Na přelomu února a března se Pardubice opět stanou hlavním městem smíchu! Ve Východočeském divadle se totiž bude konat již třináctý ročník Grand Festivalu smíchu. Předprodej na soutěžní část festivalu začíná již toto pondělí.

A co populární festival nabídne letos? Opět pestrý žánrový výběr. „Tohle je žánrově asi nejpestřejší ročník. Diváci uvidí všechno možné od francouzské situační frašky přes dokonalou britskou noblesní konverzačku až po současnou dánskou či francouzskou hru," uvedla dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

Stovka představení

I letos bylo jejím úkolem navštívit co nejvíce českých divadel a zjistit, kde se urodily povedené komedie. Za posledních dvanáct měsíců tak navštívila zhruba stovku představení, z toho asi sedmdesát komediálních kusů. Do nejužšího výběru na šest volných pozic se dostalo deset inscenací. Sedmým soutěžním titulem bude Blbec k večeři, se kterým se na festivalu představí domácí soubor.

Několik favoritů ale z různých důvodů z výběru nakonec vypadlo.
„Velice mě mrzí, že se nám nepodaří na festivalu uvést komedii Bez roucha, kterou hraje Divadlo v Mostě. To by se v Pardubicích představilo poprvé. Bohužel, inscenace je koncipovaná pro divadlo, které má dvojnásobně široký portál. Z prostorových důvodů jsme museli vyloučit i komedii Woodyho Allena Mocná Afrodité v podání Divadla na Vinohradech. To v předchozích letech nemělo o účast na festivalu zájem, ale nový umělecký šéf Juraj Deák zájem projevil. S Dejvickým divadlem, jehož novinkou je inscenace Ucpanej systém, jsme se zase nedohodli na termínu. Festival smíchu se totiž koná ve stejnou dobu jako udílení Českých lvů a Cen Alfréda Radoka. A předpokládá se, že někdo z tohoto divadla získá některou z cen," konstatovala Jana Uherová.

Na Malé scéně

Jako každoročně se diváci mohou těšit i na doprovodný program, který se tentokrát bude konat pouze na Malé scéně ve dvoře Východočeského divadla. „Doprovodný program chceme mít hotový do Vánoc, na internetových stránkách našeho divadla by se měl objevit mezi svátky, abychom již od začátku ledna mohli začít prodávat vstupenky," dodala dramaturgyně pardubického festivalu.

Soutěžní inscenace

25. 2. (po) L. Knutzon / Řemeslníci - Švandovo divadlo na Smíchově, Praha Dánská komedie, vskutku ze života. Režie D. Hrbek.
26. 2. (út) F. Veber / Blbec
k večeři - Východočeské divadlo Pardubice Známá francouzská komedie plná gagů a situační komiky! Režie H. Mikolášková.
27. 2. (st) O. Wilde / Jak důležité je mít Filipa - Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava Lehkovážná komedie pro seriózní publikum. Režie V. Vencl.
28. 2. (čt) P. A. C. de Beaumarchais / Figarova svatba - Klicperovo divadlo Hradec Kr. Crazy variace slavné francouzské komedie. Režie D. Drábek.
1. 3. (pá) J. Janků – P. Svojtka / Bedřich Smetana: The Greatest Hits - Městská divadla pražská, Divadlo ABC, Praha Muzikál pro činoherce pro pobavení a současně i pro rozšíření hudebních obzorů.  Režie P. Svojtka.
2. 3. (so) D. Kelly / Láska a peníze - Divadlo v Dlouhé, Praha Krutá komedie současného britského autora. Režie J. Mikulášek.
3. 3. (ne) G. Feydeau / Brouk 
v hlavě - Divadlo A. Dvořáka Příbram Jedna z nejslavnějších frašek.  Režie M. Schejbal.