hmyzem.

Takto by měl nový pětadvacetimetrový bazén v Pardubicích vypadat.
Stavbu bazénu chce město zaplatit z vlastního rozpočtu

Kdo nechce jíst, může jen poslouchat. Po celém areálu festivalu stojí několik pódií, kde se pořádají přednášky i ukázky grilování, přípravy kávy nebo husích jater foie gras. Nejvíce pozornosti však na sebe strhává hlavní host pardubického festivalu, kuchař Zdeněk Pohlreich.

Bosch Fresh festival pokračuje na dostihovém závodiští v Pardubicích ještě behem celé neděle.