Multižánrové kulturní centrum Divadlo 29 slaví letos spolu s občanským sdružením Terra Madoda již deset let od svého založení.
„Troufám si říci, že v celé České republice, kromě Prahy, neexistuje podobné multižánrové kulturní centrum s takovouto koncepcí a které by fungovalo celých deset let. Jsou zakládána podobná centra, ale buď jim chybí vůle či podpora, a tak po několika letech ukončí svou činnost," vysvětluje programový ředitel Divadla 29 Zdeněk Závodný.

Důraz na živé umění

„Na fungování Divadla 29 má zásadní zásluhu město, protože vytrvale podporuje scénu takového typu," pokračuje Zdeněk Závodný.
Divadlo 29 je často označované jako mekka alternativní scény, lépe by ho však vystihoval přídomek  živé umění.
„Živé umění na naší scéně znamená, že se zde snažíme aktivně zapojovat i samotného diváka. Nejde jen o tu zábavu, ale také o vzájemnou komunikaci a vyjádření názorů. Živé umění by mělo být také výpovědí o dnešní době," domnívá se Zdeněk Závodný.

Divadlo ušlo za deset let velký kus cesty a po počátečních technických problémech vybudovalo kulturní centrum hodné pozornosti nejen mladé generace.
„V roce 2001 došlo k rekonstrukci domu č. p. 29, kde do té doby měl ateliér pardubický malíř Jiří Lacina. Viděl v tomto prostoru velký potenciál. Vizí byl klub, kde by se mohla dělat muzika i divadlo. Na jeho popud se prosadila rekonstrukce a město vybudovalo kulturní centrum," vzpomíná šéf  „Devětadvacítky".
„Název vznikl narychlo a už se asi měnit nebude. Nyní je tu větší prostor na akce, v přízemí se nachází kavárna a malá scéna, v mezipatře se konají výstavy a v patře je divadelní sál. Různé pořady se odehrávají mimo budovu. Je tu také ideální zázemí pro diváky i umělce," vypočítává programový ředitel Divadla 29.
„Od roku 2002 jsou prostory divadla rezidenčním místem pro známé i začínající umělce. V Divadle 29 vzniklo okolo dvaceti představení, která tu byla přímo nazkoušená a objela republiku i zahraničí. Podílelo se na nich i občanské sdružení Terra Madoda," podotýká Zděnek Závodný.
Ve spolupráci s občanským sdružením Terra Madoda vzniklo v Divadle 29 za deset 
let  mnoho úspěšných projektů, které se vzájemně doplňují, ale také propojují.

Úspěšné projekty

„Největším projektem našeho sdružení jsou Ostrovy v pohybu, které jsou přehlídkou tance a pohybového divadla. Dalším z projektů je Offcity, který využívá veřejný prostor k prezentaci umění  nebo architektury. Úspěch má rovněž Filmfuse. Jedná se o projekt zajímavých dokumentů, jehož součástí jsou také diskuse s autory filmů. Díky projektu TextConnexion pořádáme čas od času i autorská čtení," shrnuje šéf občanského sdružení Terra Madoda Jiří Dobeš.
Největší akcí sdružení byl za vydatné podpory Divadla 29 festival Ostrovy/Islands, který se naposledy konal v roce 2008. Šlo o rozsáhlou přehlídku nejrůznějších uměleckých žánrů a stylů, kterou hostily pardubické Tyršovy sady.

„Když jsme zakládali Divadlo 29, hnala nás euforie a nadšení z něčeho nového. Na druhou stranu to byl velký risk a stres. Prvních pět let jsme se potýkali s řadou technických problémů. Divadlo muselo také čelit útokům z vnějšku týkajících se toho, zda má vůbec smysl, aby existovalo. Nyní jde provoz dobře, poskytujeme zázemí i dalším činnostem, které by se jinak v Pardubicích nemohly odehrát. Pozitivní je, že se okruh spoluorganizátorů a organizátorů stále rozrůstá. Teď  jde hlavně o to udržet a případně i rozšířit počet návštěvníků," dodává Zdeněk Závodný.

Speciální program

Na říjen si „Devětadvacítka" připravila speciální program. Jsou nachystány domácí i zahraniční premiéry. Přijede Chris Cutler, legenda  světové progresivní scény. Jediný exkluzivní koncert v České republice připraví známá ukrajinská hudebnice Zavoloka s WWW. Vystoupí také staří známí – Divadlo Dno, Divadlo Vosto5 nebo Traband.
K vidění zde bude i výstava fotografa Vladimíra Sabo a fotokoláží Pavla Ševčíka. (mm)