Tato hra nebude pro pardubické diváky novinkou.
V podobě scénického čtení se totiž již na Malé scéně objevila, nyní se z ní stane regulérní položka repertoáru pardubického divadla. Absurdní komedie vypráví o tom, jak se běžná návštěva banky může proměnit ve zlý sen. Francouzskou banku totiž odkoupila tajuplná banka indická a rázem v ní platí jiné zákony, které jsou pro Alaina nepříznivé. Základní situace hry je tedy tak trochu kafkovská.

Přesný glosátor

„Thiéry je velmi přesným pozorovatelem a glosátorem principů naší dnešní společnosti. Hra má proto velmi neotřelý humor a skvěle budované situace. Velmi přesně charakterizuje dnešní – poněkud odtažitou – dobu," vysvětlila hostující režisérka inscenace Anna Petrželková.

A jaké jsou hlavní rozdíly mezi novým nastudováním a scénickým čtením, které bylo na Malé scéně k vidění v březnu roku 2011?
„Je to hlavně výtvarná stránka, jejíž autorkou je Lenka Odvárková a která by měla vytvořit naléhavější a současnější atmosféru. Dále je to také hudba Maria Buzziho. Rovněž jsme měli daleko více času pracovat s herci," vysvětlila mladá režisérka.

V nové pardubické inscenaci se objeví Josef Pejchal, Miloslav Tichý, Lída Vlášková, Ludmila Mecerodová a Pavel Novotný.