„Tentokrát se výjimečně vydáme až za oceán a inscenací hry kanadské autorky Wendy Lillové se připojíme k oslavám 150. výročí nezávislosti Kanady," uvedla dramaturgyně projektu Anna Hlaváčková.

MONODRAMA Z INDIÁNSKÉ REZERVACE

Oceňovaná dramatička Wendy Lillová napsala své monodrama v roce 1986 na základě vlastní zkušenosti ze Severního Ontaria. Příběh mladé sestřičky Heather, která se vydává do indiánské rezervace, na Malé scéně ve dvoře nastudoval člen hereckého souboru pardubického divadla Radek Žák, jenž do titulní a zároveň jediné role obsadil kolegyni Martinu Sikorovou.

„Martina je Heather. Text jako by byl psán přímo pro ni. Martina je pro mě tajemná bytost, která zdánlivě vypadá čitelně. Její postava ve hře mluví o tom, že vždy chtěla být záhadná, tajemná a ne otevřená kniha, a to mi přijde jako vtipný paradox," poznamenal Žák.

Ten si Povolání Heather Roseové k inscenování vybral hlavně proto, že samotná role zdravotní sestry Heather dává herečce příležitost velkého množství emočních proměn.

„Být žena mezi dvaceti a třiceti, chtěl bych, aby ji se mnou někdo nazkoušel. Druhý neméně důležitý důvod, proč jsem po Heather sáhl, je jedno z témat, které ve hře je a které mě dlouhodobě dráždí – nadřazenost. To, jak si člověk myslí, že právě jeho pravda je ta jediná. Jak se člověk cítí být nad ostatními, jak je neskutečně omezený," uvedl Žák.