Multikino CineStar v Pardubicích tuto středu před půlnocí doslova praskalo ve švech. Stejně tak jako v jiných vybraných kinech po celé České republice, se i zde uskutečnila půlnoční premiéra dlouho očekávaného pokračování filmu Hobit od režiséra Petera Jacksona. Ten již má na svém kontě kultovní trháky jako trilogii Pána prstenů, King Konga a samozřejmě první díl Hobita.

Fanoušci oblíbených knih od spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena tak mohli znovu zavítat do jejich oblíbené Středozemě. Původní knižní předloha od výše zmíněného spisovatele je sice o hodně útlejší než trilogie Pána prstenů, co se počtu stránek týká, režisér se ji však nebál stejně tak jako předchozí sérii natáhnout taktéž na tři díly. Přitom musel původní děj doplnit o plno jiných událostí a postav. A proto je filmové zpracování Hobita i pro čtenáře Tolkienových knih velkým překvapením.

Sherlock se rozpálil v roli draka

Letošní druhý díl nese podtitul Šmakova dračí poušť. A jak název napovídá, v tomto díle se diváci konečně dočkali detailního pohledu na samotného draka, jemuž propůjčil svůj hlas populární britský herec Benedict Cumberbatch, kterého můžeme znát především jako postavu Sherlocka  ze stejnojmenné televizní série z produkce BBC.

Sám drak je na filmu jednou z největších pikantností a doslova vám zatopí pod kotlem.
Skvělý herecký výkon předvedl i Martin Freeman alias hobit Bilbo, na prstenu pomalu se stávající „závislák", odvážný malý hobit, který překvapuje téměř všechny, včetně sebe, lupič a jezdec na sudu, který si vysloveně svoji roli užíval v každém momentu filmu.
Na filmová plátna se vrátil i starý známý Legolas a novou ženskou hrdinkou se v novém filmu stala elfka Tauriel, nechyběla tu ani dávka začínající mezidruhové romance.

Režisér Peter Jackson se vyřádil

Co se týká vizuálních efektů a dobrodružných akcí, režisér Peter Jackson se opravdu vyřádil. Znovu předvedl svoje umění a byl jak utržený ze řetězu, divákům hrnul jednu informaci za druhou. Druhý díl Hobita je vizuálně přehlcené, tajemné fantasy s dynamickým dějem, které k sobě nemá žádného konkurenta, snad až na jiná díla z továrny Petera Jacksona.

Dojem z celého filmu podtrhuje navíc hudební složka, na níž má zásluhu Howard Shore a jež dává ději mysteriózní nádech.
Ačkoliv věrní fanoušci knižní předlohy mohou mít výtky k natahování děje a nedržení se striktně předlohy, musím na závěr dodat, že film byl jako vždy vítaným překvapením, dobrodružným zážitkem, kdy se divák opět stal součástí kouzelné Středozemě a hltal očima každou vteřinu z celkově 161 minut dlouhého filmu.

Markéta Markovicsová