Deset let léčení

A právě tam bude dnes večer od půl desáté k vidění dokumentární film z produkce HBO nazvaný Daleko za sluncem. Snímek české režisérky Olgy Špátové vypráví příběh zdravotníka Aleše Bárty, který založil nemocnici v nejchudší části afrického kontinentu.

Aleš Bárta se před deseti lety vydal na cestu po Keni, kde polovina lidí žije pod hranicí chudoby. Hledal tam vhodné místo na založení nemocnice. To našel ve vesnici Itibo v odlehlém kraji Nyamira zamořeném nemocemi.

Do té doby v Itibě žádná dostupná lékařská pomoc nebyla a lidé tam umírali i na nemoci nebo úrazy, které jsou jinak běžně léčitelné.

Za deset let fungování nemocnice v Itibě se podařilo zvýšit místní životní úroveň a snížit úmrtnost novorozenců o padesát procent. Afričtí i čeští lékaři spolu se studenty medicíny tam ošetřili desítky tisíc lidí a zachránili stovky životů.

PROGRAM NA VÍKEND

O víkendu promítá Pardubické letní kino u skateparku následující snímky:

10. července, pátek: Daleko za sluncem
dokumentární, Česko, 2015, 76 minut, režie: Olga Špátová
Film z produkce HBO vypráví příběh zdravotníka Aleše Bárty, který založil nemocnici v nejchudší části Afriky. Více o filmu na straně 3.

11. července, sobota: Interstellar
sci-fi, USA/Velká Británie, 2014, 169 minut, režie: Christopher Nolan
Když se náš čas na Zemi chýlí ke konci, je skupina výzkumníků pověřena nejdůležitějším posláním, najít mezi hvězdami pro lidstvo nový domov.

12. července, neděle: Padesát odstínů šedi
drama/romantický, USA, 2015, 124 minut, režie: Sam Taylor-Johnson
Tajemný podnikatel Christian Grey a nezkušená studentka literatury Anastasia. Romantické drama natočené podle knižního bestselleru.
Začátek je ve 21:30 a vstup je zdarma.