LUKÁŠ DUBSKÝ

Diváci se mohou těšit na českou klasiku – komedii Ladislava Stroupežnického Naši furianti.

Divadlo v Dlouhé má za sebou již nejeden úspěch. V žánru komedie se tomuto souboru nesmírně daří, což dosvědčují třeba titul Komedie roku 2006. Úspěšně se „Dlouhá“ zapsala i do loňského ročníku festivalu, kdy Pavel Tesař získal cenu pro nejlepší mužský herecký výkon za roli zubaře Follbragueta ve Feydeauově jednoaktovce s názvem „Kašlu na to!“, řekla Hortensie. Tesař bude mít šanci titul obhájit, jelikož v inscenaci Naši furianti ztvárnil ševce Josefa Habršperka.

Pohled na české národní kořeny

Stroupežnického komedie je hra, která s nadhledem nahlíží na naše národní kořeny. Režisér inscenace Jan Borna zvolil ostře groteskní interpretaci, ve které není místo pro folklorní líbeznost ani ryzost charakterů. Vycházel mimo jiné ze slavné úpravy Miroslava Macháčka.

„Naši furianti jsou považováni za základ českého realismu, ale kdykoliv jsem je viděl, byl to poetický obrázek z české vesnice s lidovými kroji, písněmi a tanci. Přitom premiéra byla skandální a zneklidňující. Jak se všichni bouřili! Jak se cítili dotčeni! Od začátku mě těšila představa, že se je pokusíme odromantizovat,“ vysvětlil inscenační záměr režisér Jan Borna.

Čekalo se, až herci zestárnou

Podle Bornových slov v divadle čekali, až herci patřičně zestárnou. „Čekal jsem, až náš soubor zestárne a dozraje do Stroupežnického postav, což se právě stalo. Najednou se mi v souboru objevily hlavní figury, bez nichž by to nešlo. Na Furianty člověk musí mít soubor, v němž je starosta Dubský, Bušek, Bláha nebo Habršperk,“ podotkl Jan Borna.
Čtvrteční doprovodný program zahájí v deset hodin dopoledne na Malé scéně ve dvoře dětské představení Cesta kolem světa. Děti procestují svět s kouzelným deníkem ve společnosti pražské skupiny Formela.

S Hanou Baroňovou a Petrem Floriánem se za pomoci kouzelného zaříkadla vydají na cestu kolem světa. S herci se mohou děti vypravit až do Afriky i k protinožcům do Austrálie, ale i na spoustu jiných, roztodivných míst.

Černý humor 
na malé scéně

Od sedmnácti hodin se na komorní scéně pardubického divadla představí Divadlo tří.
Zábavný večer bude složen ze tří jednoaktovek – Úředničunina, Koho chleba jídáš, toho píseň zpívej a Prasklá hřídel u sifonu, což je i souhrnný název inscenace.
Divákům se představí známé tváře Tomáš Novotný, Petra Tenorová, Lukáš Udržal a Ladislav Marek.  Pobaví se především milovníci černého a absurdního humoru. Tři muži a jedna žena se ocitnou na jednom místě, a to hned v pěti různých situacích.