Už ve středu 11. prosince od 18 hodin se celé Pernštýnské náměstí v Pardubicích rozezní vánočními písněmi. Chystá se totiž další ročník unikátního projektu Česko zpívá koledy. Slavnostním večerem provede moderátorka Českého rozhlasu Pardubice Petra Beránková.

Letos si společně se sborem Orfeus zazpíváme tři známé koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán a Půjdem spolu do betléma. Další dvě byly vybrány hlasováním –  Štědrej večer nastal a Pásli ovce valaši.

Speciální host

Hlavní hvězdou večera bude muzikálový zpěvák Marian Vojtko (na snímku). Pro oblíbeného muzikálového zpěváka to bude první veřejné vystoupení v Pardubicích, dosud zde zpíval jen na soukromých akcích.
„Na akci Česko zpívá koledy se moc těším, doufám, že bude v Pardubicích hodně diváků a pohodová atmosféra. Vždyť Vánoce má každý rád," nechal se slyšet Marian Vojtko. Repertoár na středeční večer si muzikálový zpěvák teprve chystá.
„Před vánočními svátky mám mnoho koncertů, takže repertoár ještě dolaďuji. Část už mám připravenou, pochopitelně budu zpívat několik ryze vánočních písní a doufám, že si je se mnou zanotují   i diváci," uvedl Marian Vojtko, který je v současné době     k vidění třeba v muzikálech Aida nebo Mata Hari.

Oblíbený zpěvák má rád atmosféru vánočních koncertů pod širým nebem, ačkoliv pro zpěváky bývá velmi náročné zpívat venku za nízké teploty. „Zpíval jsem třeba při rozsvícení vánočního stromku  a foukal nepříjemný vítr. To je pak zpěv velmi obtížný. Hodně rád mám koncerty v kostelech, mají totiž zvláštní náboj," dodal zpěvák.

Marian Vojtko
Úspěch na pražské muzikálové scéně mu poprvé přinesla alternace titulní role hraběte Monte Crista ve stejnojmenném muzikálu Karla Svobody. Největší úspěch mu však zatím přinesla hlavní dvojrole v broadwayském muzikálu Jekyll & Hyde od skladatele Franka Wildhorna, uváděném v Hudebním divadle Karlín. Samotný autor označil Mariana Vojtka jako jednoho z nejlepších představitelů této dvojrole na světě.
Marián Vojtko je ovšem dlouhodobě aktivní také na operní scéně. V současné době účinkuje v titulní roli Radamese v muzikálu Aida (Hudební divadlo Karlín). V Divadle Hybernia ho můžete vidět jako kněze Frolla v muzikálu Quasimodo. V Divadle Broadway vystupuje jako Král upírů Kelo v muzikálu Klíč králů, v muzikálu Casanova ztvárňuje roli hraběte Valdštejna. V Goja Music Hall ho můžete vidět v hlavní roli Jeana Valjeana v muzikálu Bídníci. V listopadu 2010 vyšlo Marianovo první sólové CD, na kterém spojuje populární písně, operní i muzikálové hity.